Bolti forgalomban a Leonar3Do virtuális valóság termék

MTI Sajtóadatbank, 2010. szeptember 24. 11:07

Bolti forgalomba került csütörtökön a Leonar3Do elnevezésű magyar találmány, amely a világ első, úgynevezett komplett 3D virtuális valóság terméke, és a közönséges személyi számítógépet egy interaktív háromdimenziós munkakörnyezetté egészíti ki - mondta Kárpáti Zoltán, a Leonar3Dót termékké fejlesztő 3D for All Kft. pénzügyi igazgatója az MTI-nek.

A terméket több nemzetközi díjjal tüntették ki, így például 2008 szeptemberében San Joséban a Tech Museum of Innovation a Leonar3Do-projektjet a világ öt legjelentősebb innovációja közé sorolta oktatási kategóriában. Tech Award díjat sem korábban, sem később még soha magyar jelölt nem kapott.

A Magyar Rektori Konferencia 2009 decemberében vállalt védnökséget a Leonar3Do projekt felett.

A pénzügyi igazgató elmondta: a Dunavarsányban gyártott termék most először került a boltokba. A termék ára bruttó 250 000 forint lesz. Arra vonatkozóan, hogy a cég mekkora bevétellel számol az eladásokból, nem mondott becslést, és hangsúlyozta: ezt nehéz előre látni, mivel világújdonságról van szó.

A gyártás generálkivitelezője - vállalkozóként - a dunavarsányi CARO Kft.

Elmondta: a termék bármely személyi számítógépet kiegészíthet. Van egy úgynevezett központi egység - ezt kell a számítógéphez csatlakoztatni egy USB-kábellel -, a dobozba csatlakozik be az egér szerepét ellátó, de térben mozgatható madár, a szenzorok, valamint egy 3D szemüveg.

A pénzügyi igazgató beszélt arról is, hogy keresnek külföldi forgalmazó partnereket, a licencet nem árulják, ugyanakkor nem zárkóznak el teljesen annak eladásától.

Kárpáti Zoltán ismertette: a 3D for All Kft. fejlesztői tevékenységének elindítását az állami forrásokból nyert támogatások tették lehetővé, így 300 millió forintot nyertek el az Irinyi és a Jedlik Ányos program keretében. A szükséges infrastruktúra kialakítása és a fejlesztői alapstáb megszervezése után az érdemi fejlesztői munka 2006 májusában kezdődött.

A kutatás-fejlesztési szakasz akkor vett igazán markáns fordulatot, amikor a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Intézetével és a Femtonics Kft.-vel közösen benyújtott projektjavaslat alapján a 3D for All Kft., mint konzorciumvezető, megkapta a támogatást, amely a 28 hónapos munka költségeit 75 százalékban fedezte vissza nem térítendő támogatással - mondta Kárpáti Zoltán.

A 2007. október 1-én indult, három munkaszakaszra bontott projekt 2010. január 31-én lezárult, a beszámoló elfogadása megtörtént - fűzte hozzá. Elmondta: az ötlettől a megvalósításig, cégük további 100 millió forint saját forrást is felhasznált.

Kárpáti Zoltán hangsúlyozta: eddig is léteztek ugyan úgynevezett virtuális valóság-berendezések, azonban a legolcsóbb is körülbelül 10 millió forintba kerül, ráadásul ezeket nem termékként árulják, hanem szolgáltatásként lehet hozzájuk jutni. Így csak a nagyobb
cégek - például gépjármű-, vagy repülőgépgyártók - számára elérhető.

A Leonar3Dót nemcsak cégeknek, hanem otthoni felhasználóknak is szánják, valamint különböző szakmákban és az oktatásban is jól használható - emelte ki a pénzügyi igazgató. A gyakorlati alkalmazásra példaként említette, hogy a termék megkönnyíti és meggyorsítja például a tervezést, mivel létre lehet hozni térbeli formákat.

Kulcsszavak: oktatás 3D

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50