Az internetes megfigyelés megkönnyítésén dolgoznak az amerikaiak

MTI Sajtóadatbank, 2010. szeptember 28. 09:51

Az internetes adatcsere hatósági megfigyelését megkönnyítő új jogszabályokon dolgoznak az amerikai biztonsági szolgálatok és az igazságügyi minisztérium szakemberei, mert a telefon helyett egyre többen a világhálón kommunikálnak - közölte hétfőn a The New York Times.

Az Obama-kormányzat várhatóan jövőre terjeszti a kongresszus elé a törvénytervezet, amely megteremti gyakorlatilag az összes elterjedt világhálós kommunikációs módszer megfigyelésének jogi és műszaki feltételeit. Az amerikai biztonsági szolgálatok így képesek lesznek ellenőrzésük alá vonni a Blackberry-féle kódolt e-mailezést, csakúgy, mint a felhasználók között a Facebookhoz hasonló közösségi oldalakon történő közvetett, vagy a Skype típusú közvetlen (P2P)kommunikációt. A készülő törvénytervezet újabb kérdéseket ver fel az állambiztonság igényei, valamint a magánszféra és a fejlesztés szabadsága közötti egyensúllyal kapcsolatban.

 A leendő jogszabálynak "komoly következményei" lesznek az "internet forradalmának alapvető elemeire", állította James X. Dempsey, a Központ a Demokráciárt és Technológiért alelnöke. "A biztonsági szolgálatok arra kérnek felhatalmazást, hogy újraterveztessenek olyan szolgáltatásokat, amelyek az internet egyedülálló, mindent átható struktúráját használják ki. Gyakorlatilag vissza akarják forgatni az idő kerekét és az internetes szolgáltatásokat a telefonosokhoz hasonlóvá akarják alakíttatni" - mondta Dempsey.

 "Törvényileg felhatalmazott információelfogásról beszélünk, nem pedig hatáskör kiterjesztéséről" - nyilatkozott Valerie E. Caproni, az FBI főtanácsadója. - "Arról van szó, hogy megőrizzük a képességünket, hogy végrehajtsuk felhatalmazásunkat a köz- és a nemzetbiztonság területén."

 A törvénytervezet előkészítő tárgyalásai már több hónapja tartanak a Fehér Ház, az amerikai igazságügyi minisztérium, az FBI, az elektronikus megfigyelésre szakosodott Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) és egyéb szolgálatok bevonásával, ám egyelőre még arról sem sikerült megállapodni, hogy voltaképpen ki is számít szolgáltatónak.

 Az Egyesült Államok területén tevékenykedő telefon- és szélessávúinternet-szolgáltatók számára egy 1994-ben elfogadott törvény írja elő a megfigyelési képesség kiépítésének kötelezettségét. A nyomozó hatóságok erre támaszkodva tudják nyomon követni a gyanúsítottak kommunikációját.

 A kommunikáció legújabb formáira szakosodott internetes szolgáltatók, a telefontársaságokhoz hasonlóan, elvben szintén kötelezhetők arra, hogy a hatóságok számára lehetővé tegyék klienseik megfigyelését, ám mivel az 1994-es törvény rájuk nem vonatkozik, ezek a cégek nem voltak kénytelenek kiépíteni a megfigyelés műszaki feltételeit.

 Az FBI tavaly 9,75 millió dollárt költött, idén pedig újabb 9 milliót fordít arra, hogy a kommunikációs társaságoknál támogassa a belső megfigyelés eszközeinek kiépítését.

 A leendő törvény a The New York Times szerint egyebek mellett kötelezni fogja a kommunikációs társaságokat, hogy képessé váljanak kikódolni az általuk sifrírozott üzeneteket. Az Egyesült Államok területén működő külföldi szolgáltatók kötelesek lesznek irodát létesíteni az ország területén, hogy szükség esetén haladéktalanul lehetővé tegyék szolgáltatásuk biztonsági szűrését. A szervertől független, közvetlen (P2P) kommunikációt biztosító cégeknek oly módon kell majd áttervezniük szolgáltatásukat, hogy lehetővé tegyék annak ellenőrzését.
 

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Kirobbanó gaming teljesítmény az AOC 44,5″ OLED monitorjával

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája – újabb csúcskategóriás OLED modellel bővíti a népszerű AGON PRO termékcsaládot. A 44,5″ hüvelykes (113 cm) AGON PRO AG456UCZD gamer monitor elmélyült játékélményt nyújt. 

2024. március 18. 17:44

Átadták a Jedlik Ányos-díjat

Idén is átadták a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) egyik legrangosabb díját, a Jedlik Ányos-díjat, amely a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerését szolgálja. A Magyar Nemzeti Múzeumban kiosztott díjat ezúttal két vegyészmérnök, egy építőmérnök, egy villamosmérnök és egy szellemitulajdon-védelem területén tevékenykedő szakember kapta.

2024. március 18. 16:10

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15