Nvidia GTX470, vagy ATI HD 5850/5870?

Kiss Ádám Zoltán, 2010. október 31. 08:14

A zöldek 40 nm-es technológiájú Fermi processzorával készült GTX470 az ATI HD 5850/5870 modelljeinek versenytársaként tölti be az űrt az erős középkategóriás grafikus kártyák terén az Nvidia termékpalettáján. Mit lehet tudni a világ leggyorsabb egymagos grafikus kártyájának kikiáltott termékről?

A GTX470 nem került gyorsan a boltokba, a késlekedés a gyártás körüli herce-hurca volt, ami abban is jelentkezik, hogy még a GTX480-ba épített Fermi sincs teljes erejében, vannak részek, amelyek letiltásra kerültek, csak hogy a termék elérjen végre valahára a boltok polcaira is. Régóta várunk már a gyártótól egy ilyen kártyára, mert a DirectX 11 sokáig hiányzott az Nvidia kínálatából és a Windows 7 megjelenését követően várható volt, hogy a játékprogram gyártók is elkészítik fejlesztéseiket az új platformon. Más részről az ATI jobb fogyasztású kártyái a sebességben is kezdték elnyomni az Nvidia kiöregedett korábbi GPU-jait, az új, visszafogott GTS450 és GTX460 sem tudta felvenni a kesztyűt velük.

A tesztek nagyon vegyesek, van olyan játék, ahol a GTX470 egyértelműen jobb, vannak olyanok, ahol a Radeon 5870 jobb, és van, ahol fej-fej mellett végeztek a GPU-k. Az ATI erőssége az alacsonyabb fogyasztás és az ezzel járó kisebb hőkibocsátás, az Nvidia alappal dolgozó mérnökök viszont felhasználhatták az elmúlt hónapok piaci tapasztalatait, a fejlesztések eredményeit és ütősebb megoldással rukkolhattak elő, mint azt fél éve tették volna.

Ez eredményezhette azt, hogy az egymagos kártyák között a GTX470-480 páros átvette a vezetést, kicsit alacsonyabb áron jobb összbenyomást nyújthatnak az ATI kártyáival szemben. Persze kinek-kinek mely gyártó termékei fekszenek közelebb a szívéhez, illetve mely teszteket érzi hitelesebbnek. Nem baj, az új Fermi lapkás grafikus kártyáknak legalább újra nyitottá tették a végső soron nekünk kedvező versenyt egy olyan termékkategóriában, amely az átlag felhasználó által is elérhető és kézzelfogható. A versenynek pedig alacsonyabb árakat és jobb termékeket kell(ene) eredményeznie.

A konkrétumok: két kézzelfogható kártya, egy az ASUS-tól és egy a Gigabyte-tól.  Mindkét megoldás 1280 MB GDDR5 memóriával felszerelt GTX470-es, azonban a működési frekvenciákat a két gyártó másként állította be. Az ASUS a referencia adatokat vette alapul a GPU-t 607 MHz-en, a shadereket ennek duplájával, 1215 MHz-en járatja. A processzor a 3348 MHz-en futó memóriákat 320 bites adatbuszon keresztül éri el. A hatalmas memória a nagy felbontás melletti gyors képfrissítésnél jön jól, de ne hagyjuk szó nélkül, hogy az nVidia többmonitoros valós 3D megjelenítést is ígér ezekkel a kártyákkal.

A 3D-s megjelenítés a GTX200-as kártyáktól megvalósítható az nVidiánál, de a Fermi-k ezt akár három monitoron is képesek megoldani, 180 fokos virtuális világot alkotva ezzel. Ehhez legalább két kártyát kell SLI-be kötnünk, ami nem lesz mostanában minden háztartásban megoldható, de a lehetőség nyitott. Visszatérve a két kártyához, a Gigabyte úgy gondolta, hogy nem hagy sok esélyt az ATI-soknak, eleve húzott órajelekkel teszi dobozba az új GPU-t: a processzor órajele 630 MHz, ennek megfelelően a shaderek 1260 MHz-en dolgoznak. A memória órajeléhez nem nyúltak a mérnökök, az 3348 MHz-en hagyták, bár a GDDR 5 képes lehet akár 4 GHz-en is működni. Aki a Gigabyte OC kártyáját választja, próbálkozhat a referenciánál magasabb Hertzek elérésével.

A Shader 5.0-ás támogatást nyújtó nVidia grafikus megjelenítők egyértelműen az nVidia támogatásával készülő, CUDA és PhysX technológiákat használó játékokban nyújtanak majd meggyőző előnyt és alternatívát a márka rajongóinak.
 

Kulcsszavak: ATI grafikus kártya nVidia

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50