E-könyv az e-könyvről

forrás Prim Online, 2010. november 11. 06:37

Felkerült a digitális plázára az e-könyvet népszerűsítő füzet. Az elektronikus könyv - e-book Kerekes Pál egyetemi oktató írása október elején jelent meg print-eredetiben. A szerző elmondta: az e-book változat már frissebb adatokat tartalmaz, és egy fejezettel bővebb. És mi még az előnye az e-könyvnek? Nem mellékes, hogy éppen fele annyiba kerül.

Az egyetemi előadásokra épülő, fejezetenként is külön olvasható, gyakorlatias írás az elektronikus könyv hazai helyzetét, terjedésének jelenségeit, tendenciáit igyekszik bemutatni. Kerekes Pál szerint a p-könyv (print) és az e-könyv (elektronikus) szakmaiatlan szembeállításában nem kevesen érdekeltek: ezért örül annak, hogy az ő kötete, amely éppen az e-book jelenséget igyekszik körüljárni, példát mutathat. A nyomtatott kiadást közvetlenül követheti a digitális megjelenés, aktualizált, bővített tartalommal. Ez a szabályozott folyamat egy lehetséges kiadói konstrukció, támogatják általában a könyvkereskedők és az olvasók is.

A nyomtatott változatot a könyvesbolti forgalmazás első hetei után mutatta be a Bárka Színházban Sebestyén György, az ELTE tanszékvezetője. A professzor kiemelte: a digitális olvasáskultúra leginkább fejlődés előtti ágazata az elektronikus könyv, és ebben a tárgyban ez az első hazai összefoglaló mű. Véleménye szerint további elemző munkák várhatók az e-book komplexumról, Kerekes Pál könyve inspirálhatja, felgyorsíthatja a témakörben tervezett publikációk megjelenését.

A könyv elektronikus változatát ePub formátumban adja közre a Kossuth Kiadó a Multimediaplaza portálon. A bővülést jelentő új fejezet a magyar könyv felemelkedésének egy fordulópontját elemzi. Címe: Egy XVI. századi magyar könyves esete a média- és rendszerváltással. Projekt alapozás az e-könyv elterjedésének tömegesedése előtt. Mint a címből is látszik, a szerző szerint a régi történetnek vannak mai tanulságai.

A könyv így fejeződik be: „Az e-book nem végállomás, a könyv-expressz robog tovább.” Kérdésre Kerekes Pál így magyarázta ezt a mondatot: „Úgy érzem, a könyv még sohasem volt ilyen magas társadalmi elismertségben, mint ma. Érdemes emlékeztetni: ma már nem papírboltok félreeső sarkában árulják a könyvet, nem is könyvkötők műhelyeiben, mint keletkezése idején, hanem pazar palotákban, vagy a plázákon belül a legkiemeltebb helyeken, tiszta, szép, és rendezett körülmények között. Új könyvtárak épülnek, a régieket felújítják, a berendezéseket kicserélik, a kölcsönzési folyamatokat elektronizálják. A könyv nagyon magas csúcsra jutott, nagyon kell vigyáznunk arra, hogy megőrizze ezt a kitüntetett helyet. Ha a digitalizációhoz az egész könyves szakma nem tud összefogva, egységes alapelvek mentén viszonyulni, óriási lehet a bukás.”

Kulcsszavak: e-book

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50