25 éves a Windows

Milkovits Gábor, 2010. november 22. 07:18

A Microsoft éppen negyedszázada, 1985. november 20-án hozta forgalomba első Windows számítógépes operációs rendszerét, a Windows 1.01-et.

A jövőt némileg előrevetítve a start késett, Bill Gates ugyanis eredetileg 1984 végére ígérte a grafikus kezelőfelülettel ellátott szoftvert, amelyről akkor még nemigen sejtették, hogy évtizedekig uralni fogja a PC-k világát. A DOS-alapú platform kezdetben csak mérsékelten volt sikeres, ugyanakkor megvolt az az előnye más grafikus versenytársaival szemben, hogy futtatni tudta a DOS-t is. Emellett persze magában hordozott olyan problémákat is, amelyek csak később, az internet elterjedésével fordultak komolyra: az a sajátossága például, hogy a rendszerfájlok és az alkalmazások ugyanabban a könyvtárban kerültek elhelyezésre, komoly biztonsági kockázatot jelentett hosszabb távon. A valódi sikert az 1990-es Windows 3.0 hozta meg a Microsoftnak, amely már képes volt x86-os alapokon áttörni a DOS memóriakorlátját. A Windows 3.1 és 3.11 aztán már hamar a domináns operációs rendszerekké váltak a PC-k világában, annak ellenére, hogy a hálózati megoldásaik gyengék voltak, a biztonság pedig enyhén szólva sem volt az erős oldaluk.

A problémákat persze a Microsoft is felismerte, így már 1988-ban elkezdtek dolgozni Dave Cutler vezetésével egy új projekten, ami a Windows NT lett. A Windows NT 3.1 1993-ra lett kész: 32-bites volt, biztonságos NTFS fájlrendszerrel rendelkezett és többféle processzoron is futtatható volt: az első támogatott lapkák az Intel, az MIPS és a DEC Alpha CPU-k voltak. A rendszer sajnos nem volt kompatibilis a korábbi, DOS-alapú Windows-zal, de egy 16-bites alrendszer révén azért sok régebbi alkalmazás futott rajta. Csakhogy az akkoriban igen komoly hardverigény miatt az új platform nemigen terjedhetett el széles körben, ezért a Microsoft tovább tupírozgatta a DOS-alapú rendszert, amelynek Windows 95, Windows 98 és Windows ME (2000) verziói jelentek még meg a továbbiakban. Az áttörést aztán a végre NT-alapú XP hozta meg 2001-ben, amelynek révén egyúttal gyakorlatilag egységes lett a Windows-család, a szerverektől az egyszerű otthoni PC-kig bezárólag.

A biztonsági problémákat azonban az XP sem tudta megoldani, egyrészt az internet elterjedése és a hackerek módszereinek fejlődése, másrészt pedig amiatt, hogy a Microsoft nem alkalmazott elég szigorú politikát a külsős szoftverfejlesztőkkel szemben, akiknek az alkalmazásai aztán sebezhetővé tették a rendszert, a beépített tűzfal és más biztonsági funkciók ellenére is.

Az XP után aztán több mint 5 évet kellett várni a Vistára, amely korántsem nevezhető sikertörténetnek. A szoftver rendszerigénye kezdetben olyan magas volt, hogy sok gépen kiábrándítóan lassú volt, főleg a látványosnak szánt Aero Glass kezelőfelület bekapcsolásakor. Emellett az új UAC biztonsági funkció bonyolultságával sok felhasználót összezavart, ahelyett, hogy segítette volna őket rendszerük biztonságosabbá tételében. A fogyasztói piacon persze viszonylag sok fogyott belőle, hiszen sok PC-re telepítették előre, a vállalatok azonban többnyire inkább kitartottak a megszokott XP mellett – a Microsoft szerencséjére és valószínűleg tényleg megszokásból, nem tértek át Linux-ra vagy másra.

A 2009-ben kiadott Windows 7 a korábbi gondok jelentős részét orvosolni tudta, és alapvetően elégedettek vele a mezei és a céges felhasználók is. Csakhogy mostanra az asztali operációs rendszerek kezdik elveszíteni jelentőségüket: a jövő terepe egyrészt az internet, azon belül pedig a világhálón elérhető alkalmazásokat kiaknázó „cloud computing”, illetve a mobiltelefonos szféra. Ezekben azonban a Microsoft, egyelőre legalábbis, jókora lemaradásban van. Az internet-alapú számítógépezés úttörője a Google, amely erre építi hamarosan megjelenő Chrome operációs rendszerét, míg a mobilszoftverek terén az iPhone-os Apple, illetve az Android-dal a Google a kezdeményezők. A Microsoft igyekszik lépést tartani, így van már valódi online Office programcsomag, az új Windows Phone 7 okostelefonos platform pedig a kritikák szerint tényleg jól sikerült. A Microsoft azonban a mobiloknál egy kockázatos harmadik utat választott magának: az Apple saját készülékeihez köti az iOS-t, a Google szinte szabadon engedi átszabni az Android-ot, a Microsoft azonban egy uniformizált operációs rendszert akar eladni a készülékgyártóknak, egységes kezelőfelülettel és funkciókkal, amilyen a PC-s Windows.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50