Hordozható digitális fényképezőgép 0,01 (!) megapixellel

Kiss Ádám Zoltán, 2010. november 28. 09:25

A hír nem tévedés, ám kissé koros, 1975-ben jelent meg a világ első hordozható digitális gépe, kissé testes volt, viszont nem kellett hozzá drága memória, magnókazettákra rögzítette felvételeit.

Steven Sasson, aki most vehette át Barack Obama amerikai elnöktől a gépért járó kitüntetést, 1975-ben, az Eastman Kodak műhelyeiben fejlesztette ki új korszakot nyitó fényképezőgépét. Az első modell hordozható volt ugyan, de nagyjából annyira, mint az első mobiltelefon, vagyis 3,6 kilót nyomott, és egy masszív táskára volt szükség, ha nem műtermi képekhez szántuk a masinát. A képminőséget talán a 0,01 megapixeles felbontás ismeretében nem is kell részletezni, és talán mondani sem kell, hogy fekete-fehér felvételekről beszélünk. Sasson nem volt szégyenlős, ha berhelésről volt szó, eszközéhez felhasznált számos analóg és digitális áramkört, sőt a kor videójának, egy analóg Super 8-as kamerának a részeit is, az egész szerkezetet 16 db ceruzaelemmel tette hálózatfüggetlenné. A felvételek kijátszása sem volt egyszerű, egy korabeli számítógép és egy televízió segítségével oldották meg a feladatot. Tranzisztoros CCD érzékelőjét 1973-ban fejlesztette ki a Fairchild Semiconductor, és ennek képességeiről is sokat elmond, hogy az 1975 decemberében készült első digitális fénykép elkészítéséhez 23 másodperces expozícióra volt szükség.

Ezek az apróságok azonban elhomályosulnak annak a tények az árnyékában, hogy a korábbi elektronikus gépek mind analóg modellek voltak, így valóban ez a gép nyitotta meg a máig tapasztalható hihetetlen fejlődés előtt az utat, mely során nem csak a technológia újult meg, de a fényképezés újra mindenki számára elérhető, kedvelt hobbivá, szórakozássá válhatott, hiszen talán soha nem készült annyi fotó a világon, mint az elérhető árú digitális gépek korszakában. Egyébként maga a Kodak sem járt rosszul ezzel az annak idején minden bizonnyal bogarasnak tekintett mérnökkel, aki valamilyen eldugott műhelyben költötte a pénzét. Bár az első igazi végfelhasználói digitális fényképezőgép a Fuji DS-1P volt 16 MB beépített memóriával, a Kodak adta el a világon a legtöbb digitális fényképezőgépet, megelőzve olyan nagy neveket, mint a Nikon, vagy a Canon, és akkor még nem beszéltünk a számos Kodak szenzorról, melyek más márkájú gépekben üzemelnek, köztük számos megapixelbajnokban.

 


 

Kulcsszavak: Kodak tudomány kamera

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Átadták a legjobb magyar természetfotósnak járó Arany Daru szobrot

A Varázslatos Magyarország idén lépett 15. életévébe, melyet egy nagyszabású díjátadóval ünnepelt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az április 5-én este megtartott eseményen a természetfotós szervezet átadta a 2023-as fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitotta idei fotókiállítását.

2024. április 7. 12:09

HONOR Magic Moments Awards: Nemzetközi zsűri, hat kategória és 59 díj

A HONOR bejelentette, hogy április 6-án indul a 2024-es HONOR Magic Moments Awards, ami immár negyedik alkalommal népszerűsíti a mobilos fényképezést. Hat kategóriában 59 díjjal várják a jelentkezőket, akik tájképekkel, portrékkal, videókkal, csoportfotókkal és egyéb témákkal nevezhetnek. A cél megragadni az emberi pillanatokat az okostelefonokkal.

2024. április 5. 14:58

Április elején hirdetik ki a természetfotózás egyik legrangosabb versenyének győztesét

A Varázslatos Magyarország több mint egy évtizede az ország egyik legrangosabb és legizgalmasabb természetfotó pályázata, mely a képek által nyit ablakot nemzeti parkjaink természeti csodáira, ezzel felhívva a figyelmet a természetvédelem fontosságára. A kilenc hónapon át tartó versenyben a fotósok nemcsak havonta részesülnek díjazásban, de az évad legeredményesebb fotósa elnyeri A magyar természetfotó nagydíját és a vele járó Arany Daru szobrot is. 

2024. február 28. 14:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09