Elektronikuskönyv-olvasókkal bővül az Országos Széchényi Könyvtár

MTI Sajtóadatbank, 2010. december 8. 09:03

Tíz elektronikuskönyv-olvasóval bővül az Országos Széchényi Könyvtár, ahol az új eszközökön elsőként a könyvtár honlapjáról szabadon hozzáférhető tartalmak lesznek elérhetők.

A My Ebook fantázianevű elektronikuskönyv-olvasókat az eszköz forgalmazója, az AC & IP Control Kft ajánlotta fel az Országos Széchényi Könyvtár Corvina Alapítványának javára.

 Az eszköz érdekessége, hogy a magyarországi könyvtárakban egyelőre mutatóba is alig akad olyan elektronikuskönyv-olvasó, amelyet az olvasók kézbe vehetnek és használhatnak - mondta el az MTI-nek Bóka B. László, a könyvtár munkatársa, hozzátéve, hogy a tesztidőszak alatt a Magyar Elektronikus Könyvtárból szabadon elérhető tartalmakat töltik a gépekre, amelyeket kizárólag az olvasótérben lehet használni.

 A könyvtár látogatói számára a hét végétől már ingyenesen használható eszköz azonban még nem az olvasók szemét kevésbé fárasztó E Ink (elektronikus tinta) technológiával működik, hanem az olcsóbb LCD-technológiát tartalmazza.

 A készülék viszont arra is képes, hogy videotartalmakat vetítsen, így az olvasók a közeljövőben a könyvtárról és annak szolgáltatásairól is találnak majd rajta információkat.

 A My Ebook 17,8 centiméter (7 col) képátlójú kijelzőjének felbontása 800x480 képpont. Könyvolvasásra 9 órát, videózásra 4,5 órát bír egy feltöltéssel. A készülék 2 gigabájt beépített memóriával rendelkezik, amely memóriakártyával tovább bővíthető.

 Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szerint az e-könyvolvasó az általános vélekedéssel ellentétben modern, olvasóbarát kezdeményezés, amely nem gyengíti, éppen ellenkezőleg, erősíti a könyvtárak pozícióit.

 Az OSZK a jövőben a készülékeken keresztül saját kiadványait, állományának ritka dokumentumait, illetve web- és digitális tartalomszolgáltatásait is szeretné bemutatni olvasóinak.

 "Tisztában vagyunk azzal, hogy ez az olvasó nem számít csúcsmodellnek, de most elsősorban az olvasók gyakorlati tapasztalataira vagyunk kíváncsiak, és a forgalmazóval kötött megállapodás alapján lehetőség van arra, hogy a tesztkészülékeket később fejlettebb változatokra cseréljék" - magyarázta Bóka B. László.

 A tervek között szerepel, hogy az elektronikus megjelenítőket az olvasók kaució ellenében haza is vihetik, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a készülékeken tárolt anyagok másolásvédettek legyenek. Ebben az esetben akár a könyvtár különlegességeit, egyedülálló értékeit, például a felbecsülhetetlen kódexek fotókópiáit is az olvasókra tölthetik.
 

Kulcsszavak: e-könyv e-book könyvtár

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05