Mit hozott a kétezres évek első évtizede?

Vértes Judit, 2010. december 23. 10:27

Egy 1950 fős mintán december 8 és 10 között elvégzett amerikai közvélemény-kutatás szerint az évezred első évtizedében a szélessávú internet megjelenése az, amely a legnagyobb hatást gyakorolta a társadalomra, s amely nélkül az emberek többsége nem tudna élni. Második helyen a Facebook áll, harmadikként a Google fért fel a dobogóra. Természetesen a nem és kor szerint ezek az arányok jelentősen eltértek. A nők és a fiatalabbak többsége jelentősebbnek tartotta a Facebookot, a férfiak és idősebbek a szélessávú internetet.

A Zogby által készített tanulmány kitér arra is, hogy függetlenül az utolsó évtizedtől, mi az, ami nélkül ma már jóformán élni se tudnánk. Itt is a széles sáv győzött, a megkérdezettek 28 százaléka jelölte meg a szélessávú internetet, mint számára leglényegesebbet, a második helyen az e-mail áll, 18 százalékkal. A Facebookot csak 3 százalék tartotta nélkülözhetetlennek, bár a fiatalabbak körében (18-24 év) ez az arány jóval nagyobb, 15 százalékuk mondta, hogy nem tudna nélküle élni.

A közvélemény-kutatásban azt is megkérdezték, milyen jelentős változást várnak az emberek a következő évben illetve évtizedben. A megkérdezettek 24%-a úgy véli, 2011-ben leginkább a házi szórakoztató elektronika fog fejlődni, míg magának a számítástechnikának a fejlődése a második helyre szorult.

Messzebbre nézve a megkérdezettek 43%-a gondolja azt, hogy 2020-ig általánosan elterjed az őssejt használat, és transzplantációhoz emberi szerveket tudnak majd klónozni. 40 százalék véli úgy, hogy a jövő évtized végére az egészségi állapotot feltáró  mikrochipet ültethetnek be az emberekbe. Ugyanennyien gondolják, hogy robotok végzik majd a fizikai munkát. És 36 százalékuk gondolja, hogy a virtuális valóság a házi szórakoztató eszközökben is megjelenik az évtized végére.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Dizájnkiállításon és konyhai szakkiállításon is megmutatja magát a Samsung

A Samsung két milánói eseményen vesz részt idén áprilisban. A vállalat az EuroCucina 2024 konyhai szakkiállításon az összekapcsolt otthonok jegyében mutatja be új, prémium konyhai eszközeit és az életstílust, amit a készülékek kínálhatnak. A Milánói Design Hét Fuorisalone 2024 eseményén rendezett dizájnkiállításán pedig művészileg is megmutatja a látogatóknak a vállalat formatervezési filozófiáját.

2024. április 15. 19:32

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Miközben az olcsó, kevésbé minőségi árut kínáló kínai cégek gőzerővel árasztják el Európát a termékeikkel, egyre többen fordulnak egy új alternatív vásárlás felé. Ez a jelenség a közösségi finanszírozás megjelenése az online vásárlásban, ami a prémium és luxus színvonalat teszi elérhetővé. Az alacsony ár mindkettőben közös, eredményben viszont drasztikusan eltér egymástól a kétfajta vásárlás.

2024. április 15. 17:59

10 NASA találmány, melyek ma már hétköznapinak számítanak

Morzsaporszívó, babatápszer, láthatatlan fogszabályzó. Ma már hétköznapinak számító eszközök, melyekről nem is gondolnánk, hogy a világ legnagyobb űrügynöksége, a NASA áll kifejlesztésük mögött. A National Geographic összegyűjtött 10 olyan forradalmi találmányt, melyet a kezdetekben az űrkutatásban használtak, de később gyökeresen alakították át az emberek életét.

2024. április 15. 16:21

2023-ban harmadjára ért el platina minősítést a Bridgestone

A Bridgestone EMEA (Európa, Közép-Kelet és Afrika régió) ismét megkapta a platina minősítést a neves fenntarthatósági értékelő platform, az EcoVadis által. A szervezet 2023-ban már a harmadik egymást követő alkalommal nyerte el az EcoVadis legmagasabb besorolását, amivel a Bridgestone EMEA az EcoVadis által világszerte 220 iparágban értékelt 130 000 vállalat legjobb 1 százalékba került.

2024. április 15. 16:21

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09