Fellegi Tamás: mintegy négymillióan sem a munka-, sem a lakhelyükön nem férnek hozzá a világhálóhoz

Az Új Széchenyi Tervvel 2000 milliárd forint áramolhat a gazdaságba

MTI Sajtóadatbank, 2010. december 29. 09:10

Az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően kétezermilliárd forint áramolhat a gazdaságba, ezzel együtt tíz százalékkal emelni kell a foglalkoztatottak arányát Magyarországon - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kedden Egerben sajtótájékoztatón.

Tárcája eddigi tevékenységére visszatekintve a miniszter beszámolt arról, hogy az elmúlt hónapok során megvizsgálták a pályázati rendszert. Megállapították, hogy a rendszert az előző kormányzat szétaprózott és ötlettelen elképzelései mellett számos szabálytalanság is bonyolította, különösen az operatív programok területén. Emiatt az Európai Unió számos pályázat támogatásának folyósítását fel is függesztette. Különösen sok gondot okozott, hogy a pénz útja a nyertes pályázatok esetében nehezen volt követhető - jegyezte meg.

"Amennyiben nem sikerül ezt a kérdéskört rendeznünk, annak költségvetési következményei lehetnek - fogalmazott a miniszter. - Ilyen gondok jelentkezhetnek például a 4-es metró és a hazai útépítések területén." Elmondta, hogy 2011 legelején
megjelennek az Új Széchenyi Terv pályázati kiírásai. Ennek, illetve a kormány egyedi döntéseinek és kedvező hitelkonstrukciók kialakításának köszönhetően - kedvező esetben - mintegy kétezermilliárd forint áramlik majd a magyar gazdaságba - húzta alá.

Fellegi Tamás hangsúlyozta: "emelni kell a hazai foglalkoztatás arányát is, ami Magyarországon pillanatnyilag 55 százalék, Európában a harmadik legrosszabb, ugyanis az uniós átlag 65 százalék. Ez egyébként európai cél is, a távlati terv a 75 százalék elérése."

Szólt az év végén meghirdetett infokommunikációs cselekvési tervről is, amelynek lényege, hogy minden magyar állampolgár számára elérhető legyen a szélessávú internet. Jelenleg mintegy négymillióan sem a munka-, sem a lakhelyükön nem férnek hozzá a világhálóhoz - mutatott rá.

A sajtótájékoztatón Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) az infokommunikációs cselekvési terv részleteiről adott tájékoztatást. Ismertetése szerint a cselekvési tervnek három
pillére van: az állampolgár, a vállalkozások és az maga állam. A fő cél egy olcsóbb, egyszerűbb, átláthatóbb államszervezet létrehozása. Megvalósítását a digitális közbizalom kölcsönös kiépítésében látja az államtitkár.

Fellegi Tamás az MTI kérdésére a paksi atomerőmű fejlesztéséről elmondta, hogy az ország energetikai függőségét jelentősen mérsékelheti egy ilyen beruházás. Erről már 2009-ben született egy kormányhatározat - emlékeztetett. A jelenlegi blokkokat előbb-utóbb ki kell vonni a forgalomból, ezért is fontos lenne újabbak építése, amire nemzetközi tendert írnának ki - jelezte. Megjegyezte: a megvalósulás azonban pénz kérdése, ami egyelőre nem áll rendelkezésre.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A boldog gyerekekből lesznek sikeres felnőttek

Több mint 600 támogatott, 105 diploma, 606 nyelvvizsga, 246 informatikai bizonyítvány. Csak néhány eredmény, amit a 19 éve működő Csányi Alapítvány és az általa mentorált fiatalok elértek. Az alapítvány valódi sikere a számok mögött, a személyes történetekben rejlik – hangzott el Zánkán az Alapítvány által szervezett idei Életút Fesztiválon április 20-án. A kiemelkedő informatikai és idegen nyelvi képzések mellett a végzett fiatalok a megszerzett kapcsolati tőkét, a közösség erejét tartják a legfontosabbnak. Nemcsak a Csányi Alapítvány nagykorú már, hanem egyre több mentoráltból vált olyan fiatal felnőtt, akik büszkén támaszkodhatnak az alapítvány segítségével megszerzett tudás mellett egymásra, „Csányisokra” is.

2024. április 23. 11:35

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart szerdától a Corvinus

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 24-én és 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. 

2024. április 23. 09:57

Különleges installációval ünnepli a Föld napját a Prologis

Különleges installációval ünnepli a Föld napját a Prologis magyarországi csapata. A vezető logisztikai ingatlancég a Prologis Park Budapest-Sziget II-ben egy 350 négyzetméteres festménnyel emlékezik meg a környék állat- és növényvilágáról, ezzel is felhívva a figyelmet a fenntarthatóság és az élővilág tiszteletben tartásának fontosságára.  

2024. április 22. 19:32

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

A szombati kiszállítás bevezetése után aznapi csomagautomatás kiszállítással erősít az eMAG

Jelentős logisztikai fejlesztésekkel segíti az eMAG a Budapesten és Pest vármegyében élő ügyfelek kiszolgálását: az online áruház a hétköznap délig leadott megrendeléseket várhatóan még aznap több mint háromszáz, a térségben működő easyboxba szállítja ki. Az új szolgáltatás a platformon aznapi kiszállításra jelölt termékekre vonatkozik.

2024. április 22. 16:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50