Veszélyes Facebook, mérgezett Google

Mi fertőzi meg a gépünket 2011-ben?

forrás Prim Online, 2011. január 5. 14:30

Az ESET szakértői szerint ebben az évben jó eséllyel találkozunk új kártevők tömegével a közösségi oldalakon, Macintosh számítógépünkön és okostelefonunkon. Ha pedig nem figyelünk oda, még a keresők találati listáján keresztül is megfertőződhet számítógépünk.

Az internet 2011-ben sem lesz biztonságosabb hely. Az ESET szakértői csoportba gyűjtötték, hogy milyen fenyegetésekkel kell majd szembenéznünk:

Mobil vírusok
Az okostelefonok növekvő népszerűségének köszönhetően a mobil készülékeket érő támadások 2011-ben várhatóan megtöbbszöröződnek. A bűnözők számára az egyre növekvő piac jó terepet kínál, mivel a mobil biztonsági szoftverek használata még nem tartozik a felhasználói kultúra alapelemei közé.

Zombik támadása

Az ESET adatai szerint a botnetek mérete a számítógépeket zombivá tevő fertőzések számával együtt folyamatosan növekszik. A bűnözők a hálózatok irányítására a legkülönbözőbb csatornákat - például a Twittert - használják. Jó hír, hogy a biztonsági vállalatok egyre nagyobb sikereket érnek el a nagyobb botnetek lekapcsolásában, de ennek ellenére számolni kell a hálózatok számának növekedésével.

Vírusok Mac-en
A Java/Boonana.A tavaly novemberi megjelenésével egyértelművé vált, hogy az OS/X rendszerek elterjedésének köszönhetően a Macintosh számítógépek felhasználói már vonzó célpontot jelentenek a bűnözők számára. Annak ellenére, hogy az Apple operációs rendszere szigorú biztonsági beállításokat tartalmaz, a kevésbé hozzáértő felhasználók bedőlnek a megtévesztő kártevőknek, és maguk kapcsolják ki azokat a korlátozásokat, amik megakadályoznák azok terjedését. Az ESET szakértői szerint a több platformon terjedni képes kártevők elleni harcban egyaránt fontos a vírusirtó szoftverek alkalmazása és a felhasználók oktatása.

Mérgezett keresők
A legnagyobb keresők találati listájának eltérítése vagy mérgezése már 2010-ben is elterjedt volt. A technika lényege, hogy a bűnözők különböző keresőkifejezésekre optimalizálnak weboldalakat, majd megvárják, hogy ezek felkerüljenek a keresők találati listájának elejére. Miután ez megtörtént, megfertőzik őket, és rajtuk keresztül a felhasználók számítógépeit. Ugyan a keresők folyamatosan próbálják kiszűrni a mérgezett oldalakat a találati listájukból, a nagyobb volumenű támadásokkal szemben sokszor tehetetlennek bizonyulnak.

Fertőző közösségi oldalak
A közösségi oldalakon az adathalászok rendszerint valamilyen vicces, érdekes üzenettel és képpel vagy videóval keltik fel a felhasználók érdeklődését, majd egy alkalmazás segítségével megpróbálják megszerezni személyes adataikat. A problémát az jelenti, hogy lehetetlen megkülönböztetni, hogy egy adott bejegyzést valóban az ismerősünk írta ki saját üzenőfalára, vagy az egy kártevő működésének köszönhetően került oda.

A támadások hatására a Facebook több beállítást is elérhetővé tett, melyek segítségével szabályozhatjuk, hogy a különböző alkalmazások készítői milyen adatainkhoz férnek hozzá. Ezeket azonban a felhasználóknak kell aktiválniuk, amire a legtöbben nem fordítanak kellő figyelmet. Az ESET szakértői ezért figyelmeztetnek arra, hogy a közösségi oldalakra csak olyan adatokat töltsünk fel magunkról, melyeket valóban bárkivel megosztanánk, és vegyük szigorúbbra a biztonsági beállításokat. A cég szakértői emellett folyamatosan figyelmeztetnek a Facebookon megjelenő új kártevőkre a http://www.facebook.com/biztonsag oldalon keresztül. 

A jelenlegi toplista

Az ESET statisztikai adatai szerint az elmúlt hónapok során a felhasználók megtévesztését kihasználó trójai alkalmazások voltak felelősek a legtöbb fertőzésért Magyarországon. A 10-es toplistán 8 trójai található, melyek különböző trükkökkel igyekeznek rábeszélni a felhasználót a telepítésre. A Win32/HackMS például szoftverkulcs-generálónak hazudja magát, míg a Win32/RegistryBooster a hamis antivírus programokhoz hasonlóan valótlan riasztásokkal győzi meg a felhasználókat, hogy pénzt fizessenek a készítőinek.
A magyar vírustoplista első helyét azonban több mint egy éve a Conficker féreg tartja, ami illusztrálja, hogy a hazai felhasználók nem ügyelnek az operációs rendszereik frissítésére.



 

Kulcsszavak: hacker security vírus Eset

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks gyors és megfizethető WiFi 7 opciót mutat be KKV-knak

A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia alapú felhőalapú hálózati megoldások vezető szállítója, piacra dobta az NWA130BE – BE11000 WiFi 7 Triple-Radio NebulaFlex hozzáférési pontot (AP). Mivel a WiFi 7-támogatott eszközök 2024-ben válnak általánossá, az NWA130BE lehetővé teszi a kis- és középvállalkozások (KKV-k) számára, hogy páratlan hálózati sebességet, kapacitást és a lehető legjobb WiFi élményt élvezhessék. 

2024. március 6. 19:24

Új korszak jön az 5.5G, a mesterséges intelligencia és a felhő alapú megoldások integrálásával

A küszöbön álló 5.5G-korszak jegyében mutatta be legújabb innovációit és megoldásait a Huawei Technologies az idei Mobil Világkongresszuson. A vállalat várakozásai szerint az 5.5G technológia kereskedelmi forgalmazása már idén elkezdődik, amely lehetővé teszi új alkalmazási területek kiaknázását. A közelgő új, 10 Gigabites mobilszélessáv korszakában a szolgáltatóknak a kiváló minőségű hálózatépítésre kell törekedniük, hogy ki tudják használni az 5.5G technológia nyújtotta új lehetőségeket. A Huawei partnereivel együtt világszerte már több mint 20 városban működött közre 5.5G hálózatok kereskedelmi telepítésében és tesztelésében.

2024. február 28. 20:26

Gigabit sebességű internetet ad a Vodafone a kisebb díjcsomag áráért

Nagyobb sebességű internetet ad a Vodafone Magyarország a kisebb díjcsomag árért minden új, legalább 1 éves határozott idejű vezetékes internet és TV előfizetésre kötött szerződés esetén 2024. február 15. és április 15. között. Az ajánlat keretében így most TV előfizetéssel együttesen vásárolt Net M csomag áráért Net L csomagot, a Net L csomag áráért pedig Gigabit Net* csomagot ad a szolgáltató. A kedvezmény mindaddig érvényes, amíg az előfizető csomagot nem vált, vagy le nem mondja a szerződését.

2024. február 19. 11:29

Yettel: 89%-kal nőtt az adatforgalom az előző évi ünnepekhez képest

A korlátlan adatcsomagok és az otthoni internetmegoldások térnyerése is hozzájárul, hogy előző évhez képest idén jelentősen, 89%-kal nőtt a mobilinternet-forgalom a Yettel hálózatán a december 24. és január 1. közötti ünnepi időszakot vizsgálva. A szolgáltató ügyfelei szilveszterkor 8%-kal több SMS-t küldtek, mint tavaly ugyanekkor.

2024. január 3. 11:50

Újabb településeken válik elérhetővé a Vodafone gigabites internete

A közelmúltban 8 vármegye 71 településén végzett hálózatfejlesztési munkálatokat a Vodafone Magyarország, melynek köszönhetően november végétől újabb közel 180 ezer háztartásban lesz elérhető a szolgáltató 1 gigabit* sebességű vezetékes internetszolgáltatása. A fejlesztéssel a szolgáltató üzemeltetésében lévő vezetékes hálózatának 81%-án tapasztalhatják meg a Vodafone-ügyfelek az otthoni szórakozás élményét a nagykapacitású, szupergyors internettel és TV élménnyel.

2023. december 1. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15