Book Saver: A digitális könyvfaló

Vértes Judit, 2011. január 15. 09:45

A CD írók megjelenése felgyorsította a kalóz filmek, kalóz zenék terjedését. Vajon a Book Saver segítségével megjelennek ezután  a kalóz könyvek is? Az Ion Audio cég olyan új eszközt fejlesztett, mely 15 perc alatt képes digitalizálni egy 200 oldalas könyvet. A cél persze mindezzel nem a kalóz másolat, hanem mindösze az, hogy ezentúl meglévő nyomtatott könyveink helyett is elegendő legyen egy e-book olvasót cipelni a nyaralásra, utazásra.

A Book Saver egyszerű találmány, áll egy állványból és két kamerából. A könyvet az állvány alá helyezve a Book Saver másodpercek alatt színes másolatot készít az oldalról, a könyv fölött lógó két kamera segítségével, és máris lehet lapozni.
A konvertálás után a könyv könnyen átvihető számítógépre vagy e-olvasóra. Egyszerűen és gyorsan készíthetünk könyvünkből, magazinunkból digitális dokumentumot – írja az Ion web oldala.
A Book Saver, akárcsak a CD író, teljesen legális. A törvény kimondja, hogy mindenki készíthet másolatot a tulajdonában lévő médiáról saját használatra. Ennek ellenére: a könyvek digitalizálásának sok előnye mellett gondolni kell arra a veszélyre is, hogy a Book Saver elterjedése megkönnyíti a könyvek online megosztását, ami a kalóz másolatok terjesztését segíti elő, éppúgy, ahogy a CD írók annak idején hozzájárultak a zene- és filmanyagok illegális terjesztéséhez.
A könyvkiadók is évek óta küzdenek az illegális másolatok ellen, ám ezek száma eddig nem volt olyan jelentős, mint a filmek vagy zenék esetében. A könyvek szkennelése jóval nehezebb és időigényesebb munka volt, mint a CD írás.
Egyelőre azonban a Book Saver sem jelent komoly veszélyt, mert bár rövidebb idő alatt képes beolvasni egy oldalt, mint a korábbi eszközök, még messze nem olyan gyors, mint egy CD író. A használójának minden egyes új oldal beolvasásához fel kell emelnie az állványt, és lapoznia kell. Ám az eljárás és az eszköz fejlesztésével hamarosan a könyv digitalizálása is olyan gyors és egyszerű lehet, mint elindítani egy CD írót.
 

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Ünnepel a Samsung Galaxy Team európai sportolói csapata

Már csak 100 nap, és elkezdődnek a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpia játékok. Ez alkalomból a Samsung, az esemény nemzetközi partnereként bejelenti eddigi legnagyobb létszámú sportolói csapatát. A vállalat idén összesen 57, köztük 44 európai Team Galaxy versenyzőt támogat – olyan sportolókat, akik a játékok során országukat képviselik –, hogy az olimpián is kihozhassák magukból a bennük rejlő lehetőségeket. 

2024. április 19. 15:11

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09