Komputer kontra emberi elme: az IBM Watsonja a Jeopardy! szellemi vetélkedő szuperbajnokaival mérkőzik meg

MTI Sajtóadatbank, 2011. február 15. 09:33

Az IBM csaknem négy éven át programoztatta a mintegy tíz hűtőszekrénynyi Watson számítógépét, hogy a héten végre összeereszthesse azt a kamerák előtt Amerika legnépszerűbb szellemi vetélkedője, a Jeopardy! két legnagyobb bajnokával.

Az egyszerre 2208 processzort működtető, 15 ezer milliárd bájtos memóriájú gépet irodalmi idézetek és tudományos formulák mellett olyan adatokkal töltötték fel, mint a pápák uralkodásának kronológiája, vagy Oscar-díjas színésznők listája. A gépben benne van gyakorlatilag minden, a programozói által ismert lexikális tudás rövid és kombinatív összefoglalója. "Ez gyakorlatilag a Wikipédia, a pontatlanság fenyegető veszélye nélkül" - írta a The Washington Post.

A David Ferrucci és csapata által megalkotott Watson sokkal bonyolultabb "gondolkodásra" képes, mint a legendás Deep Blue, amely 1997-ben hat játszmában verte meg Garri Kaszparov sakk-világbajnokot.

"A komputer néha nagyon emberi módra lép" - nyilatkozott a mérkőzéséről Kaszparov.

Amíg azonban a Deep Blue kizárólag csak sakkozni tudott, addig a Watsonnak számtalan gyakorlati hasznosítása lehet a mindennapokban - jelentette a The Wall Street Journal.

A felvételről közvetítendő vetélkedőn az emberiséget Brad Ruttner és Ken Jennings fogja képviselni. A közelgő összecsapás - és a tárgyi tudás - jelentőségével kapcsolatban előzetesen számos írás jelent meg az amerikai sajtóban. Ezek jó része azt feszegette, hogy a iPhone és a Google korában, amikor minden válasz csak néhány kattintásra van, és amikor könnyen használható elektronikus kütyük veszik át a szótárak és a könyvtárak szerepét, vajon mi értéke lehet az emberi agyban elraktározott olyan adatoknak, hogy melyik államnak mi a fővárosa, vagy hogy milyen hosszú volt Humphrey Bogart lábszárcsontja.

"A tudásban való gazdagság akkor is hasznos, ha a gépek egyre többet gondolkodnak és emlékeznek helyettünk  Ahhoz, hogy az életben bármiről tájékozottan tudjunk dönteni, tudásra van szükségünk. Ha valami után a Google-ban kell kutatnod, hátrányban vagy" - mondta.

A 74 esztendős bajnok rámutatott, hogy a tények alakítják a gondolkodást és csiszolják az érvrendszert, ezért a tényismeret nélkülözhetetlen. Mint rámutatott óriási a különbség a tudás és a bölcsesség között, ezt a 30 millió dolláros Watson képtelen volt áthidalni.

"Nem hinném, hogy a tudásunkat ki akarnánk szervezni a gépekbe. Nem emlékszem már a telefonszámokra, mert beírtam a mobilomba őket, s a nap járásából nem tudom megmondani, hogy mennyi az idő, de a gondolkodás, az emlékezés és az elemzés továbbra is központi maradt számomra" - mondta Jennings.

Brad Ruttner szerint a Jeopardy! még sokáig az emberek szellemi vetélkedője marad.

"Egészen addig, amíg nem ültetnek implantátumokat az agyakba"- mondta.

Az emberi elme és a mestersége intelligencia legújabb vetélkedőjének három fordulóját február 14-én, 15-én és 16-án közvetíti az NBC televízió.

Kulcsszavak: szuperszámítógép IBM

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05