Döntetlenre végződött a "komputer kontra emberi elme" első fordulója, a másodikban nyert a gép

MTI Sajtóadatbank, Vértes Judit, 2011. február 16. 17:34

A "komputer kontra emberi elme" párviadal első fordulója még döntetlenre végződött, miután Amerika legnépszerűbb szellemi vetélkedőjének (Jeopardy!) korábbi bajnoka, Brad Ruttner és a Watson nevű szuperszámítógép egyformán 5000 dollárt (1 millió forintot) nyert. A vetélkedő harmadik - emberi - szereplője, Ken Jennings, aki 2004 és 2005 között sorban 74 játékot nyert, most csupán 2000 dollárral (402 ezer forinttal) fejezte be az első játékot. A második fordulóban viszont elhúzott a gép, 35.734 dollárral zárta a menetet, többel, mint két tudós ellenfele együttvéve.

 

 

Az egyszerre 2208 processzort működtető, 15 ezer milliárd bájt memóriájú IBM-gépet irodalmi idézetek és tudományos formulák mellett olyan adatokkal töltötték fel, mint a pápák uralkodásának kronológiája, vagy Oscar-díjas színésznők listája. A gépben benne van gyakorlatilag minden, a programozói által ismert lexikális tudás rövid és kombinatív összefoglalója.

Az esti főműsoridőben leadott vetélkedő első adásában azonban kiderült, hogy bár a tíz szerverszekrény-méretű számítógépnek lexikális tudása bámulatos, azonban nincs humora és néha a szavak másodlagos jelentésével sem képes megbirkózni.

A verseny első kétnapján a számítógép felismert Beatles számokat, megnevezte az általános relativitáselméletben leírt eseményhorizontot, olimpiai eseményekkel kapcsolatos kérdésekre is jól válaszolt. És ami még érdekesebb, jól taktikázott. Az egyik kérdésre, amelyre nem jól válaszolt, mindössze 947$ tétet tett. A kérdésben azt az amerikai várost kellett volna kitalálni, amelynek legnagyobb repterét egy második világháborús hősről, a második legnagyobb repterét egy második világháborús csatáról nevezték el. A gép válasza Toronto volt, ami még csak nem is Amerikában van.

- A hihetetlen információmennyiséget kategóriánként fontossági sorrendbe rendezték - mondta David Ferrucci, a gép egyik kezelője.

Ha a számítógép ilyen mennyiségű adat tárolására alkalmas, és azokat oly módon tudja rendezni, hogy egészen összetett kérdésekre is tud helyesen válaszolni, és ezek az információk a mobil eszközök elterjedésével egyre könnyebben elérhetők bármikor és bárhonnan, felmerülhet a kérdés, hogy vajon van e szüksége az embernek adatok, tények, információk megtanulására. De Ken Jennings amellett érvelt, hogy a tudás erősíti az érvrendszert, és akinek a Google-ban kell utánanéznie adatoknak, már vesztésre áll azzal szemben, akinek a tudás a fejében van. Mérő László: Észjárások című könyvében szintén arról ír, hogy az intuíció mögött valójában rengeteg tény és adat tudása rejlik, még ha ez a tudás nem is olyan könnyedén előhívható, mint Watson memóriájából. - A tudás és a bölcsesség között óriási különbség van, és a számítógép még nem képes átlépni ezt a határt - mondta a Jeopardy korábbi bajnoka. - Az összefüggések meglátásához szükség van a tényszerű tudásra, de a tények tudása nem elegendő az összefüggések meglátásához.

Mindenesetre - látva azt, hogy ha téved, akkor milyen nagyot is tud tévedni (az általa választott város nem is Amerikában van) - egyelőre valószínűleg senki nem bízná egy beteg diagnosztizálását egy számítógépre, akkor se, ha az összes betegség összes tünetét gyorsabban felsorolná, mint egy gyakorlott orvos.

A legnagyobb eredmény, amit a Watson fejlesztői elértek, a rengeteg tárolt információ és azok strukturáltsága mellett, a számítógép szövegértő képessége. A gép egészen összetett kérdéseket is megért, két nap alatt csak egyszer vélte versenytársa válaszát kérdésnek, (miután Jennings hibásan válaszolta, hogy az Oreo kekszet az 1920-as években dobták piacra, a gép a választ kérdésnek értette és érzelemmentes hangján vissza is visszakérdezett, hogy mi az az 1920-as), amúgy végig teljesen "képben volt", mintha értelemmel rendelkezne.  Kommunikációs rendszere szakértők szerint vetekszik a Comcast gépeivel, és sokkal bonyolultabb "gondolkodásra" képes, mint a legendás Deep Blue, amely 1997-ben hat játszmában verte meg Garri Kaszparov sakkvilágbajnokot. - Amíg a Deep Blue kizárólag csak sakkozni tudott, addig a Watsonnak számtalan gyakorlati hasznosítása lehet a mindennapokban - állítják az IBM vezetői.

A felvételről közvetített játék ma fejeződik be. A tét összesen egymillió dollár (200 millió forint). Az informatikai óriásvállalat a teljes nyereményt jótékony célra fordítja.

 

Kulcsszavak: IBM tudomány

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Jöhet a személyre szabott reklámoktól mentes ingyenes Facebook és Instagram?

Nagy várakozás előzte meg az uniós adatvédelmi testület (EDPB) állásfoglalását az egyelőre leginkább a Meta által használt „consent or pay” (hozzájárulás vagy fizetés) üzleti modell adatvédelmi vonatkozásaival kapcsolatban. Várhatóan mi lesz a hatása a véleménynek a közösségi médiumok és platformok működésére, mit jelenthet mindez a piaci szereplők és a felhasználók számára? A fenti kérdéseket Bartal Ivánnal, az Oppenheim Ügyvédi Iroda adatvédelmi jogi praxisának vezetőjével jártuk körbe.

2024. április 24. 21:07

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50