A Watson ereiben "Linux vér" folyt

forrás Prim Online, 2011. február 20. 11:03

A Watson – egy IBM által kifejlesztett szuperszámítógép – a „Jeopardy!” című, a magyarországi „Mindent vagy semmit” vetélkedőhöz hasonló televíziós kvízműsorban mutatta be képességeit a két korábbi bajnok, Ken Jennings és Brad Rutter ellen. Az összecsapás egy kétnapos bajnokság keretében zajlott, amelyet február 14. és 16. között sugároztak. A játék a Watson győzelmével zárult, az egymillió dolláros főnyereményt jótékony célra ajánlotta fel az IBM.

A több mint 200 millió, információkkal teli digitális oldalt tartalmazó, és több mint 80 teraflopos számítási teljesítményű digitális „aggyal” rendelkező Watson a mély analízis és a nagy feldolgozási sebesség kombinációját alkalmazta, így tudta értelmezni a régóta futó játékban alkalmazott, különféle asszociációs készségeket igénylő kérdéseket.

Az IBM SUSE Linux Enterprise Server 11 rendszeren futó DeepQA szoftvere, valamint a 10 rackszekrényt megtöltő IBM Power 750 kiszolgáló biztosította a „Jeopardy!” kvízműsor résztvevői ellen szükséges teljesítményt. A POWER7 platform jól ismert nagy teljesítményéről, jelentős kapacitásáról, és közel lineáris skálázhatóságáról. A legújabb SPEC mérési eredmények alapján a SUSE Linux Enterprise Server a leggyorsabb operációs rendszer az IBM POWER7 rendszereken, így egyértelmű választás volt a Watson IBM DeepQA szoftverének futtatásához is.

A Novell mérnökei 1993 óta jelentős mértékben hozzájárultak a Linux kernel és a kernellel kapcsolatos teljesítménynövelési technológiák fejlesztéséhez és finomhangolásához. A fejlett memóriakezelés, az új processzortámogatás, a többmagos processzorok esetében egyedülálló teljesítmény, a Native POSIX Thread Library (NPTL), valamint a fejlett többutas és I/O megoldások előnyeinek köszönhetően a SUSE Linux Enterprise Server operációs rendszer a legjobb választás nagyteljesítményű számítógépes rendszerek számára. Teljesítmény és skálázhatóság tekintetében is túlszárnyalja a konkurens rendszereket a nagyméretű kiszolgáló-telepítések, az ipari szabványoknak megfelelő blade és hagyományos kiszolgálók, közepes méretű rendszerek és csúcskategóriás mainframe rendszerek területén.

„Az, hogy Watson megjelent a Jeopardy! kvízműsorban, jelentős esemény a Linux történetében, és igazán fontos mérföldkő az IBM és a Novell 20 éves műszaki partneri kapcsolatában is” – mondta Markus Rex, a Novell nyílt forráskódú platformokra épülő megoldásokért felelős részlegének alelnöke és vezérigazgatója. „A SUSE Linux Enterprise platform nagy teljesítményét, kifinomultságát és sokoldalúságát bizonyítja az a tény is, hogy a Watson kitűnő eredménnyel tudta felvenni a versenyt az emberi ellenfelekkel.”

A Watson bemutatkozása a „Jeopardy!” kvízműsorban újabb bizonyíték arra, hogy milyen előnyökkel bírnak a Linux rendszerek nagyteljesítményű számítógépes környezetekben. Hosszú ideje a Linux-alapú operációs rendszereket tartják a legjobb megoldásnak a világ leggyorsabb és legösszetettebb számítógépes környezeteihez. A világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit bemutató Top 500 listában szereplő rendszerek közül 459 Linux operációs rendszert használ, a 10 legjobb gép közül pedig haton SUSE Linux Enterprise, vagy egy arra épülő operációs rendszer fut.

Kulcsszavak: Linux Novell IBM

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05