A méret a lényeg - Milliméter méretű számítógépek

Vértes Judit, 2011. február 22. 23:29

A Michigeni Egyetem számítástechnika kutatói és mérnökei két rendszer terveit mutatták be a San Franciscoban megrendezett International Solid-State Circuits Konferencián. Az egyik egy beültethető szemfenék nyomás mérő készülék prototípusa  zöld hályog betegségben szenvedőknek, a másik  egy vezeték nélküli hálózatokat érzékelő kompakt rádió. A közös bennük, hogy mindkét rendszer körülbelül egy köbmilliméter méretű. Ezek az első milliméter nagyságú számítógépek.

A szinte láthatatlan szerkezet tartalmaz egy nagyon alacsony feszültségű mikroprocesszort, egy vékony film-elemet, egy napelemet, memóriát, nyomás érzékelőt és egy vezeték nélküli rádiót antennával.

„A milliméter-méretű szerkezetek rengeteg új alkalmazási lehetőséget rejtenek, legyen szó akár az emberi szervezet működésének megfigyeléséről, akár épületek monitorozásáról” – mondta David Blaauw professzor egy közleményben.

A 70-es évektől kezdve egyre kisebb és olcsóbb számítógépek jelennek meg. Eközben az integrált áramkörbe helyezhető tranzisztorok száma két évente megduplázódik. A Michigan Egyetem új rendszerei az elsők a milliméter méretű számítástechnikai rendszerek között. A fejlesztők elsősorban az orvosi alkalmazást célozták meg, de a rendszer  lehetőséget ad más alkalmazásokra is.

A szem nyomását mérő készülék nem csak beültetésre alkalmas, de ellenőrizhető vele a vakságot okozó glaukóma, azaz zöldhályog alakulása. A szerkezetben a harmadik generációs Phoenix processzor található, amelyben egyedül álló feszültségszabályozó található. (Átlagosan 5,3 nanowatt fogyasztású). A rendszer 15 percenként kapcsol be és végez méréseket, napi 10 óra nappali fény, vagy 1,5 óra napfény elegendő az elemek teljes feltöltéséhez. A szerkezet a következő években kerül kereskedelmi forgalomba.

A kutatók egy chip antennás rádión is dolgoznak, ez egy metal-oxid-félvezetővel (CMOS) működne, amely ellenőrzi az antenna méretét, alakját, és az elektromos jelekre adott válaszát, ezáltal nincs szükség a nagyméretű kristályokra a frekvenciák kiválasztásához, így hihetetlenül lecsökkenthető a rádió mérete.

Az egyetem szabadalmaztatni szeretné a kicsi, ámde óriási fejlesztéseiket, és keresi azon kereskedelmi partnereket, akik segítenék ezen termékek kereskedelmi forgalomban való megjelenését.

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09