Lassulhat az informatikai piac növekedése a Hewlett-Packard szerint

MTI Sajtóadatbank, 2011. február 24. 08:41

A korábban vártnál gyengébb üzletmenetre számít a Hewlett-Packard (PC); a világ első számú technológiai vállalata a személyi számítógépek (PC) iránti fogyasztói kereslet csökkenése és a szolgáltatói üzletág halvány teljesítménye miatt visszafogta az idei árbevételre vonatkozó előrejelzését.

Az amerikai vállalat bejelentésének hatására a HP-részvény árfolyama több mint 12 százalékot esett a keddi, tőzsdezárás utáni kereskedésben, a vállalat piaci tőkeértéke így alig néhány óra alatt 13 milliárd dollárral csökkent.

Elemzők szerint a heves reakció oka az, hogy a HP teljesítménye irányadó az egész ágazat számára, az adatok pedig komoly gondokat jeleznek: az üzleti év januárral véget ért első negyedévében - amelyben a karácsonyi szezon is benne van - 12 százalékkal csökkentek a PC-eladások a fogyasztói szegmensben az egy évvel korábbihoz képest. Ezt nem tudta ellensúlyozni a vállalati ügyfélkörben végbement 11 százalékos növekedés, a PC-üzletág árbevétele így 1,3 százalékkal 10,4 milliárd dollárra csökkent.

A HP fő tevékenysége PC-k, szerverek, nyomtatók és egyéb informatikai eszközök gyártása, az utóbbi években azonban felfuttatták a szolgáltatási üzletágat is, és több vállalkozás felvásárlásával is erősítették a részleget, a szakmán kívül szinte teljesen ismeretlen 3Par nevű, adattárolási rendszerekkel foglalkozó cégért például valóságos csatát vívtak a Dell-lel, és végül 2,4 milliárd dolláros ajánlattal nyertek. A stratégiai irányváltás azonban a friss adatok szerint nem teljes siker, az üzletág bevétele 2 százalékkal csökkent az első negyedévben.

Ugyanakkor a szerverek, hálózati berendezések és nyomtatók jól fogytak, a cég árbevétele így végül 4 százalékkal 32,3 milliárd dollárra nőtt, de elmaradt az elemzői előrejelzések 32,96 milliárd dolláros átlagától. A profit 16 százalékkal 2,6 milliárd dollárra nőtt.

Az  üzleti év egészére a HP 130-131,5 milliárd dollár bevételre számít, míg tavaly novemberben még 132-133,5 milliárd dollár közötti bevételt jósolt.

Kulcsszavak: PC +céginfo HP

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05