Magyar Telekom: kisebb bevétel és eredmény 2010-ben

MTI Sajtóadatbank, 2011. február 25. 08:07

A Magyar Telekom 609,6 milliárd forint bevételt és 64,4 milliárd forint nettó eredményt ért el tavaly, ami 5,3 százalékkal, illetve 17,1 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön közölt gyorsjelentés szerint a bevétel csökkenését főként a hangalapú kiskereskedelmi vezetékes és mobilbevételek visszaesése okozta, míg a nettó eredményre például a 27 milliárd forint telekom adó befizetése, valamint a macedóniai és a montenegrói tanácsadói szerződések vizsgálatával kapcsolatos 2,3 milliárd forintos költségek hatottak negatívan.

A konszolidált, nem auditált, nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) alapján készült eredménykimutatás szerint a negyedik negyedévben a társaság 157 milliárd forint bevételt és 7,5 milliárd forint nettó eredményt ért el, ami 3,9, illetve 26,5 százalékkal kisebb a tavalyinál.

Az elemzők 155 milliárd forint bevételt és 9,28 milliárd forint veszteséget vártak a negyedik negyedévre.

A közlemény idézi Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgatót, aki az eredményekkel kapcsolatban kifejtette: a 2010-re kitűzött 6-8 százalékos bevétel és a rendkívüli tételek és telekom adó nélkül számított 7-9 százalékos EBITDA-csökkenésnél (EBITDA - kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény) jobb eredményekről számolhat be a társaság. A jövőről elmondta, ígéretes jeleket elsősorban a magyar lakossági piacon érzékelnek: a mobil perchasználat egyértelműen növekedett 2010-ben, és a nemfizetés miatt történő ügyfélelvándorlás is jelentősen csökkent az utolsó negyedévekben, miközben a tv- és mobilinternet előfizetők táborának növekedési üteme töretlen. A tendenciákat és hatásokat figyelembe véve az elnök-vezérigazgató az idén 3-5 százalékos bevétel csökkenésre és - a rendkívüli tételek és a telekom adó nélkül, 4-6 százalékos EBITDA csökkenésre számít. A társaság az idén körülbelül 5 százalékkal csökkenti beruházásait.

Az elmúlt évben az EBITDA 14,5 százalékkal 249,1 milliárd forintról 213 milliárd forintra a mérséklődött. A rendkívüli tételek, azaz a vizsgálattal, illetve a végkielégítéssel kapcsolatos költségek, elhatárolások és céltartalék visszaforgatások, valamint a telekom adó nélkül számolt EBITDA 5,5 százalékkal 248,3 milliárd forintra mérséklődött. A gyorsjelentés szerint a rendkívüli tételek illetve a telekom adó nélkül számolt gyakorlatilag változatlan, 40,7 százalékos EBITDA ráta a jelentős költségoptimalizálási intézkedéseknek köszönhető, ami elsősorban a személyi jellegű és egyéb működési költségekben mutatkozik meg.

Az elmúlt évben a beruházások összege (CAPEX) 10,1 milliárd forinttal 91,8 milliárd forintra csökkent 2009-hez képest. A CAPEX teljes összegéből a lakossági szolgáltatások üzletágra 18,2 milliárd forint, a vállalati szolgáltatások üzletágra 3,3 milliárd forint, a csoportközpontra 6,4 milliárd forint, a technológia üzletágra pedig 44 milliárd forint jutott. Macedóniában 15,2
milliárd forintot, Montenegróban pedig 4,6 milliárd forintot költött a csoport beruházásokra.

A nettó adósságállomány a 2009. végi 269,4 milliárd forintról 2010 végére 289,4 milliárd forintra nőtt, mivel a teljes osztalékfizetés meghaladta a szabad cash flow szintjét. A nettó eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya) 2010. év végén 32,7 százalék volt.

A szabad cash flow a 2009. évi 82 milliárd forintról 2010-ben 77,5 milliárd forintra csökkent.

A társaság a tanácsadói szerződésekkel kapcsolatos vizsgálatokról közölte, bár külső jogi tanácsadóján keresztül megbeszéléseket kezdett az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumával (DOJ) és az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletével (SEC) még nem jutottak megállapodásra. A vizsgálatok bármilyen módon történő lezárása büntető vagy polgári jogi szankciókhoz vezethet a társasággal, illetve leányvállalataival szemben, beleértve a pénzbüntetést is.

A Magyar Telekom részvényeivel a BÉT "A" kategóriájában kereskednek, a papírok szerdai záró ára 539 forint volt, míg az elmúlt 12 hónapban az árfolyamuk 511 forint és 819 forint között mozgott.

A társaság jegyzett tőkéje nem változott, december végén 104,275 milliárd forint volt, míg a saját tőke 2009. decemberéhez képest 1,3 százalékkal, 531,512 milliárd forintra csökkent.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart szerdától a Corvinus

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 24-én és 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. 

2024. április 23. 09:57

A szombati kiszállítás bevezetése után aznapi csomagautomatás kiszállítással erősít az eMAG

Jelentős logisztikai fejlesztésekkel segíti az eMAG a Budapesten és Pest vármegyében élő ügyfelek kiszolgálását: az online áruház a hétköznap délig leadott megrendeléseket várhatóan még aznap több mint háromszáz, a térségben működő easyboxba szállítja ki. Az új szolgáltatás a platformon aznapi kiszállításra jelölt termékekre vonatkozik.

2024. április 22. 16:07

Új területen erősít az OTP Mobil

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.

2024. április 22. 14:31

A napenergia-innovátor TSS4U az ABB technológiáját használja

A hollandiai TSS4U innovatív, szigetüzemű napenergia-rendszereket szállít világszerte kritikus alkalmazásokhoz, így segítve a vállalatokat abban, hogy a dízelgenerátorokat fenntartható energiával váltsák ki. Távközlési tornyok, olaj- és gázipari létesítmények, valamint víztisztító telepek energiaellátása támaszkodik a TSS4U napelemes rendszereire, amelyek a legmagasabb követelményeket támasztó környezetben is megbízható energiatermelést biztosítanak.

2024. április 22. 13:02

AGV-k: a vezeték nélküli evolúció

Ismerje meg, hogyan emelték a HMS Networks a vezeték nélküli technológiákban szerzett szakértelme és az Anybus termékei a Mercedes-Benz vezető nélküli szállítórendszer (AGV) flottáját egy magasabb szintre.

2024. április 22. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50