Felhőben: az informatikai vezetők éves találkozója

forrás Prim Online, 2011. március 17. 18:27

Az angol CIO (Chief Information Officer, magyarul informatikai igazgató) szóból és a 2011-es évből összerakott CIO'11 konferenciára az idén március 24-25-én kerül sor Egerszalókon.  A rendezvény középpontjában a vállalati felhasználók életét várhatóan a következő időszakban felforgató számítási felhő alapú szolgáltatások és a mobil eszközök – okostelefonok és táblagépek – állnak, de a témák között szerepel az is, hogy az informatikai vezetők miként tudnak a néhány évvel ezelőtti költségvetés töredékéből innovációra költeni.

Egy, a közelmúltban megjelent 2011-es nemzetközi kutatás szerint a növekvő igények mellett az idei vállalati informatikai költségvetés általában változatlan szinten marad. Optimista volt tehát az a korábbi feltételezés, mely szerint a válság végén az informatikai vezetők visszatérhetnek a 2008 előtti költségvetési szintekre, mivel a döntéshozóknak ugyanúgy meg kell fontolniuk minden fillér elköltését. A Figyelő és a Bitport által szervezett március 24-25-i CIO’11 Konferencia és Kiállítás idei mottója ezért „Szabadulás a bilincsektől” amely arra reflektál, hogy manapság a vállalatok informatikai vezetőinek a legszorultabb helyzetekből kell szemkápráztató ügyességgel kivágniuk magukat, akárcsak a Budapesten született Harry Houdini szabadulóművésznek a múlt század elején.

Az informatikai vezetőknek napjainkban a néhány évvel ezelőttihez képest felére vágott költségvetésből kell a korábbi infrastruktúrát fenntartaniuk és új szolgáltatásokkal előállniuk. A Gartner kutatása alapján a többség csak 2014-re várja a válságot megelőző IT-büdzsék visszatértét. A megkérdezett vezetők bíznak abban, hogy az idei évben már elérhető annyi újfajta megoldás, amennyiből könnyen kiválaszthatnak egy, az eddigi informatikai módszert leváltó technológiát. A legtöbben a felhő és a szoftverszolgáltatások irányába mozdulnának, ezek ugyanis (jól megtervezve) olcsóbb alternatívát nyújthatnak az eddig használt rendszerek üzemeltetésére és foltozgatására.

Többek között az előbbi témák állnak a CIO’11 Konferencia és Kiállítás középpontjában is. Az informatikai és üzleti vezetőknek szóló kétnapos rendezvényen a legnagyobb hazai vállalatok és szervezetek vezetői, valamint az IT szektor meghatározó képviselői előadások és kerekasztal-beszélgetések során vitatják meg napjaink vállalati informatikájának legizgalmasabb kérdéseit. Az rendezvény nyitónapjára a Fujitsu meghívására Magyarországra érkezik a EuroCloud Europe iparági szervezet alelnöke, Bernd Becker, aki a számítástechnika világát a következő években várhatóan felforgató cloud computing (felhő alapú számítástechnika, azaz az online, igény szerint használatba vehető informatikai szolgáltatások) modell alapjait mutatja be, és arról is beszámol, hogy milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy az európai vállalatok az amerikai cégekhez hasonló mértékben vegyék igénybe a szoftverszolgáltatásokat.

Az adattároló megoldásairól ismert NetApp stratégiai tanácsadója, Matt Watts az adatközpontok napjainkban zajló evolúciójáról tart majd előadást és arra is kitér, mindennek milyen hatása lesz a vállalati informatikára és a vállalatok üzleti eredményességére. Kozák Tamás, a VMware magyarországi képviselője az aktuális virtualizációs trendekről ad útmutatást, míg Kovács András, a Magyar Telekom vállalati üzletágának (T-Systems) üzletfejlesztési igazgatója a mobil eszközök, így az okostelefonok és a táblagépek vállalati felhasználásainak lehetőségeit mutatja be. Ezt követően a legfrissebb nemzetközi és hazai CIO felmérések eredményeit ismerteti Ninausz Péter, a Gartner piacelemző cég hazai képviselője.

A második napi plenáris előadásai között Józsa Erika, a Sanofi Aventis/Chinoin Zrt. CIO-ja az informatikai kockázatkezelés módszereiről és hazai gyakorlatáról beszél, Dobay Róbert, a Menedzsmentor ügyvezetője az üzleti vezetők erősségeinek fejlesztéséről, míg Székely Zoltán, a KPMG partnere azokról a területekről ad számot, amelyeken az IT az üzlet más területei számára adhat példát. Dobó Mátyás, a Peer Applications Kft. ügyvezetője a növekvő számú üzleti mobilalkalmazásokat mutatja majd be, így többek között azt, hogy milyen okostelefonos platformra, milyen területeken érdemes használni, fejleszteni a mobilalkalmazásokat. Arató Bence, a BI Consulting Kft. ügyvezetője egy speciális területen, az üzleti intelligencia alkalmazások terén szemlélteti, hogy milyen változásokat hozhat a táblagépek, okostelefonok széleskörű elterjedése a vállalati környezetben.

A konferencia részletes programja a www.cio11.hu oldalon található.

Kulcsszavak: CIO konferencia

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05