Milyen lehetőségeket látnak a diákok az okostelefonokban?

forrás Prim Online, 2011. március 18. 14:30

Helyszínekhez fűződő információk alapján letapogatható város és helymeghatározáson alapuló közösségi hírgyártás ötletei nyerték a T-Mobile - három hazai egyetem és két gimnázium diákjai számára meghirdetett - okostelefon-pályázatát.

Március 18-án, ünnepélyes díjátadóval és kiállítás megnyitóval zárul a T-Mobile egyetemi Okostelefon és középiskolai Okostelefon Junior pályázata. A benyújtott pályázatok szinte mindegyike a közösségi hálók építésének jelenlegi határait feszegeti, előszeretettel vonva össze a jól ismert online közösségi felületeket a GPS alkalmazásokkal, valamint iskolai, egyetemi tanulmányaik egyszerűsítésével.

Az idei pályázat fő célja olyan konkrét, megvalósítható ötletek és megoldások inspirálása volt, amelyek az okostelefonok által kínált interface-ek és platformok kreatív alkalmazásait célozzák meg, és amely fejlesztések újszerűen egyedien és érdekesen segítik elő a mindennapi élet, a hétköznapok dolgainak intézését.
A pályázaton az egyetemi kategóriában összesen 6 millió forint pénzjutalom valamint egyéves belföldi mobilinternet-használat volt a tét, míg a legjobb középiskolás pályamunkákat okos mobilokkal (Samsung Galaxy S, Nokia 5230 és T-Mobile Pulse Minivel Domino csomagban) jutalmazta a T-Mobile.


A meghirdetett témát változatos módon dolgozták fel a diákok, de jellemzően a közvetlen, iskolai, egyetemi környezetüket megcélzó, helymeghatározáson alapuló közösségi aktivitások kidolgozására fókuszáltak, illetve olyan virtuális közösségi terek megteremtésére, amelyben az okosmobilok egyszerűbbé, gyorsabbá teszik az egymás közötti információcserét és kapcsolattartást, legyen szó pl. ismerkedésről, órarend- vagy jegyzetcseréről, de akár egy KRESZ-vizsgáról.  A „ location-based social networking” még alig ismert fogalomnak számít, a diákok viszont már általánosan használják, és erre építik ötleteiket. Különösen az egyetemisták, de még a középiskolások esetében is új tendencia, hogy kitértek az ötlet piaci bevezetésének és bevételt teremtő lehetőségének javaslatára is.


„Az okostelefonokban rendkívül nagy fantáziát, lehetőségeket látunk, amit az értékesítési adataink is visszaigazolnak. 2010-ben megdupláztuk az okostelefonok értékesítési arányát az előző évhez képest; míg év elején csak minden 10. eladott készülék volt okostelefon, addig év végén már minden 3. eladott készülék esett ebbe a kategóriába. Az egyre sokoldalúbb mobilok és a szélessávú mobilinternet-hozzáférés révén elterjedőben van és főként a fiatalabbak körében szinte természetessé válik az online életmód”– mondta Király István, a T-Mobile márkáért felelős marketing vezérigazgató-helyettes.


A pályázatot három hazai egyetem és budapesti középiskola valamint a T-Mobile közösen hirdette meg a 2010/2011-es tanévben. A három éve indult együttműködés során a partnerek a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem, valamint a  középiskolák közül a Leövey Klára Gimnázium, a Fazekas Mihály Gimnázium és a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola 7-13. évfolyamos, nappali tagozatos tanulói számára írtak ki pályázatot, amelynek mostani témája a diákok körében vitathatatlanul népszerű okostelefon volt. Az pályázat keretében az egyéni pályázók mellett csapatok is indulhattak az értékes nyereményekért.

 

Az egyetemekről érkező pályázatokat a három egyetem által közösen kijelölt rangos szakmai zsűri bírálta el. A Corvinus Egyetemről Dr. Nemeslaki András, az E-business Kutatóközpont vezetője, a BME-n Dr. Charaf Hassan, egyetemi docens, a Magyar Képzőművészeti Egyetemről pedig prof. Kőnig Frigyes dr. habil, az egyetem rektora értékelte a pályázatokat. A T-Mobile-t Király István marketing vezérigazgató-helyettes képviselte a zsűriben. Az Okostelefon Junior pályázatait iskolákon belül zsűrizték, a csapatok munkáját pedig a középiskolák közösen bírálták el. A zsűrit a Fazekas részéről Szokolai Tibor igazgatóhelyettes, a Leöveyt Bánhegyesi Zoltán igazgató, a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolát pedig Bakos Ildikó művészeti igazgatóhelyettes képviselte.
A díjakat a Magyar Képzőművészeti Egyetem kiállítótermében adták át.

 

A győztes pályamunkák március 18 és március 25 között tekinthetők meg a Magyar Képzőművészeti Egyetem Aulájában.

 

 

Nyertesek – Okostelefon egyetemi pályázat - egyéni kategória

 

Helyezés Név Pályamű címe
1. Mihalovits Ervin LOCCON
2. Kátai Imre Élet Vitel Napló
3. Hegedűs Tamás Zoltán KRESZ teszt okostelefonokra
 Nyertesek - Okostelefon  egyetemi pályázat - csoportos kategória 
Helyezett Csapat név Pályamű címe
1. KárLenneVeszniHagyni Origo közvetítő
  Tagok:
Mádi Gábor (BME)
Gál István (BME)
2. smARt-T BudapestAR
  Tagok:
Orbán Zsolt (BCE)
Iványi András (BME)
Szabó Balázs (BCE)
3. Average boys Scriptorium
  Tagok:
Vállaji Gábor (BME)
Kőmíves Kristóf (MKE)
Kovács Attila (MKE)

 Nyertesek – Okostelefon Junior – középiskolai egyéni pályázat: 

Leövey Klára Gimnázium  
Egyéni Név Pályamű címe
1. Dacsef Simon Útvesztő… Belépés az új világba
2. Pallinger Melinda Szülő és gyermeke
3. Kecskés D. Ágnes A táncoló okostelefon
     
Fazekas Mihály Gimnázium  
Egyéni Név  
1. Szente Ákos 11-es ShopHelp
2. Szabó Attila 9-es Idegenvezetés
3. Borsi Miklós 7-es Csapatjáték
     
   Képző- és Iparműv. Szakközépiskola  
Egyéni Név  
1. Marián Regina Revolver
2. Gidró Nándor Zenélés határok nélkül
3 Kökényesi Nikolett Szofi és a telefon

 

Nyertesek – Okostelefon junior  pályázatcsoportos kategória  
Helyezett Név Pályamű címe
1. megosztott Bencsik Ambrus, Németh Gergely és Papp Gergely (Fazekas) Mesterséges iránytű
I. megosztott. Zsadányi Janka, Gidró Nándor és Mihályi Dániel (Kisképző) Hermész
2. Máté Áron, Szente Ákos és Varsányi Bence (Fazekas) Kalandorok
3. Iványi Blanka, Bajnok Anna, Tanos Viktória (Fazekas) Tanulást Segítő Program (TSP)

  

Kulcsszavak: okostelefon T-mobile-hu

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05