A vállalati adatokra utaznak a cyberbűnözők

forrás Prim Online, 2011. március 28. 13:04

A cyberbűnözők tudják, hogy nagy érték van a cégek információinak és szakmai titkainak eladásában, ráadásul ezek sok esetben minimális, vagy akár semmilyen védelemmel nem rendelkeznek. Ez a legfőbb mindandója annak a tanulmánynak, amelyet a McAfee és a SAIC (Science Applications International Corporation) publikált "Földalatti Gazdaságok: a szellemi tőke és az érzékeny vállalati adatok a legújabb cyberbűnözési valuták" címmel. A tanulmányban biztonsági szakértők és szenior IT döntéshozók illusztrálják, hogyan váltottak át a cyberbűnözők a személyes információk megszerzéséről a számos jól ismert globális szervezet vállalati szellemi tőkéjének megcélzására. 

A földalatti cybergazdaság a vállalatok szellemi tőkéjének, szakmai titkainak, marketing tervekeinek, kutatási és fejlesztési eredményeinek és forráskódjainak ellopásával termel pénzt. A McAfee és a SAIC a Vanson Burne-nel együttműködve több mint ezer szenior IT döntéshozót kérdezett meg az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Japánban, Kínában, Indiában, Brazíliában, valamint a Közel-Keleten. A tanulmány a 2008-ban közzétett „Védtelen Gazdaságok” című jelentés folytatása. Az új tanulmány az elmúlt két évben bekövetkezett változásokat tárja fel a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos magatartásokban és felfogásokban. Az eredmények megmutatják, hogy mely országokat találták a vállalati adatok tárolása szempontjából legkevésbé biztonságosnak, az arányokat, hogy milyen típusú szervezeteknél tapasztalnak betöréseket, valamint a megelőzött vagy elhárított adatbetörések arányait.

 

A jelentés főbb megállapításai:

 

 - A szervezetek negyedének volt olyan egyesülése/felvásárlása és/vagy új termék vagy megoldás bemutatója, amelyet leállított, vagy lelassított egy adatbetörés, vagy annak hitelt érdemlő lehetősége miatt. Azoknak a szervezeteknek, amelyek adatbetörést tapasztaltak, csak a fele tett lépéseket, hogy közbelépjen és megvédje a rendszereket a jövőbeli betörésektől.

 - A  gazdasági visszaesés miatt egyre több vállalat keres olcsóbb külföldi adatfeldolgozási megoldásokat, és mára a felük élne is ezzel a lehetőséggel. A harmaduk egyre több érzékeny információt tárolna külföldön, míg két évvel ezelőtt ezt csak a válaszadók ötöde állította.

 -  Kínában, Japánban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban a szervezetek több mint egymillió dollárt költenek naponta IT-re. Az Egyesült Államokban, Kínában és Indiában a szervezetek több mint egymillió dollárt költenek hetente külföldi érzékeny információik védelmére.

 - Adattárolási szempontból Kína, Oroszország és Pakisztán a legkevésbé biztonságos, az Egyesült Királyság, Németország és az Egyesült Államok pedig a legbiztonságosabb. A világszerte megkérdezett vállalatok nagy része azonban nem végez rendszeres, gyakori kockázatértékelést, több mint egynegyedük csupán évente kétszer elemzi a adatait fenyegető veszélyeket.

 - Tízből csak három szervezet jelent be minden elszenvedett adatbetörést, tízből hat vállalat pedig szelektálja a bejelentendő betöréseket. A kutatás azt is kimutatja, hogy a szervezetek esetleg engedékenyebb közzétételi törvényekkel rendelkező országokat keresnek fel, tízből nyolc szervezet, amely külföldön tárolja érzékeny információit, a magánszféra védelméről szóló törvények miatt teszi azt, amelyek szerint értesítenie kellene ügyfeleit az adatok elvesztéséről.

 - A legnagyobb jelenlegi információbiztonsági feladat a gyorsan terjedő iPad, iPhone és Android eszközök kezelése. A mobil eszközök biztosítása a szervezetek 62 százaléka számára jelent kihívást, miközben az érzékeny adatok szivárgása az egyik legnagyobb fenyegetés, amivel szembe kell nézniük.

 

A jelentés letölthető a http://www.mcafee.com/us/resources/reports/rp-underground-economies.pdf oldalról.

Kulcsszavak: adatvédelem hacker

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09