Megerősítették elkötelezettségüket a Galilelo mellett az EU-miniszterek

MTI Sajtóadatbank, 2011. április 1. 10:32

Az Európai Unió tagországainak közlekedési ügyekért felelős miniszterei egyöntetűen megerősítették elkötelezettségüket csütörtökön a Galileo műholdas navigációs program végrehajtása mellett - jelentette be a brüsszeli miniszteri ülésen elnöklő Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára. Leszögezte, hogy az erre vonatkozó magyar javaslatot valamennyi tagállam támogatta.

Az elfogadott következtetések "világos politikai üzenetet küldenek az EU lakosságának, az Európai Bizottságnak és az iparágnak" arról, hogy a tagországok folytatni kívánják a programot - emelte ki közleményében a magyar elnökség képviselője.

 A Galileo az EU saját műholdas navigációs beruházása, amely az eredeti tervek szerint 30 műhold pályára állítását is jelenti. A kivitelezés azonban csúszik, és a legfrissebb utalások szerint legalább 2014-ig várni kell, mire a rendszer működőképes lehet.

 A tagállamok a brüsszeli találkozón azt is megerősítették, hogy a program finanszírozását biztosítani kell az EU költségvetéséből. Hozzátették viszont, hogy olyan új irányítási szerkezetre lenne szükség, amely hatékonyabbnak bizonyulhat a hosszú távú finanszírozás előteremtésében és a magánforrások felkutatásában.

 Az EU 3,4 milliárd eurót már elkülönített erre a célra a hétéves (2007-2013) uniós költségvetésből, de az Európai Bizottság legújabb becslése szerint további 1,9 milliárd euróra szükség lehet a terv kivitelezéséhez.

 A miniszterek most azt kérték a bizottságtól, hogy készítsen teljesen részletes számítást a szükségletekről.

 A magyar elnökség közleménye emlékeztet arra, hogy az Európai Bizottság januárban időközi értékelést adott ki a program megvalósításáról. Völner Pál figyelemre méltónak nevezte, hogy a Tanács alig két hónapra rá már el is tudta fogadni saját véleményét.

 Az említett, év eleji értékelés szerint a programban elért új eredmények révén az EU nagyobb részesedést szerezhet a világ űrtechnológiai piacán, és függetlenséget biztosíthat az EU-nak egy olyan ágazatban, amely a gazdaság fejlődése és a lakosság jóléte szempontjából egyaránt fontos.

 A miniszteri következtetések szerint a program hozzájárul az uniós gazdaság nemzetközi válság utáni fellendüléséhez is.
 

Kulcsszavak: navigáció GPS Galileo EU

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

A magyar vásárlók közül választják a legtöbben környezettudatosságból a felújított mobilt

Nagyjából 300 tonna szén-dioxidtól kímélte meg a környezetet a Rejoy és a három további piacon jelen lévő anyacége, a Flip Technologies – ez átszámítva 150 személyautó éves kibocsátásának felel meg. A piactér régiós ügyfélfelmérése szerint arányaiban a magyar vásárlók közül voksolnak a legtöbben a felújított készülékekre környezettudatossági szempontokból – ebben pedig a boomer és millenial korú ügyfelek a legaktívabbak.

2024. április 21. 16:50

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50