Horváth Dávid marad a NetMiniszterelnök

forrás Prim Online, 2011. április 2. 09:38

Aktuális kérdéseket feszeget, 15-20%-kal több szavazatot ígér, ezzel pedig komoly vitákat vált ki, de marad a posztján az online szavazást képviselő NetMiniszterelnök. Ma járna le egy éves mandátuma az internetes társadalom választott képviselőjének, lássuk mit tett eddig.

A NetMiniszterelnök blogján (http://netokracia.hu/) is olvashattuk, az elmúlt hónapokban is igen aktívan tevékenykedett. Levélben kereste fel Nyitrai Zsolt, infokommunikációs államtitkárt és együttműködési megállapodást kötött Mihalovics Péterrel, az Új Nemzedék Jövőjéért program kidolgozásáért felelős miniszteri biztossal. "Ez egy civil kezdeményezés és nagyon örülök, hogy sikerült magam mellét állítani a HÖOK-ot és az általuk képviselt közel 400.000 hallgatót. Így már a kormány is egyre jobban odafigyel ezekre a kérdésekre és a visszajelzések alapján örülnek a megkeresésnek." – nyilatkozta Horváth Dávid. Mihalovics Péterrel fontosnak tartják, hogy csökkentsék a digitális írástudatlanságot és átgondolt, gyakorlati internetes tananyagot dolgozzanak ki általános- és középiskolai, valamint felsőfokú képzésekhez. A miniszteri biztos kifejtette azt is, hogy a netminiszterelnökség mint intézmény egy sikeres és előremutató kezdeményezés. Ennek érdekében támogatja a NetMiniszterelnöki online kampányverseny megrendezését, melynek nyertese két éven keresztül viselhetné ezt a megtisztelő címet, és működhetne együtt a fiatalokat érintő ügyekben.

A NetMiniszterelnök és a HÖOK olyan fontos társadalmi kérdéseket feszegetnek, amelyekről a szakemberek sem beszélnek. A felsőoktatás hallgatóinak gyorsított eljárásban biztosítanák az Ügyfélkapus regisztrációt. A rendszerhez ugyanis egyre több szolgáltatás kapcsolódik, ami megkönnyíti az ügyintézést. A regisztrációhoz azonban be kell menni az önkormányzathoz, ami hosszas sorban állással jár, ez pedig sok fiatal kedvét elveszi. Szerintük az önkormányzatoknak kell ügyintézőt delegálni a regisztrációt kérő felsőoktatási intézménybe. Felvetésükhöz egy gyakorlati példát is említenek. "Orbán Viktor a napokban jelentette be, hogy több mint 900.000 visszaküldött alkotmányozó kérdőívet kaptak. Azt gondolom 2011-ben hatékonyabb és gyorsabb lenne az Ügyfélkapu (jelenleg kb. 1,2 millió) folyamatosan növekvő tagságának a felméréseket online kiküldeni. Pár kattintás az egész, nem kell postára menni, gyorsabb és olcsóbb a feldolgozás is és így komoly százalékokkal növelhető a kitöltési arány. Kinek nem éri ez meg?"

Az új diákigazolvány rendszere gyakorlatilag rosszul valósult meg. A hallgatók a kártyával bár tudják igazolni jogviszonyukat, ugyanakkor az egyes szolgáltatásoknál további kártyákat állítanak ki részükre, amelyek pénzbe kerülnek. "Azt szeretném, hogy az egységes állampolgári kártya kidolgozásánál egyeztetés legyen a hallgatókkal a diákigazolvány funkciójáról és a hozzá csatolható kedvezmények kezeléséről." Bár Nyitrai Zsolt, infokommunikáció államtitkár úr egyelőre rendkívül elfoglalt, de az említett kérdésekben és az elektronikus hallgatói választásokról még szakmai egyeztetést tartanak Horváth Dávid NetMiniszterelnökkel.
“A munkámhoz egyébként rengeteg segítséget kaptam, Kis Gergely, a GKIeNET ügyvezető igazgatója folyamatosan segítette a munkámat és egyik kontaktot adta a másik után. Megtarthattam az online kampány tapasztalataimról szóló előadásomat a Media Hungary-n és az elektronikus választásokról szólót, az Internet Hungary-n. Csermely Ákos sok lehetőséget biztosít nekem a megjelenésre. Most elsősorban az egyetemen tanulok, ami egész napos tevékenység, így eléggé leköt, de pár cég felkeresett helyfüggetlen, online munkákkal, így most közösségi médiával és kommunikációval foglalkozom.” – mondta Dávid.

A szervezők azt mondták, egyelőre nem írnak ki új választást, így a következőig Horváth Dávid, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója viseli a címet. Ennek alkalmából Dávid elmondta, hogy nem volt könnyű az első év. "Nem volt könnyű dolgom, folyamatosan egyik szervezettől a másikig jártam, hogy össze tudjam tenni az elektronikus választás különböző szintjeinek lehetőségét. Nem egyszer kiderült, hogy amivel én foglalkozom, azt már páran leírták, kitalálták, így olykor nem is tudtam miért kutatok. Végül tavaly novemberben sikerült megtalálnom a jó irányt. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáján (HÖOK) vetettem fel, hogy érdemes lenne foglalkozni az elektronikus HÖK választások lehetőségével. Ez amúgy a programom első lépcsőfoka. Természetesen megmaradna a papíralapú szavazás, de kiegészülne egy online felülettel. Mint megtudtam a BME Villamosmérnöki Karán 2010 őszén már lebonyolítottak egy ilyet, ahol 15-20%-kal sikerült növelni így a részvételi arányt. Az ott kialakított rendszer más szakemberek szerint is igen biztonságos, persze további fejlesztések még lesznek." - mondta. Eddigi tapasztalatok alapján ez az újonnan meghonosított technika nagyban hozzájárulhat, hogy minél többen szavazzanak; azaz a demokráciában való aktív részvételre ösztönözhet, ami az egyik alapvető célja az Új Nemzedék Jövőjéért programnak.
 

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09