Itt vannak a harmadik generációs Intel SSD tárolók

Széll Zoltán, 2011. április 2. 10:07

Az Intel bejelentette SSD tárolóinak régóta várt harmadik generációját, az Intel Solid-State Drive 320 sorozatot. Az új meghajtók az ipar legfejlettebb, 25 nanométeres MLC NAND memórialapkáira épülnek, felváltva ezzel a 34 nm-es lapkákat használó X25-M elődöket.

Az új SSD-k a 25 nanométeres lapkáknak köszönhetően magasabb teljesítményszintet és kapacitást érnek el, miközben akár 30 százalékkal is olcsóbbak lehetnek az azonos méretű X25-M modellekhez képest. Ezeken túlmenően a 320 sorozatú SSD-k már a meghajtóra kerülő összes adatot képesek titkosítani, így érzékeny információk tárolására is alkalmasak az AES-128 kriptográfiai algoritmus nyújtotta védelem révén. Az adatvesztés elkerülése érdekében az új Intel SSD-k gyorstárai áramkieséstől védettek, az írási műveletek áramkiesés esetén is be tudnak fejeződni.

 A noteszgépekbe és asztali számítógépekbe szánt, 2,5 hüvelykes formátumú Intel SSD 320 sorozat a már megszokott 40-, 80-, 120- és 160 gigabájtos (GB-os) méretek mellett már 300- és 600 GB kapacitást is kínál azoknak, akiknek nem csak villámgyors üzemre, de sok tárhelyre is szükségük van. A meghajtók a 3 Gbps sebességű SATA II csatolófelülettel rendelkeznek, így elméleti csúcssebességük olvasáskor megközelíti a 270 MB/s értéket, miközben a 25 nanométeres lapkáknak hála az új SSD-k akár 220 MB/s sebességgel is képesek adatokat kiírni – ez utóbbi kétszerese az előző generáció maximális teljesítményének.

 Az Intel SSD-k hagyományosan villámgyors műveletvégzési sebességet kínálnak a minél folyamatosabb számítógép-használat elérése érdekében.. Az Intel saját fejlesztésű architektúrájára építő épülő 320 sorozatú meghajtók másodpercenként több mint 39 ezer kisméretű olvasási műveletet is képesek végrehajtani, míg írásból akár 23 ezret is, ami nagyságrendekkel múlja felül a merevlemezek hasonló mutatóit, amelyek így gyakran visszafogják a számítógépek teljesítményét az olvasási és írási műveletek lassú végrehajtásával. A teljesen elektronikus felépítésnek köszönhetően az adatok megtalálása is tipikusan százszor gyorsabb.

 Az Intel a 320-as sorozatú SSD-ket bármilyen PC-hez, alkalmazáshoz és használathoz ajánlja, legyen az noteszgép vagy asztali konfiguráció, otthoni vagy vállalati alkalmazás, alkalmi használat vagy intenzív terhelés. Az Intel SSD-k mozgó alkatrész hiányában sokkal ellenállóbbak a fizikai behatásokkal szemben, kevesebbet energiát fogyasztanak és hangtalanok is a merevlemezekhez képest.
 

Kulcsszavak: winchester Intel

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Mammográfiához tervezett diagnosztikai monitort mutat be az LG

Tovább bővíti B2B orvostechnikai kínálatát az LG Electronics (LG). A portfólió új tagja, a 21HQ613D-t értékesítését nemrégiben engedélyezte az Egyesült Államokban az FDA. A kifejezetten digitális mammográfiához és emlő tomoszintézishez tervezett 21HQ613D egy 21,3 hüvelykes, 5 megapixeles (MP) IPS diagnosztikai monitor, amely nagyfelbontásban jeleníti meg a röntgenfelvételeket, és kalibrációs érzékelője, illetve szoftvere révén stabil képminőséget biztosít.

2024. április 21. 12:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50