Nemzetközi kiberbűnözési lista: Magyarország továbbra is az élen

forrás Prim Online, 2011. április 6. 09:08

A Symantec legújabb internetbiztonsági tanulmányából kiderül, hogy az elmúlt évben rekordmennyiségű, 286 millió új vírust fedeztek fel, és további új trendek színesítik a kiberbűnözési térképet. A nemzetközi, összesített kiberbűnözési listán idén - a tavalyi évvel ellentétben - nem Magyarország végzett az első helyen, hanem az USA. Hazánk idén ugyanis a 22. helyre került.

Bár a tavalyi adatokhoz képest biztatóbb hazánk internetbiztonsági helyzete, fertőzött botnetek viszonylatában még mindig az élen járunk: Magyarország a 11. helyen végzett a nemzetközi rangsorolásban. Az EMEA régión belül továbbra is rajta vagyunk a régió 10 legfertőzöttebb országának listáján, ahol a 6. helyet foglaljuk el.

A Symantec felmérése rávilágít arra, hogy a vállalatokat célzó vírusok nem csupán gyakoriságban, hanem kifinomultságukban is különböznek elődeiktől. A vírusok jellemzően közösségi oldalakon támadnak és főként Java programokon keresztül keresnek sérülékenységeket, hogy sikeresen betörjenek a felhasználók számítógépes rendszerébe. Valamint a mobiltelefonokra fejlesztett vírusok száma idén kiemelkedően magasnak bizonyult.

2010 a célzott fenyegetettségek éve


Tavaly főként a Hydraq és a Stuxnet vírusok támadták a vállalatokat. Ezek az emblematikus vírusok nulladik napi sebezhetőségek kihasználásával törtek be a számítógépes rendszerekbe. A Stuxnetnek például sikerült 4 nulladik-napi sebezhetőséget is kihasználnia.

A vírusok célpontjában leginkább állami szervezetek, multinacionális vállalatok álltak, továbbá meglepően nagy mennyiségben támadtak kisebb cégeket is. A hekkerek a legtöbb esetben a vállalaton belül szemelték ki áldozatukat és a közösségi hálókon keresztül próbáltak beférkőzni az áldozat személyes rendszerébe. Ezek a fenyegetettségek a legtöbb esetben sikerrel jártak, még mielőtt az áldozatok megtehették volna a szükséges biztonsági intézkedéseket.

A tavalyi évben a célzott fenyegetések főként szerzői tulajdonok ellopására és fizikai károkra irányultak, de sokszor előfordult, hogy a felhasználók személyes információival is visszaéltek a kiberbűnözők. A jelentésből továbbá kiderül, hogy az adatfeltörésekkel a hekkerek több, mint 260 000 személyazonosságot loptak és használtak fel 2010-ben.

Közösségi hálózatok: termékeny terület a kiberbűnözésre

A közösségi platformok továbbra is növekvő népszerűségnek örvendenek, amelyek természetesen új vírusok megjelenését is magával vonzák. A vírusok leggyakrabban rövidített URL linkekben találhatóak, amelyek könnyen terjedhetnek emaileken, és honlapokon keresztül egyaránt. A Symantecnek tavaly több millió ilyen típusú adathalász vírust sikerült felfedeznie.

A támadók előszeretettel használják a hírfolyam (news feed) széleskörű elérési kapacitását, amely kedvez a vírusok gyors terjedésének. Egy tipikus támadás esetén a kiberbűnöző bejelentkezik a kiszemelt közösségi oldalra és az áldozat nevében küld rövidített linket, amely új státuszként jelenik meg a hírfolyamban.

A fertőzött honlapra irányító link, így gyorsan terjed az áldozat barátai között: egy perc alatt akár több száz, vagy ezer felhasználó válik áldozattá. 2010-ben a Symantecnek sikerült az efféle támadások 65 százalékát felfedeznie. Ezeknek a fenyegetettségeknek 73 százalékára a felhasználók átlagosan 11-szer kattintanak, 33 százalékára pedig akár 50-szer is.

Java alkalmazások a támadások új célpontjában

2010-re a kiberbűnözés történetében új fejezetet nyitottak a károkozó programok elterjedései, amelyek hozzájárultak a vírusok gyorsabb elszaporodásához. Gombás László, a Symantec magyarországi képviseletének szakértője szerint a tavalyi évben főként a Stuxnet és a Hydraq vírusok jellemezték a kiberbűnözési térképet. Ezek a vírusok gyakran használják ki a Java rendszerek sérülékenységeit. Tavaly az elkövetett fenyegetettségek 17 százalékát Java elleni támadások tették ki, kihasználva a program multiplatformos tulajdonságait.

2010-ben a Phoenix károkozó program felelt az internetes támadások többségéért. Ez a károkozó, társaihoz hasonlóan, exploit kódjával használja ki a Java rendszerek sérülékenységét.

A napi internetes támadások 93 százalékkal emelkedtek a 2009-es évhez képest, ezek közül a Symantec minden második és harmadik támadást sikeresen azonosított.

A támadások legújabb célpontjai: a mobiltelefonok

Az okostelefonok térnyerésével egyre népszerűbbé váltak a mobiltelefonokon elkövetett kiberbűnözések. 2010-ben egyre több károkozó programot fejlesztettek ki mobiltelefonokra, amelyeket már gyakran alkalmazásboltokban is árulnak.

Sajnos azonban a mobiltelefonok nem rendelkeznek olyan védelemmel, mint a személyi számítógépek, így a támadók gyakran kihasználják a hiányosságokat. A Symantec tavaly 163 olyan sérülékenységet fedezett fel, amelyeket a hekkerek gyakran kihasználnak. Az idei évben a kiberbűnözők több ezer okostelefon ellen intéztek támadást.

Kulcsszavak: security Symantec

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50