Nokia-Microsoft: véglegesítették az együttműködési szerződést

forrás Prim Online, 2011. április 21. 15:24

A február közepén megtörtént hangzatos bejelentések igazából csak egy tízhetes tárgyalássorozat megkezdését jelentették, a pontos megállapodást a Nokia és a Microsoft okos-telefonokkal kapcsolatos együttműködéséről csak most véglegesítették.  A Nokia azt tervezi, hogy az első Windows Mobile 7 alapokra épülő telefonját még 2011-ben piacra dobja. A cégnek nem is ez jelenti a legfőbb nehézséget, hanem az, hogy mivel vehetné rá a Symbian fejlesztőket a platformváltásra.

A végleges szerződés aláírása kapcsán napvilágot látott néhány új, korábban nem ismert részlet is, bár bizonyos kérdéseket a két cég továbbra is bizalmasan kezel. Korábban nem volt például arról szó, hogy a Nokia egy új szoftver-piacteret tervez a Symbian és Windows alkalmazások számára. A két cég közti elszámolással kapcsolatban a márciusi hírek arról szóltak, hogy az együttműködés árát a Microsoft fizeti meg, több, mint egymilliárd dollárt fizet a Nokiának, most azonban már látszik, hogy mindkét fél fizet: a Nokia a Windows Mobile 7 használatáért, a Microsoft bizonyos szabadalmi jogokért.

 

A két vállalat kapcsolata szerződés szerint az alábbi négy átfogó terület köré rendeződik:

 

1. A kiegészítő szolgáltatások egyesítése, melyek igazán egyedülállóvá teszik az együttműködést, mint például:

- A Nokia biztosítja a térképszolgáltatást, a navigációt és bizonyos helyspecifikus szolgáltatásokat a Windows Phone ökoszisztémához. A Nokia a fejlesztését a Windows Phone platformra építi az olyan területeken, mint a képalkotás, miközben hozzáadja szakértelmét a hardvertervezés és a nyelvi támogatás területén, valamint segíti a Windows Phone platform fejlesztését. A Microsoft biztosítja a Bing search szolgáltatásokat a Nokia készülékportfoliójához, valamint egyesítik erőiket a hatékonyság, a reklám, a játékok, a közösségi média és számos más szolgáltatási területen is. A navigáció egyesítése a reklámmal és a kereséssel lehetővé teszi a Nokia navigációs eszközeinek jobb pénzügyi kihasználását, valamint a reklámbevételek teljesen új formáit jelenti majd.

- A fejlesztők közös megnyerése és közös alkalmazás kínálat az új helyi és globális alkalmazások létrehozáshoz, beleértve a Windows Phone fejlesztői regisztráció ingyenessé tételét minden Nokia fejlesztő számára.

- Egy új Nokia-márkanevű globális alkalmazás-áruház hasznosítja a Windows Marketplace infrastruktúrát. A fejlesztők megjelentethetik és terjeszthetik alkalmazásaikat egyetlen fejlesztői portálon keresztül többszáz millió fogyasztónak, akik Windows Phone-t, Symbiant és Series 40 készülékeket használnak.

- A Nokia szakértelmének kiaknázása a szolgáltatói számlázásban annak érdekében, hogy a Windows Phone ökoszisztéma résztvevői kihasználhassák a Nokia számlázási megállapodásait 36 piac 112 szolgáltatójával.

 

2. A Microsoft folyamatos jogdíjban részesül a Nokiától a Windows Phone platformért, az első Windows Phone-t tartalmazó Nokia termékek szállításától kezdve. A jogdíj-kifizetések versenyképesek, és tükrözik a nagy mennyiségeket, melyeket a Nokia várhatóan leszállít, valamint egyéb, a tervezéssel kapcsolatos megfontolások sorát, mely mellett mindkét vállalat elkötelezett. Azzal, hogy a Microsoft biztosítja a Windows Phone platformot a Nokiának, lehetővé teszi a Nokia számára, hogy jelentősen csökkentse a működési költségeket.

 

3. A Nokia és a Microsoft megállapodásának, valamint a Nokia hozzájárulásainak egyedülálló természetét elismerve, a Nokia több milliárd dollárnyi kifizetésben részesül majd.

 

4. Szellemi tulajdonjog. A Nokia jelentős kifizetésekhez jut majd a megállapodás értelmében.

 

Most, hogy aláírták a megállapodást, mindkét vállalat felveszi a kapcsolatot az operátorokkal, fejlesztőkkel és egyéb partnerekkel, hogy segítsék az iparági szereplőknek megérteni, hogy milyen előnyökkel járhat számukra, ha csatlakoznak az új ökoszisztémához. Ezzel párhuzamosan a Windows Phone-alapú Nokia termékek fejlesztése folytatódik, azért hogy biztosítsák az első készülék megjelenését még 2011-ben, és a további készülékek leszállítását 2012-ben. Mindkét vállalat részéről kölcsönös az elkötelezettség, és ez összhangban van azzal a szándékkal, hogy erre a hosszú távú, stratégiai partnerségre építve egy új ökoszisztémát hozzanak létre.

 

Kulcsszavak: Microsoft Nokia

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05