A hazai weboldalak harmada egyszerű módszerekkel feltörhető

Az Ethical Hacking konferencia statisztikái a hazai IT-biztonság állapotáról

forrás Prim Online, 2011. május 4. 14:36

A május 12-én megrendezésre kerülő Ethical Hacking konferencia szervezői az előadók segítségével látképet készítettek a hazai vállalatok és államigazgatási szervek informatikai biztonságáról. A közel 200 rendszer átvizsgálása után készített elemzésből többek között az derült ki, hogy a céges weboldalak több mint harmada egyáltalán nem biztonságos.

“Bár az ország számos kiváló, nemzetközi szinten is elismert biztonsági szakemberrel rendelkezik, a hazai cégek összességét tekintve sajnos mégis az mondható el, hogy a legtöbb vállalati rendszer esetében meglehetősen könnyű dolga lenne egy rossz szándékú behatolónak” – mondta Keleti Arthur, a KFKI Rendszerintegrációs Zrt. IT biztonsági stratégája. A szakember az idei Ethical Hacking konferencia egyik előadójaként az elmúlt 3 év alatt megvizsgált, közel 200 hazai rendszerelem ismeretében mondta meghökkentő tapasztalatait.

A felmérés alapjául szolgáló rendszerek és azok üzemeltetői a piaci és az államigazgatási szektorban egyaránt rosszul szerepeltek. Az IT infrastruktúrát belülről vizsgálva a mérnökök minden esetben találtak olyan, nem egyszer kritikus alrendszereket, amelyekben a lehető legegyszerűbb jelszavakat (admin/admin, admin és semmi, admin/admin1234) használták a rendszergazdák. A külső vizsgálatok 30-40%-ánál is hasonló eredményre jutottak a szakemberek. „A legtöbb, etikus hekker módszerekkel felmért weboldal esetében egyszerű támadások (pl. SQL Injection vagy XSS) bevetése is elég volt, pedig a betörési tesztet kérő cégek 80%-a pozitív eredményben reménykedett. Az imént említett kedvezőtlen adatok valószínűleg még riasztóbbak azon vállalatok körében, ahol eddig nem történt a biztonsági hiányosságokat feltáró etikus hekkelés” – tette hozzá Keleti.

Az Androidtól a felhőkig minden törhető

„Ha jónevű világcégek is milliós nagyságrendben veszítenek el felhasználói adatokat, akkor nekünk is be kell látnunk, hogy új szemléletre van szükség adataink megvédésére” – mondta Fóti Marcell, a konferencia szervezője. Az Ethical Hacking konferencia technikai előadásai is folyamatos éberségre és tudatosságra intenek, hiszen a legváltozatosabb törések számos példát mutatnak arra, hogy a biztonság legtöbbször csak egy illúzió.

A május 12-én megrendezésre kerülő esemény előadásai között szó lesz többek között az Android törhetőségéről, a felhőben tárolt adatok biztonságáról, a jelszótörés számos módjáról, az elektronikus okmányok megbízhatóságáról, illetve az adatbázisok biztonsági kérdéseiről. Az Ethical Hacking konferencia létrejöttét – s így a hazai vállalkozások informatikai biztonságtudatosságának terjesztését – idén is jelentős szakmai támogatói kör segíti; a CERT-Hungary, az ISACA, a VISZ, az ITBN, valamint az EC-Council egyaránt szponzorálja az eseményt, céges támogatóként pedig a HP, a kancellar.hu, az ESET, a KFKI és a Balabit lesz jelen.


A részletes program az alábbi címen tekinthető meg:
http://www.netacademia.net/konferencia/

 

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50