Magyar Telekom: kisebb nyereség és bevétel az első negyedévben

MTI Sajtóadatbank, 2011. május 9. 08:54

A Magyar Telekom Nyrt. 15,2 milliárd forint nettó eredményt és 142,5 milliárd forint bevételt ért el az első negyedévben, ami 7,8 százalékkal, illetve 3,3 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál a pénteken közzétett tőzsdei gyorsjelentés szerint.

A portfolio.hu által megkérdezett elemzők az első három hónapra 143 milliárd forint bevételt és 12,83 milliárd forint nettó eredményt vártak.

A közlemény idézi Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgatót, aki az eredményekről elmondta: az elért eredményekben a lassú gazdasági fellendülés jelei mutatkoznak meg. A magyarországi piacon továbbra is biztatók a jelek, nőtt a mobilforgalom, valamint a vezetékes és a mobil szegmensben is csökkent az ügyfélelvándorlás.

Hozzátette, ugyanakkor az erős verseny és a fő piacok érettsége változatlanul kedvezőtlenül befolyásolták az üzleti teljesítményt.

A Magyar Telekom a jövőre nézve a konszolidált, nem auditált, nemzetközi számviteli elvek alapján (IFRS) készült gyorsjelentésében megerősítette célkitűzéseit: 2011-ben 3-5 százalékos bevételcsökkenésre és 4-6 százalékos működéshez kapcsolódó kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) mérséklődésre számít. Cél az is, hogy a tavalyihoz képest körülbelül 5 százalékkal csökkentsék a beruházásokat.

A gyorsjelentés emlékeztet arra, hogy a társaságnak telekommunikációs különadót kell fizetnie. Az adó tavaly január 1-től visszamenőleges hatályú, alapja a társaság éves árbevétele. Mivel az adót csak 2010. negyedik negyedévben vezették be, pénzügyi hatása csak a negyedik negyedévi eredményeket érintette. A különböző hatások nélkül számolt EBITDA 7,7 százalékkal 57,7 milliárd forintról 53,2 milliárd forintra mérséklődött az első negyedévben, miközben a működéshez kapcsolódó, azaz a macedóniai vizsgálattal (0,4 milliárd forint), illetve a végkielégítéssel kapcsolatos költségek és elhatárolások (1,5 milliárd forint), valamint a telekom adó (6,3 milliárd forint) nélkül számolt első negyedéves EBITDA 3,8 százalékkal 61,5 milliárd forintra nőtt. A gyorsjelentés szerint a javulás a személyi jellegű és az egyéb működési költségek terén
megmutatkozó szigorú költségcsökkentési intézkedéseknek, valamint az egyéb működési bevételként elszámolt, magyarországi ingatlanértékesítésekből származó 1,4 milliárd forintos nyereségnek köszönhető.

Az idén az első negyedévben a társaság 3,4 milliárd forinttal kevesebb, összesen 12,3 milliárd forintot költött beruházásokra (tárgyi eszközök, immateriális javak - CAPEX). Az elmúlt évi teljes CAPEX 10,1 milliárd forinttal 91,8 milliárd forintra csökkent 2009-hez képest.

A nettó adósságállomány a tavaly március végi 265,4 milliárd forintról az idén március végére 270,5 milliárd forintra nőtt. A nettó eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya) március végén 31 százalék volt.

A gyorsjelentés szerint a magyarországi vezetékes bevételek 7,1 százalékkal 45 milliárd forintra mérséklődtek az első negyedévben a hangalapú bevételek csökkenése miatt. A mobil bevételek kisebb mértékben, csak 0,2 százalékkal, 55,9 milliárd forintra csökkentek, mivel az ügyfélszám kismértékű emelkedése, a forgalom növekedése, valamint a szerződéses ügyfelek arányának folyamatos bővülése ellensúlyozta az árszínvonal csökkenését. A T-Mobile megőrizte egyértelmű piacvezető pozícióját és 44,9 százalékra növelte az aktív ügyfelek száma alapján mért piaci részesedését.

A macedóniai bevételek az első negyedévben 6,8 százalékkal, 17,1 milliárd forintra csökkentek: vezetékes bevételek 2,2 százalékkal nőttek, mivel emelkedtek a hangalapú nagykereskedelmi bevételek, ellensúlyozva a hangalapú kiskereskedelmi bevételek csökkenését. A mobil bevételek viszont 14,1 százalékkal visszaestek az első negyedévben a kiélezett versenykörnyezetben.

Montenegrói leányvállalat bevételei kismértékben, 1,2 százalékkal 7,4 milliárd forintra csökkentek, ezen belül a vezetékes bevételek 0,5 százalékkal, míg a mobil bevételek 2,7 százalékkal mérséklődtek.

A gyorsjelentés szerint a macedóniai vizsgálat még nem zárult le, s a társaság továbbra sem tudja megítélni az ügy kimenetelét.

A Magyar Telekom jegyzett tőkéje 104,275 milliárd forint volt március végén, az elmúlt egy évben nem változott, míg a saját tőke 1,6 százalékkal 539,926 milliárd forintra nőtt.

A társaság részvényeit a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában jegyzik, az értékpapír csütörtöki záró ára 558 forint volt, míg az elmúlt 12 hónapban 511 és 719 forint között mozgott.

Kulcsszavak: +céginfo Magyar Telekom

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05