A számítógépes szoftverlopások értéke 2010-ben megközelítette a 24,5 milliárd forintot Magyarországon

forrás Prim Online, 2011. május 16. 11:50

A Magyarországon a személyi számítógépekre jogosulatlanul telepített szoftverek értéke 2010-ben elérte a 131 millió dollárt (24,5 milliárd forint). Az év során a PC-kre telepített szoftverek 41 százaléka illegális kalózmásolat volt – állapította meg a Business Software Alliance (BSA) 2010-es globális szoftverkalózkodásról szóló felmérése.

Ez a tanulmány a BSA globális szoftverkalózkodásról szóló nyolcadik felmérése, amelyet az IDC-vel együttműködésben folytatott. A kutatás 116 ország és régió adatait dolgozta fel. Az idei felmérés egy új szemponttal is bővült, ugyanis az Ipsos Public Affairs közvélemény-kutatást végzett a PC-felhasználók körében a szoftverkalózkodással kapcsolatos alapvető társadalmi attitűdökről és jellemző magatartási formákról.

A közvéleménykutatás eredményei szerint a szellemi tulajdonjog védelmét sokan támogatják: 10-ből 7 válaszadó úgy nyilatkozott, hogy szerinte a technológia fejlődése érdekében fizetni kell a szoftvergyártók termékeiért. Meglepő módon a szellemi tulajdon védelmének támogatottsága általában véve azokban az országokban volt a legmagasabb, ahol magas volt a szoftverkalózok száma.

A felmérés arra is rávilágított, hogy a válaszadók szerint a licenszelt szoftver jobb, biztonságosabb és megbízhatóbb, mint a kalózmásolat. Viszont számos PC-felhasználó nem tudja megkülönböztetni, hogy a szoftverbeszerzés mely formája legális vagy illegális (például egyetlen licenc használható-e a több számítógéphez vagy a fájlmegosztó hálózatokról letöltött verziók legálisak-e).

A tanulmány további eredményei:

  • Európában a lopott szoftverek kereskedelmi értéke megközelítette a 13,5 milliárd dollárt. Globális szinten a szoftverkalózkodás értéke 59 milliárd dollárt tett ki, ami majdnem duplája a 2003-as értéknek.
  • A 2010-es tanulmányban szereplő 116 régió felében minimum 62 százalékos volt a szoftverkalózkodás mértéke, míg az átlagos nemzetközi szint 42 százalék.
  • A szoftverkalózkodás területén a fejlődő gazdaságok tettek szert vezető szerepre. Ezekben az országokban a kalózkodás szintje 2,5-szer magasabb, mint a fejlett területeken, és az itteni kalózmásolatok kereskedelmi értéke (31,9 milliárd dollár) a teljes nemzetközi szint több mint felét teszi ki.
  • A legális szoftver leggyakrabban hangsúlyozott előnye a műszaki támogatás (88 %) és a hackerek, kártékony szoftverek elleni védelem (81 %).
  • Az illegális szoftverhasználat egyik gyakori módja, ha több számítógépre telepítik a csak egyetlen számítógépre telepíthető szoftvereket.
  • A PC-felhasználók többsége világszerte és hazánkban is úgy gondolja, hogy a szellemi tulajdonjog védelme érzékelhető gazdasági előnyökkel jár: nemzetközi szinten a válaszadók 59 százaléka véli úgy, hogy a szellemi tulajdon védelme jó hatással van a helyi gazdaságra, Magyarországon pedig a válaszadók 61 százaléka szerint a munkahelyteremtésben is fontos szerepet játszik.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Nagy teljesítményű számítógépet mutatott be az Emerson

A Movicon szoftverrel és a PACEdge IIoT platformot előre telepítve tartalmazó PACSystems IPC 2010 nagy teljesítményű számítástechnikát biztosít az ipari edge adatvizualizációs alkalmazásokhoz.

2024. április 12. 13:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09