Informatikával is zöldülnének a kereskedők

forrás Prim Online, 2011. május 17. 17:02

Az informatika jelenlegi legmozgalmasabb ága a kereskedelem, amelyben óriási fejlődést értek el nemcsak az eladótéri, de a bolti háttérrendszerek is. A hazai üzletek helyzetének javítására gyűltek össze a magyar tulajdonú élelmiszerláncok vezetői Gárdonyban, ahol a szervezeti és technikai lehetőségeket, valamint az ezzel járó pénzügyi előnyöket vizsgálták meg. A szakértők megállapodtak, csak az új rendszerek szélesebb körű elterjesztésével van lehetőség a költségek csökkentésére és az áruellátás fejlesztésére.

Az informatika jelenlegi legmozgalmasabb ága a bolti kereskedelem, ahol folyamatosan igény van az üzletserkentő megoldásokra. Az eladótereken belüli fejlesztések, például az érintőképernyős kasszák, digitális polccímkék mellett a háttérirodai rendszerek is rohamosan követik az új trendeket. Ugyanakkor a hazai cégek 80 százaléka számos munkafolyamatot, úgymint a beszállítói rendelést, számlázást is még mindig papír alapon végzik, a magyarországi cégek mindössze 20 százaléka rendelkezik elektronikus dokumentumkezelő megoldással. Nyugat-Európában ez az arány háromszor ekkora – mutatott rá az egybegyűlteknek Végh Ferenc, a Laurel csoporthoz tartozó ProgAdat Kft. ügyvezetője. A nagymennyiségű pazarlás azonban csökkenthető a kereskedelemben is alkalmazható elektronikus adatátviteli és dokumentumkezelő rendszerekkel.

A kereskedelmi háttérrendszerek közül az új AIR XBO technológia már a mobileszközökön keresztül is kommunikál majd, így a vezetők pda-kon, táblapécéken, iPad-en, iPhone-on keresztül is képesek lesznek az üzleti adatok elérésére. A magyar fejlesztés olyannyira világújdonságnak számít, hogy a Microsoft is figyelemmel kíséri Redmondból.

A kasszarendszerek közül a Laura a legújabb fejlesztés, mely egy hónapon belül kapja meg az adóhatósági engedélyeket. Ez már minden operációs rendszerrel együttműködik, jól fut a korszerűbb érintőképernyős és a régebbi, billentyűzetes kasszákon is, és ez is támogatja a mobil beviteli felületeket. Eleve részei a rendszernek a legelterjedtebb adóügyi nyomtatók és a legkedveltebb szkennerek, de a mobilfizetés, feltöltés, lojalty és különböző engedménytípusok kezelését is tudja.

A szakma megjelent képviselői az amerikai NCR cég által bemutatott, a világ legnagyobb teljesítményű RealPos 80XRT pénztárgépe iránt érdeklődtek leginkább, de ugyanekkora volt a kíváncsiság a világ legkisebb méretű, RealPos 40x60 kasszára is. Ezek hamarosan megjelenhetnek a magyar üzletekben is.

A dokumentummenedzsment szoftver bevezetésével számos olyan folyamat is kiváltható, amiről eddig azt gondoltuk, nem lehetséges – hívta fel a vezetők figyelmét Henrich Simonics, a Dokumenta SK tulajdonosa. A Green Store számladigitalizáló szoftver például a beérkező papíralapú számlák adatrögzítését teljesen automatizálja. Az e-posta megoldás pedig bármely két rendszer között – különösebb fejlesztés nélkül – lehetővé teszi a rendelések, szállítólevelek és számlák elektronikus cseréjét. Ez nemcsak környezetvédelmi szempontból előnyös, hanem a cégek számára kifizetődő is – hangsúlyozta.

A hazai cégek 80 százalékára még mindig az időigényes adatfeldolgozás, a nehézkes belső kommunikáció, a dokumentumokhoz való jogtalan hozzáférés lehetősége és az emberi tévedések sokasága jellemző – szembesültek a szakértők a dokumentummenedzsment rendszer hiányának következményeivel. De felmérések bizonyították azt is, hogy akár 10 százalékkal nőhet a forgalom csak attól, hogy a vevő mindig mindent megtalál a boltban. Egy uniós felmérés szerint Nyugat-Európa FMCG-szektorában 7,1 százalék a készlethiány, míg Magyarországon ez néhol eléri a 30 százalékot is. Ez egyrészről annak a következménye, hogy a hosszadalmas papíralapú megrendelések, számlázások alkalmazásával időben kitolódik a szállítási idő, tehát később kerül a boltok polcaira az áru – fogalmazott Lovász Attila, a Laurel csoporthoz tartozó ProgAdat Kft. kereskedelmi és logisztikai megoldások üzletágvezetője. Ennek elkerülése érdekében a megjelent nyolcvan vezető a rendelkezésre álló informatikai megoldások mind szélesebb alkalmazásáról határozott. A beruházásokra való buzdítást az Új Széchenyi terv informatikai célú pályázatainak ismertetése is fokozta, ahol a szóvivő elmondta, a támogatás mértéke projektenként elérheti a 200 millió forintot is.

Kulcsszavak: e-commerce konferencia

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50