Új e-könyves műfaj: sztoributik

Kerekes Pál, 2011. június 1. 13:29

Sokan kísérleteznek az e-könyves világban, a legújabb a The Atavist,­* New Yorkból. Mint meghatározzák magukat: Original Non-fiction Storytelling cég, azaz eredeti, valós történetek manufaktúrája.

Mit is jelent ez? Azt közlik, hogy írásaik a média új generációját képezik. Olyan szövegeket dobnak piacra, amelyek műfajilag a hírlapi tudósítás és a könyv közé helyezhetők. Elektronikusan publikálunk – vallják –, de személyre szabottan, hisz olyan eszközre küldjük a textet, amilyenre a vásárló kéri. Szisztémánk hasonló a zeneiparból már ismert iTunes modellhez. Ez a forma megengedi számunkra, hogy a világ történéseit kicsit hosszabban és mélyrehatolóbban mutassuk be, mint a megszokott magazin-cikkek. Olcsóbbak leszünk, mint a könyv, és dinamikusak, mint egy hírlap. Nem nyomtatottból újrahasznosított írásokról van szó, még sehol meg nem jelent anyagok kerülnek csak be a sorozatba.

Kijelentik: minden riport, beszámoló tapasztalt újságírótól származik, kutatómunka és professzionális írásfelkészültség abszolút feltétel minden szerzőjük számára. Az írások valóságtartalma ellenőrzött. Maga a teljes mű digitális lehetőségek teljes tárháza: tehát kép, hang, video, prezentáció, mind helyet kapnak, persze függően az e-könyv-olvasó megjelenítési képességeitől.

Sokkal érdekesebb az üzleti konstrukció: a teljes sztori, fullos digitális vértezetben 2,99, az egyszerűsített változat (az eszköz képességeinek figyelembevételével) 1, 99 dollár.

Lássunk néhány példát. Első cím, egy aktualitás. Az ösztönzők, (a Kezdeményezők). Hogyan segített megbuktatni az egyiptomi kormányt egy életét kockáztató kis csapat? Kindle-re és Nook-ra 1,99, iPad-re 2,99 dollár.

A kirajzás előtt. A méheket megfigyelő tudós teóriája a rovarok társadalmáról. Az árak ugyanazok, változatlanul 1,99 és 2,99 között.

Az egyiptomi digitális történetet tényleg más, mint a Híradó, a gyors-újságcikk. Jól megírt sztori, nem lehet letenni. Izgalmas, olyan SMS-eket olvasni, blog-bejegyzéseket, amelyek megváltoztatták a hatalmas országot…

További szöveg és kép: Könyvkonnektor

*(Az idegen szavak szótára szerint: „Atavizmus”: idejétmúlt, időszerűségét vesztett gondolkodásmód.)

Kulcsszavak: e-book

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Az LG új tévéivel sosem látott megoldások költöznek a nappaliba

Ha azt gondoltuk volna, hogy a tévék már nem képesek tovább fejlődni, hát tévedtünk. Mesterséges intelligencia, elképesztő grafikus teljesítmény és kábelmentes kialakítás – az LG legújabb televíziói számos felhasználási lehetőséget és minden eddiginél lenyűgözőbb vizuális élményt kínálnak.

2024. április 16. 19:47

Doom-klón és új játékok jelentek meg a HomeLAB-3-asra

A Neumann Társaság HCC szakosztályának pályázatán a több mint negyven évvel ezelőtt megjelent, házilag összeszerelhető magyar Homelab-3 hobbikomputerre készültek jóval későbbi vagy világszerte elterjedtebb számítógépekről ismert játékok, így például a Doom vagy a Wizard of Wor klónjai. A programozás fejlődését szemlélteti, hogy lelkes kóderek több generációval újabb platformok játékait tudták sikeresen adaptálni az ősgépre, csúcsra járatva annak képességeit.

2024. április 16. 16:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09