Csak okosan osszunk meg a közösségi médiában nyaralási képeket!

forrás Prim Online, 2011. június 27. 17:05

Már szinte minden generáció nap mint nap használja a közösségi oldalakat, de érdemes megfontolni, milyen információt osztunk meg magunkról a széles nyilvánosság előtt. Fotóink adatain keresztül például még akkor is kideríthető, hogy éppen hol tartózkodunk, ha egyébként a kép tartalmáról ez nem derülne ki. Érdemes tehát adataink biztonságára nagyobb figyelmet fordítanunk különösen nyáron, amikor sokan elutaznak.

Egyre inkább tőlünk függ, hogy lakásunk mennyire van biztonságban. A célzott betörések elleni hagyományos eszközök és módszerek hatékonyságát alááshatja egy óvatlan online bejegyzés. Hiába az időzáras lámpa vagy rádió, a rendszeresen ürített postaláda, ha akaratlanul is, de világgá kürtöljük: hetekre elutazunk, nyaralunk.

A közösségi oldalak használata már több éve általános gyakorlat. Annyi változott, hogy az iwiw és Facebook mellett az újdonságokra fogékonyak az okostelefonjukon keresztül sok más közösségi eszközt is használnak, amelyekkel a pillanatnyi helyzetüket oszthatják meg: képes, szöveges, akár mozgóképes formában is. A növekvő szabadsággal azonban együtt gyarapodnak a kockázatok is, ezért érdemes még jobban figyelni a biztonsági beállításokra.

„Sokan nem tudják, de a GPS-képes digitális fényképezőgépek és az okostelefonok a velük készített fényképhez olyan metaadatokat csatolnak, amelyekből kiderül, hogy az mikor és hol készült. Ez az ún. geotagging, ami hasznos funkciója lehet ezeknek a készülékeknek, de könnyen vissza is lehet vele élni.” - mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese: „2009-ben fogtak el Los Angeles-i rendőrök egy csapat tinédzsert, akik olyan hírességek házaiba törtek be, mint Lindsay Lohan, Paris Hilton, Orlando Bloom és Megan Fox. A rendőröknek a fiatalok bevallották, hogy az internet segítségével találták meg a hírességek otthonát. Mi inkább azt tanácsoljuk mindenkinek, hogy lehetőleg ne osszon meg olyan információkat a nagy nyilvánossággal, amit mások kihasználhatnak.”
.
Az okostelefonok helyzet-meghatározása nemcsak fényképezéskor, hanem a lokáció alapú alkalmazások használata során is kellemetlenséget okozhat. Ilyen például a népszerű Foursquare, melynek lényege, hogy megoszthatjuk barátainkkal pillanatnyi helyzetünket. Olyan sűrű hálóvá szövik ezek a közösségi alkalmazások az internetet, hogy egy barátoknak szánt üzenet könnyen ismeretlenek előtt is megjelenhet.

„Lakásunk és értéktárgyaink biztonsága érdekében az a legjobb megoldás, ha csak hazaértünk után osztjuk meg a családi nyaralás képeit, vagy azt, hogy hol, milyen érdekességet láttunk. Azt is állítsuk be a telefonunkon vagy digitális kameránkon, hogy ne rögzítse automatikusan a vele készített képek keletkezésének idejét és helyét. A közösségi oldalak az élményeink megosztására kiváló eszközök, de figyeljünk a biztonsági beállításokra is: válogassuk meg, kiket fogadunk el online barátainknak, és hogy mit láthatnak a személyes adatainkból. Ügyeljünk, hogy lehetőleg ne kössük össze a különböző közösségi alkalmazásokat - jellemző példa a Foursquare üzenetek Twitterre továbbítása - mert az eltérő ismerősi kör és biztonsági beállítások miatt olyanok is követhetik lépteinket, akiknek ezt önszántunkból nem engedélyeznénk.” – tette hozzá Kaszab Attila.

Az elővigyázatosság ellenére is előfordulhat, hogy megtörténik a betörés, ezért a védekezés részeként érdemes odafigyelni a lakásbiztosítás értékkövetésére. A megfelelő mechanikai védelemmel és lakásbiztosítással ellátott lakását mindenki nyugodtabban hagyja el amikor nyaralni indul, mert tudja, hogy minden tőle telhetőt megtett, és ha megtörténik a baj, legalább a biztosító segítségére támaszkodhat.

Kulcsszavak: iWiW Facebook security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Nagy teljesítményű számítógépet mutatott be az Emerson

A Movicon szoftverrel és a PACEdge IIoT platformot előre telepítve tartalmazó PACSystems IPC 2010 nagy teljesítményű számítástechnikát biztosít az ipari edge adatvizualizációs alkalmazásokhoz.

2024. április 12. 13:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09