Fordítják és iPhone készülékeken is futtatják az életmentő Máltai-szoftvert

forrás Prim Online, 2011. június 28. 17:39

Már az Apple iPhone készülékein is futtatható a Magyar Máltai Szeretetszolgálat életmentő szoftvere, az egy hónapja elérhető androidos változatot eddig háromezren töltötték le készülékeikre. A különböző vészhelyzetekben a legfontosabb teendők meghatározásával segítő program iránt Európa több országában is érdeklődnek már, ezért készül az angol, a német és a román nyelvű változat is. Az ingyenes programot a Máltai Mentőszolgálat szakemberei állították össze, kifejezetten laikusok számára.

Az okostelefonra letölthető életmentő szoftverét alig egy hónapja mutatta be a nyilvánosság előtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, és az elsőként elkészült androidos változat máris háromezer készüléken fut.  A program vészhelyzetben ad hasznos tanácsokat, közlekedési baleset, rosszullét, szerencsétlenség esetén a soron következő teendő meghatározásával segíti a készülék tulajdonosát. Váratlan helyzetben, stresszhez közeli állapotban a legtöbb embernek fogalma sincs arról, mihez kezdjen, miközben a gyors reagálás akár életeket is menthet. A bizonytalankodásnak véget vethet, ha a mindig kéznél lévő telefon kiírja, mit tegyen a készülék gazdája.

Az életmentő szoftver szakmai anyagát a húszéves Máltai Mentőszolgálat vezetői állították össze. A képernyőn megjelenő tanácsok követésével laikusként is mindenki sokat segíthet, másrészt elkerülhetők a szakszerűtlen beavatkozásból adódó sérülések, amit például egy gerincsérült ember fölösleges megmozdítása idézhet elő. Végső esetben a telefon még arra az esetre is útmutatást ad, amikor a készülék gazdájának magának kell egy eszméletlen sérült számára elsősegélyt nyújtani, vagy egy nem lélegző beteget újraéleszteni.  Az esetek nagy részében azonban az is komoly segítség lehet, ha a telefon tanácsaival megspórolható a tanácstalanság okozta időveszteség. A mentők tapasztalatai szerint a sok telefonáló képtelen higgadtan áttekinteni a helyzetet, egy részük azt sem tudja megmondani, pontosan hol tartózkodik. Éppen az ilyen helyzetek megelőzésére fejlesztette ki az életmentő szoftverért a Máltai Szeretetszolgálat.

A program letöltése után egy „Ambulance” feliratú máltai ikon jelenik meg  a képernyőn, ennek megnyomásával indítható az alkalmazás. A szoftver alkalmas a közvetlen segélyhívás lebonyolítására is, még külföldön sem kell időt vesztegetni a körzetszám keresésével, Közép- Európa országaiban a mindenhol a legközelebbi mentőszolgálatot hívja. Az azonnali mentőhívást indító piros gomb a képernyő közepén látható.  Alul további választható menügombok találhatók, ezek az  „Újraélesztés”, „Baleset”, „Segélyhívás” menüpontokra navigálnak. A menürendszerben továbblapozva gyorsan elérhetők az adott helyzetre alkalmazható információk. A „Segélyhívás” menüpontból például az alábbi almenük nyithatók: „Mit tegyek mentőhívás előtt?” „Mikor hívjak mentőt?”, „Hogyan hívjak mentőt?” „Mit tegyek mentőhívás után?” „Mit tegyek, ha közlekedési balesetet észlelek?”  Az egyes pontok nemcsak a legfontosabb tennivalókat határozzák meg, hanem arra is figyelmeztetik a telefonálót, hogy például egy közlekedési baleset helyszínén a saját biztonságára is ügyelnie kell. A máltai szoftver offline állapotban is fut, a legfontosabb információkat akkor is megadja, ha a telefon nem csatlakozik hálózathoz.

Az okostelefonra letölthető szoftver szakmai anyaga a a Magyar Máltai Szeretetszolgálat honlapján is elérhető a www.maltai.hu/elsosegely címen.

Kulcsszavak: iPhone egészségügy

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

A csoportos beszélgetéseket összegzi a Rakuten Viber új, MI-alapú funkciója

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hívások globális piacvezetője az OpenAI technológiáját felhasználva elindított egy mesterséges intelligenciával vezérelt beszélgetés összegző funkciót. A szolgáltatás a csoportos csevegések olvasatlan üzeneteinél hasznosítható. A több millió felhasználó igényeinek megfelelően kifejlesztett funkció zökkenőmentes és gyors megoldást kínál arra, hogy a csevegésben lévő akár 100 olvasatlan üzenetből a lényeges információkat egy tömör összefoglalóba sűrítse.

2024. április 10. 21:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09