Biztonsági tippek e-vásárlásnál

forrás Prim Online, 2011. július 7. 18:00

A biztonságos online vásárlás feltételeinek megteremtése az e-kereskedelmi portálok feladata, de a vásárló is sokat tehet azért, hogy fennakadás nélkül jusson az általa kiszemelt termékhez. A Vatera összegyűjtötte a leghasznosabb, e-vásárlási tippeket!

1. Járjon utána alaposan a kiszemelt terméknek!
Győződjön meg róla, hogy a kiszemelt termék megfelel az Ön által támasztott minőségi elvárásoknak. Nézze meg alaposan a terméklapra feltöltött fotókat, a rendelkezésre álló technikai információkat, és ha hiányérzete van, ne habozzon: kérdezzen az eladótól! Bizonyos termékeknél (pl: ruhák, bútordarabok, festmények) különösen érdemes rákérdezni annak méretére, egyedi jellemzőire és az eladó által vállalt esetleges garanciákra.

2. Tudjon meg minél többet az eladóról!

A felhasználók a Vatera oldalán minden eladás és vásárlás után értékelést készítenek egymásról, így könnyen kideríthető, hogy az eladó korábbi tranzakcióival mennyire voltak megelégedve vásárlói. Ez az adott vaterás eladó "bizalmi indexének" is tekinthető; minél magasabb a sikeres, mindkét fél számára megelégedéssel zárult aukció, annál jobban megbízhat leendő partnerében. Kattintson a terméklapon a felhasználó nevére és máris olvashatja az eddigi értékeléseket!

3. Válasszon biztonságos szállítási-átvételi megoldást!
Ha megbizonyosodott róla, hogy a Vaterán található több mint 1,5 millió termék közül megtalálta azt, amit keres, és az eladót is egyértelműen megbízhatónak találja, egyeztesse az aukció indítójával, hogyan veheti át tőle az adott tárgyat. A sérülések elkerülése érdekében kiemelkedően fontos, hogy az adott terméket megfelelő módon szállítsák, így például nagyobb értékű tárgyak esetén (pl. laptop, fényképezőgép, antik tárgyak) érdemes személyes átvételre törekedni, vagy ha ez nem megoldható, igénybe venni egy megbízható futárcéget.
Kérjen olyan biztosítékokat az eladótól, amelyekkel egy esetleges félreértés esetén bonyodalmak nélkül lehet tisztázni a kialakult helyzetet! A személyes átvétel mellett például kérje el az eladó pontos címét, és ellenőrizze, hogy azon valóban elérhető-e!

4. Válasszon biztonságos fizetési megoldást!
A fizetés szintén kritikus pont; számtalan úton-módon megtörténhet a pénzügyi tranzakció, azonban ezek közül az egyik legbiztonságosabb az utólagos banki fizetés; ez különösen javasolt ismeretlen, vagy visszajelzésekkel még nem rendelkező eladó, és nagyobb értékű vagy különleges termékek adásvétele esetében. Hasonlóan biztonságos megoldást jelentenek az elektronikus fizetési szolgáltatások, amelyek segítségével az eladó nem látja a vevő bankkártya adatait. Semmiképpen ne küldjön borítékban pénzt!

5. Vigyázzon személyes adataira!

Személyes adatainak megőrzése érdekében az eladóval történő kapcsolatfelvétel során kizárólag azon információkat bocsássa a másik fél rendelkezésére, amelyek az áru átvételéhez feltétlenül szükségesek.
A kapcsolatfelvétel során soha ne adja meg jelszavát, illetve bármilyen banki, bankkártyás tranzakcióhoz szükséges személyes azonosítóját (pin kód, cv2 kód, online banking belépőkód, azonosító és/vagy jelszó). Ha valaki a fenti adatok bármelyikét kérné Öntől, kérjük, azonnal értesítse a Vatera ügyfélszolgálatát!

 

Kulcsszavak: security e-commerce Vatera

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05