Felpörög az etikus hackervilág – Hacktivity 2011

forrás Prim Online, 2011. július 22. 14:37

2011. szeptember 17-18-án újra itt a Hacktivity, Kelet-Közép-Európa legnagyobb hackerkonferenciája, ezúttal a Millenárison. Az esemény két napján igazi fesztiválhangulat várható, előadások, workshopok, játékok, a The Global CyberLympics Közép-Kelet-Európai döntője, hardver hacking, esti buli és 1000+ hacker a világ minden részéről!

Idén nyolcadik alkalommal kerül sor a mára már teljes mértékben nemzetközi Hacktivity-re, amely a legrégebbi független hazai IT biztonsági rendezvény. Az előadók között, ahogy már megszokhattuk, az információbiztonsági szakma legrangosabb képviselőit találjuk. Az előadási jogért évek óta pályázni kell, a Hacktivity-n előadni komoly szakmai rangnak számít. Idén 15 országból több mint 60 pályázat érkezett be a programbizottsághoz, amelyből a legjobb 28-at választotta be a zsűri.

Az idei két keynote speaker, ahogyan eddig is, igazi sztár a maga területén. A szombati napot a magyar származású, Amerikában élő Szőr Péter nyitja meg, akit méltán nevezhetünk a vírusvédelem atyjának. A nemrég magyarul is megjelent könyve „A vírusvédelem művészete” 650 oldalas terjedelmének köszönhetően nem csupán tudományos súllyal bír, de a legátfogóbb mű, amelyet eddig a számítógépes vírusokról írtak. Szőr Péter a Veszprémi Egyetemen végzett informatikusként és 1990-es években megírta első saját Pasteur névre keresztelt vírusirtóját – amit akkoriban az OTP is használt-, majd 1996-ban Finnországba, a mai F-Secure elődjéhez került, majd 1999-ben a Symantec vezető mérnöke lett, végül a közelmúltban átigazolt a McAfee-hoz. A számítógépes vírusok kutatásával foglalkozó CARO (Computer AntiVirus Researcher's Organization) szervezetben olyan szakemberekkel működött együtt, mint John McAfee, Mikko Hypponen vagy Eugene Kaspersky. Szőr Péter nevéhez több mint 40 újítás és szabadalom fűződik a vírusfelismerés és a behatolásvédelem terén.

A vasárnapi nyitóelőadó Raoul „Nobody” Chiesa Olaszországból, aki Európa legismertebb kiber hadviselési és bűnügyi szakértője. A nyolcvanas-kilencvenes években egyike volt az első olasz hackereknek, majd 1997-ben megalapította gyártófüggetlen biztonsági tanácsadó cégét, a @Mediaservice.net Srl-t. Raoul 2003 óta működik együtt az ENSZ “UNICRI” Interregionális és Bűn-és Igazságügyi Kutató Intézetével és 2010-ban beválasztották a 30 legjobb európai biztonsági szakértő közé, akik az ENISA (Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség) igazgatóját segítik 2012-ig a PSG Érdekeltek Állandó Csoportjában.

Ám ezzel még közel sincs vége a külföldi előadók sorának. Vivek Ramachandran a securitytube.net alapítója Indiából érkezik, Joseph McCray Air Force veterán, az EC-Council többszörösen kitüntetett előadója az USA-ból, Ertunga Arsal, SAP szakértő és Alexander Kornbrust Oracle szakértő Németországból, Pavol Luptak a szlovákiai OWASP szervezet vezetője, Michele Orru a Royal Bank of Scotland betörési teszteket végző szakembere Olaszországból. Természetesen a rangos külföldi megszólalók mellett sok neves magyar előadónk is lesz. Közülük is kiemelnénk a Deloitte Zrt. biztonsági tanácsadóját, a Hackers Halted legjobb előadóját, Barta Csabát aki Computer Forensics témában fog előadást tartani, a szintén deloitte-os, nemzetközileg elismert adatbázis-biztonsági szakértőt, Tóth Lászlót, a kancellar.hu-tól Klock Lászlót a tavalyi Hacktivity Wargame győztesét, aki virtualizáció biztonsága témakörében végzett kutatásairól számol be valamint Bodor Pétert az ELTE docensét, aki a napjainkban egyre népszerűbb az emberek megtévesztésén alapú támadás és pszichológia kapcsolatáról ad majd elő.

Az előadásokon túl számos egyéb program is várja a résztvevőket. Interaktív hello workshopok, hardver hacking lockpicking azaz a roncsolásmentes zárnyitás és ardunio tesztelés témában, játékok: Wargame, CTF, hacker tanösvény, életre keltett ősrégi számítógépek, szombat esti fergeteges buli és idén először a Hacktivity 2011-en lesz a The Global CyberLympics Közép-Kelet-Európai döntője! Az idén induló, az EC‑Council által szervezett világméretű biztonsági versenyen 6 fős csapatok mérkőzhetnek meg a világ 7 régiójából, a győztesek pedig az Egyesült Államokban megrendezésre kerülő döntőbe kapnak meghívást.

A konferencián az IT biztonsági szakvizsgákkal (CISA, CISM, CISSP) rendelkező szakemberek úgynevezett CPE pontokat gyűjthetnek, amelyek a minősítésükhöz szükségesek. A szervezők idén a nagy érdeklődésre való tekintettel 1000-1200 érdeklődőre számítanak. A helyszín is megújult, idén a Millenáris B csarnokába várnak mindenkit profi infrastruktúrával, saját étteremmel, 4590nm-es területen, ahol két nagy és több kisebb termet alakítanak ki úgy, hogy a legnagyobb teremben egy időben 1000 fő is le tudjon ülni.

További információk, részletes program és regisztráció: www.hacktivity.com
 

Kulcsszavak: security konferencia hacker

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Doom-klón és új játékok jelentek meg a HomeLAB-3-asra

A Neumann Társaság HCC szakosztályának pályázatán a több mint negyven évvel ezelőtt megjelent, házilag összeszerelhető magyar Homelab-3 hobbikomputerre készültek jóval későbbi vagy világszerte elterjedtebb számítógépekről ismert játékok, így például a Doom vagy a Wizard of Wor klónjai. A programozás fejlődését szemlélteti, hogy lelkes kóderek több generációval újabb platformok játékait tudták sikeresen adaptálni az ősgépre, csúcsra járatva annak képességeit.

2024. április 16. 16:36

Európában csökkent, Magyarországon változatlan a tévénézésre fordított idő

A televíziózás továbbra is meghatározó napi szabadidős tevékenység hazánkban annak ellenére, hogy Európa legtöbb országában, de a világ számos táján is csökken a televízió népszerűsége. A Föld népessége napi szinten 2 óra 25 percet tévézik. Az európaiak majdnem egy órával többet, átlagosan 3 óra 22 percet, míg mi, magyarok az ezredforduló óta töretlenül legalább négy órát ülünk a televízió képernyője előtt egy átlagos napon – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss elemzéséből.

2024. április 16. 14:55

A Stanford Egyetem professzora szerint példaértékű a Széchenyi-egyetem és az ipar együttműködése

Nagyra értékeli a Széchenyi István Egyetem elmúlt években megvalósult fejlődését dr. Glenn Tiffert, az amerikai Stanford Egyetem Hoover Intézetének professzora, aki az ellátási láncok biztonságossá tételéről tartott telt házas előadást a Győri Innovációs Parkban április 9-én. A kutató szerint az intézmény példaértékűen működik együtt az ipari szereplőkkel, segítve a hallgatók gyakorlatorientált képzését.

2024. április 16. 13:14

Májusban indul az első SMP Marketing Masters kurzus!

A Magyar Marketing Szövetség elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat. Az SMP Masters magyar nyelvű, programsorozat összesen 5, egyenként 2 napos tematikus kurzusból áll.

2024. április 16. 11:41

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

A becslések szerint 2030-ra Franciaországban legalább 330 ezer, de akár 480 ezer e-töltőállomásra is szükség lehet. Ehhez gyors ütemben, folyamatosan újabb és újabb autópálya-pihenőhelyeket szerelnek fel töltőkkel, ahol már most akár 20 perc alatt 80 százalékra „tankolhatóak” az e-autók. 

2024. április 16. 10:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09