Agresszív vírusok fenyegetik a mobilosokat

forrás Prim Online, 2011. augusztus 3. 20:02

A Symantec júliusi jelentése kimutatta, hogy jelentősen megnövekedett az agresszív és gyorsan változó önátíró (polimorf) vírusok aktivitása. Júliusban minden 280. e-mailből egy tartalmazott valamilyen kártevőt, amely 23,7%-os növekedést jelent az  előző hónaphoz képest. Ez az arány több, mint kétszerese a fél évvel ezelőtti adatoknak, ami azt jelzi, hogy a számítógépes bűnözők egyre agresszívebb stratégiát követnek.

„A kártevők különböző variánsainak, törzseinek száma drasztikusan, mintegy huszonötszörösére nőtt az elmúlt hat hónaphoz képest. Ez a rohamos terjeszkedés különösen veszélyezteti a szervezeteket, ugyanis az új törzseknek a felismerése nagyobb kihívást jelent a hagyományos védelmi eszközöknek" – mondta Paul Wood, Symantec.cloud vezető elemzője. 

A jelentés kimutatta, hogy a ZIP archív dokumentumokban gyarkran található vírus, amely sokszor PDF, vagy Office dokumentumnak álcázza magát. „Ezzel a technikával a vírusok finoman megváltoztatják az indítási kód szerkezetét, ezzel megnehezítve, hogy a vírusírtó szoftverek kártevőként azonosítsák a kódot.“ – mondta Gombás László, a Symantec magyarországi képviselője.

A tanulmány továbbá rávilágít, hogy az adathalász támadások a mobiltelefon-felhasználókat sem kímélik. Ezt bizonyítja, hogy a Wireless Application Protocol (WAP) oldalakon, amelyek mobileszközök számára létrejött weboldalak, megnövekedett az adathalászat. Ezenkívül a mobil eszközökön regisztrált veszélyeztetett domain nevek használatával is megnövekszik az adathalászat kockázata.

A Symantec továbbra is azonosítja az adathalász weboldalakat, és folyamatosan nyomon követi a változásokat. Júliusban számos hamis közösségi hálózati és információs szolgáltatási márkákat figyeltek meg az adathalász oldalakon. A támadások elsődleges motivációja továbbra is a személyazonosság-lopás. Az új stratégiának továbbra is része a mobiltelefon felhasználók megcélzása, amellyel a kiberbűnözők ugyanezt az eredményt érik el.

A Symantec Intelligence júliusi bejelentésének főbb megállapításai:

Kéretlen levelek: 2011 júliusában az összesített levélforgalom 77,8 százaléka bizonyult vírusosnak, ez a júniusi adatokhoz képest 4,9 százalékost növekedést jelent.

Adathalászat: Júliusban minden 319. e-mailt aonosítottak vírusosnak, amely 0,01 százalékos növekedést jelent a júniusi felméréshez képest.
Végpontvédelmi támadás: A végpont veszélyeket illetően  leggyakrabban blokkolt károkozó a múlt hónapban is W32.Ramnit!html volt. Ez egy olyan féreg, amely keresztülhalad a cserélhető meghajtókon és a futtatható fájlokat fertőzi. A féreg úgy terjed, hogy titkosítja, majd hozzáfűzi magát a .DLL, .EXE:, és .HTM kiterjesztésekhez. A Ramnit féreg változatai 17,3 százaléka az összes rosszindulatú programnak, melyeket a végpontvédelmi technológia blokkolt júliusban.


E-mail alapú támadások: A Symantec Intelligence minden 281. e-mailből 1-nél fedezett fel ilyen jellegű veszélyeztetettséget, amely júniushoz képest 0,01 százalékos növekedést jelent.


Webes támadások:
Ami a webes biztonságot illeti 25,5 százalékkal növekedett a fertőzött honlapok száma a júniusi adatokhoz képest és a Symantec Intelligence átlagosan 6,797 fertőzött honlapot azonosított.

Kulcsszavak: security vírus

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09