Online régészeti térkép készül Angliáról

MTI Sajtóadatbank, 2011. augusztus 7. 09:55

Mi van a mai britek házai alatt: ősi temető, a falu kútja vagy egy római villa maradványai? Az angol települések több ezer éves múltja tárulhat a szakértők és az érdeklődők szeme elé egy új online régészeti térkép segítségével.

A különleges térképet, amely minden fellelhető információt tartalmaz az Anglia területén fellelhető régészeti emlékekről, az oxfordi egyetem régészeti tanszéke készíti. A Portal to the Past (Kapu a múltra) projekt lehetővé teszi, hogy a britek online fedezhessék fel saját környezetük több mint 3500 évre visszatekintő múltját: a Bronz-korszaktól (i. e. 1500) a brit települések és földbirtokok adatait először összeíró Domesday Book (Ítéletnapi könyv) 1086-os elkészültéig.

A vállalkozást az is ösztönözte, hogy a helytörténet - rögtön a családfakutatás után - a legnépszerűbb internetes kutatási terület. A községek nyilvántartásai viszont csak úgy ezer évre tekintenek vissza - írta a telegraph.co.uk.

Az Európai Kutatási Tanács által 1,8 millió fonttal (567 millió forinttal) támogatott ötéves projekt minden fellelhető adatot összegyűjt egy digitális archívumba: ezekből rajzolódik ki Anglia korai régészeti térképe.

Chris Gosden professzor, a projekt vezetője szerint vastárgyak, régi gazdaságok, parasztkunyhók, római kori villák vagy akár emberi maradványok is lehetnek a modern épületek alatt. "Jellemzően csak a világ felszínét látjuk, ám abban a pillanatban, amint ennél mélyebbre tekintünk, gazdag régészeti emlékekre lelünk" - magyarázta.

Az adatok többsége az English Heritage régészeti lelőhelyeket dokumentáló légi felvételeiről származik. Az ingatlanfejlesztők emellett évi százmillió fontot költenek a tervezett épületek helyszínének régészeti feltárására, de a múzeumok és magánszemélyek is folytatnak ilyen tárgyú kutatásokat.

Az online régészeti térkép adatbőségéhez a megyei archívumok, a régi érmék adatbázisa, valamint a fémdetektorral feltérképezett lelőhelyek adatai is hozzájárulnak. Az oxfordi tudósok a British Múzeummal, az Régészeti Adatszolgálattal (Archeological Data Service) és helytörténeti szakértőkel is együttműködnek a korszak minél teljesebb feldolgozásához.

Gosden szerint a régi Anglia minden fellelhető információjának összegyűjtésével a website-on nemcsak az fog kirajzolódni, hogy hol változott a vidék, hanem az is, hogy hol maradt érintetlen az idők során. A térképek és az adatbázisok hozzáférhetővé válása az archeológusok munkáját is megkönnyíti, emellett a kincsvadászok is támpontot kapnak a további kutatáshoz.

"Angliában rendkívül sok potenciális információ áll rendelkezésre a vidék régmúltjáról" - jegyezte meg a projektvezető, majd hozzáfűzte: vállalkozásuk egyúttal egész Anglia területének régészeti analízisét fogja nyújtani, teljes mélységében megmutatja a táj változásának minden rétegét.

A honlap a tervek szerint 2014-re készül el és az oxfordi egyetem régészeti tanszékének internetes címén (http://www.arch.ox.ac.uk) keresztül lehet majd hozzáférni.
 

Kulcsszavak: tudomány

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Jöhet a személyre szabott reklámoktól mentes ingyenes Facebook és Instagram?

Nagy várakozás előzte meg az uniós adatvédelmi testület (EDPB) állásfoglalását az egyelőre leginkább a Meta által használt „consent or pay” (hozzájárulás vagy fizetés) üzleti modell adatvédelmi vonatkozásaival kapcsolatban. Várhatóan mi lesz a hatása a véleménynek a közösségi médiumok és platformok működésére, mit jelenthet mindez a piaci szereplők és a felhasználók számára? A fenti kérdéseket Bartal Ivánnal, az Oppenheim Ügyvédi Iroda adatvédelmi jogi praxisának vezetőjével jártuk körbe.

2024. április 24. 21:07

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Bridgestone abroncsokon gurul a Maserati első teljesen elektromos SUV-ja

A prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások terén világszinten vezető Bridgestone-t választotta a Maserati, hogy egyedi 20"-os gumiabroncsokat fejlesszen első teljesen elektromos SUV-ja, a Maserati Grecale Folgore számára.

2024. április 24. 18:12

SFFA 2024 – bejelentették az International Filmmakers 30 shortlistesét

A Creo örömmel jelenti be a Sony Future Filmmaker Awards 2024 shortlisteseit. A hat kategóriában 30 filmkészítőből álló shortlisten szereplő alkotók egyedülálló élményben részesülnek, és egy héten át különleges eseményeken vehetnek részt a Sony Pictures Studios Los Angeles-i telephelyén, beleértve egy workshopot, amely páratlan hozzáférést biztosít az iparág kulisszái mögé. A 2024. május 30-i díjátadó ünnepségen pedig kihirdetik a hat kategória győztesét, akiket szakértő zsűritagok választanak ki.

2024. április 24. 16:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50