NMHH: Hogyan fogjunk el kalózrádiót?

MTI Sajtóadatbank, 2011. augusztus 17. 08:49

Nyílt napot tartott kedden a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), amelynek keretében bemutatták, hogyan mérik be a kalózrádiókat, hogyan tudják a távközlési piac zavartalan működését biztosítani.

A sajtótájékoztatón Tomka Péter mérésügyi igazgató elmondta, hogy a nyílt nap elsősorban azt szolgálja, hogy a lakosság megismerje az NMHH-ban folyó munkát, a hatóság "ritkán látott arcát". Emlékeztetett: a szervezet feladata a távközlési piac zavartan működésének biztosítása, ezért egy úgynevezett "mérőszolgálati rendszert" üzemeltetnek. A távközlési piac mellett az NMHH feladata a piacra kerülő elektronikus berendezések ellenőrzése is, itt mérik például, hogy azok az egészségre ártalmasak-e.

A távközlési piacot 30 állandó állomáson keresztül figyeli a hatóság, ezeken folyamatosan "monitorozzák" a rádiós spektrumot, elhárítják az esetleges zavarokat, valamint ellenőrzik, a rádióadók betartják-e a hatóság előírásait. Tomka Péter kiemelte: a hatóság új kezdeményezése az úgynevezett "elektroszmog-figyelés", ennek keretében az elektromágneses tér telítettségét vizsgálják, azt, hogy a mágneses kisugárzás ne haladja meg az egészségre ártalmas szintet.

Jánosik András, a monitoring központ vezetője a távközlési piac felügyeleti eszközparkjáról elmondta: jelenleg a világ egyik legmodernebb technikája áll a rendelkezésükre, a harminc távvezérelhető mérőállomással ellenőrizhetik a távközlést, figyelhetik az "engedély nélküli spektrumokat". Példaként egy vidéki, kis hatókörzetű rádió esetét említette, amelyik folyamatosan, harmincszorosan túllépte a számára engedélyezett jelerősséget.

"Hosszú ideig figyeltük a központból, majd egy mobil egységet küldtünk a helyszínre ellenőrizni" - fogalmazott a vezető, megemlítve, amint a munkatársak a rádióhoz értek, ott visszatértek a számukra megengedett jelerősséghez. "A szándékos teljesítménymanipulálás szerencsére egyre ritkább, amióta a hatóság rendszeresen ellenőriz" - tette hozzá. Az MTI kérdésre Jánosik András arról is beszélt, hogy csak folyamatos szabálysértés esetén szabnak ki pénzbüntetést, súlyosabb esetben a működési engedély felfüggesztésére is sor kerülhet.

A sajtó képviselői megismerhették az úgynevezett "iránymérő autót" is, egy terepjárót, amelynek tetején hatalmas jelvevő készülék kapott helyet. Ezzel az eszközzel méteres pontossággal be tudják mérni az esetleges kalózrádiókat - magyarázta Monostory Péter, az autó vezetője. Mint fogalmazott, a kalózok először figyelmeztetésben részesülnek, de ha továbbra sem hagyják abba a tevékenységet, szabálysértési eljárás indulhat ellenük. Az MTI kérdésére elmondta: a kalózkodás mára kiment divatból, éves szinten 3-4 adót "fognak el", többnyire a technika szerelmeseit, fiatalokat, akik a hagyományos híradástechnikai boltokban veszik az alkatrészeket. Monostory Péter egy körre elvitte az érdeklődőket, a próbaút során az újságírók megfigyelhették, hogy mérik be az illegális jeladót. A hatóság két ilyen "könnyen felismerhető" terepjáróval rendelkezik, ezenkívül több "rejtett" iránymérő autó áll szolgálatban.

Bemutattak olyan, hatalmas antennával felszerelt minibuszt is, amelyben szemléltették az analóg és a digitális jel vételi lehetőségeinek különbségét is. Míg előbbi a gyöngébb jelből is képes nézhető, bár szemcsés képminőségű adást összerakni, addig a digitális műsorszórás egy bizonyos térerőszint alatt egyáltalán nem működik. Igaz, addig a szintig viszont ugyanolyan tökéletes képminőséget produkál.

A NMHH laboratóriumában érzékeny műszerekkel mérik az elektronikus eszközök által okozott zavarokat, bemutatták például, hogyan rontja az tévéadás minőségét egy mikrohullámú sütő vagy milyen középhullámú "rádióműsort" sugároz egy kompakt fénycső. Előfordult olyan is, hogy az analóg telefon előfizetői folyamatosan az egyik egyházi tematikájú rádió adását hallották, olyan hangosan, hogy az olykor a beszéd érthetőségét is korlátozta, a problémát itt is az elektronikus berendezések okozták.

A laboratórium másik helyiségét hasonló technikával borították, mint amivel a Lopakodó vadászbombázókat rejtik el a radarok, rádiófrekvenciák elől. Hogy a költségeket csökkentsék, egy magyar feltaláló tudását vetették be, így a 300-400 millió forintra becsült burkolatot sikerült néhány millióból kihozniuk. A speciális falakra azért van szükség, mert itt mérik az úgynevezett elektroszmogot, az elektromos berendezések által kibocsátott elektromágneses sugárzást. Egri Tamás, a részleg vezetője elmondta: jelenleg húsz telepített mérőállomással figyelik az országban az elektroszmog mértékét, ezeknek helyét folyamatosan változtatják. Ezek az adatok, éppúgy mint sok más, a hatóság által begyűjtött információ megtalálhatók a www.nmhh.hu oldalon.

A sajtóbejárás végén Kolláth Gábor főigazgató-helyettes emlékeztetett: a hatóság minden érdeklődőnek lehetővé teszi, hogy megismerhesse a náluk zajló munkát. Mint fogalmazott: a céljuk, hogy megmutassák a lakosságnak az NMHH "emberközeli" arcát. Szerinte a náluk dolgozó szakemberek munkája nélkül a távközlési piac zavartalan működése kerülne veszélybe.

Kulcsszavak: rádió hírközlés NHH

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09