Gyorsít, lassít és automatikusan előz az autópályán a BMW új rendszere

forrás Prim Online, 2011. augusztus 30. 14:44

A BMW csoport kutató és  fejlesztő részlege Münchenben mutatta  be legújabb vezetéssegítő rendszerét, amellyel a személyautó a gyorsításon és a lassításon felül  sávtartásra és előzésre is képes az autópályán.  A prototípusban a már meglévő és továbbfejlesztett rendszereket, mint a nyomvonalkövetésre alkalmas  BMW  TrackTrainer, a sebességtartó automatika (ACC), valamint a vészleállító asszisztens  (BMW Emergency Stop Assistant), egy autóban egyesítették. 

A rendszer tesztelésére a technológiával egy széria 5-ös BMW-t szereltek fel, amellyel  azóta  már több mint 5000 kilométert teljesítettek. Az autót  a szoftver mellett  a  helymeghatározást segítő rendszerekkel, egy rendkívül precíz GPS-szel, ultrahangos és  videóeszközökkel szerelték fel. A rendszer  bekapcsolás után képes automatikusan kontrollálni a gázt, a féket, valamint biztonságosan meg tudja előzni a lassabban haladó járműveket. 

 

Dr. Nico Kämpchen, a BMW csoport kutatási és fejlesztési központjának automatizált  vezetésért felelős menedzsere szerint a legnagyobb kihívást az autópálya kijáratoknál  és felhajtóknál  letérő vagy éppen a forgalomhoz csatlakozó autók jelentették: „A  prototípus fejlesztése során sikerült elérnünk, hogy képes legyen reagálni a  becsatlakozó, vagy a pályát elhagyó járművekre. A rendszer egyelőre 130 km/órás  sebességig biztonságosan üzemel.  Véleményünk szerint egy ilyen jármű használata  teljesen új élményt tesz lehetővé a vezető és utasai számára. Bár az automatika képes  az önálló vezetésre, nem helyettesíti az emberi figyelmet, hanem segíti azt” – mondta el  a menedzser.

 
A folyamat két fő tényezőből áll: elsőként az autónak meg kell tudnia határoznia a helyét  a saját sávjában, másodszor pedig képesnek kell lennie tisztán felismerni az összes  autót és tárgyat  szűkebb környezetében. Ez  olyan eszközök együttes használatával érhető el, mint az ultrahang, a radar és a videokamera. 
 
Technikailag a rendszer alapját két forradalmi fejlesztés adja: a nyomvonalkövetésre  alkalmas BMW TrackTrainer és az Emergency Stop Assistant. A BMW TrackTrainer  jelenleg versenypályákon  segíti az automatikus vezetést, mivel a gyártó  vezetéstechnikai tréningeken használja. A GPS és videóadatok feldolgozásával a BMW  TrackTrainer képes hibátlanul, az ideális íveket használva körbevinni a vezetőt a  versenypályán, így segítve annak minél jobb elsajátítását. Az eszköz már bizonyított a legendás Nürburgringen, valamint a Laguna Seca versenypályán, Kaliforniában is.
Kulcsszavak: BMW GPS

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Ünnepel a Samsung Galaxy Team európai sportolói csapata

Már csak 100 nap, és elkezdődnek a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpia játékok. Ez alkalomból a Samsung, az esemény nemzetközi partnereként bejelenti eddigi legnagyobb létszámú sportolói csapatát. A vállalat idén összesen 57, köztük 44 európai Team Galaxy versenyzőt támogat – olyan sportolókat, akik a játékok során országukat képviselik –, hogy az olimpián is kihozhassák magukból a bennük rejlő lehetőségeket. 

2024. április 19. 15:11

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09