Az audiovizuális szolgáltatások megfeleléséről tájékozódik az EB

MTI Sajtóadatbank, 2011. szeptember 2. 08:00

Levélben kért tájékoztatást az Európai Bizottság az Európai Unió nyolc tagállamától, köztük Magyarországtól az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv végrehajtásával kapcsolatban - közölte a brüsszeli végrehajtó testület.

A bizottság afelől kíván megbizonyosodni, hogy az összes tagállam nemzeti médiatörvénye minden szempontból megfelelően hajtja végre az említett uniós jogszabály rendelkezéseit. A 27 közül tizenhat másik tagállamhoz még márciusban intéztek hasonló megkeresést, Szlovénia és Lengyelország ellen már jogsértési eljárás van folyamatban az ügyben, Portugália esetében pedig a jelzett intézkedések bizottsági vizsgálata még nem zárult le.

Magyarország mellett ezúttal Ausztria, Ciprus, Észtország, Lettország, Litvánia, Luxemburg és Németország illetékes hatóságait keresték meg az uniós szervtől. Márciusban Belgium, Bulgária, a Cseh Köztársaság, Nagy-Britannia, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Málta, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svédország és Szlovákia kapott információt kérő levelet. Szlovénia ellen azért indított eljárást az EU, mert "mindeddig egyetlen átültető nemzeti intézkedésről sem tájékoztatta a bizottságot", Lengyelország pedig "csak részleges végrehajtásról számolt be".

A bizottság a közlemény szerint olyan területekkel kapcsolatban kért pontosítást a tagállamoktól, mint a származási ország elve és az audiovizuális szolgáltatásokat érintő joghatósági kérdések, az audiovizuális kereskedelmi kommunikáció (ezen belül többek között a termékmegjelenítés, a szponzorálás, a televíziós reklám és a távértékesítés), az irányelvből fakadó alapvető kötelezettségek (az azonosítási követelmények, a gyűlöletkeltésre és a hozzáférhetőségre vonatkozó szabályok, a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye, valamint a lekérhető szolgáltatások nyilvántartása), a kiskorúak védelme, az európai alkotások népszerűsítése, kiemelten jelentős események közvetítése ingyenesen fogható tévécsatornákon és rövid híradásokban, valamint a szabályozói együttműködés.

Tagállamonként eltérő, hogy a kért tájékoztatás mely területekre vonatkozik. Magyarországgal kapcsolatban Jonathan Todd szóvivő - a bizottság hétfői sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva - annyit fűzött hozzá, hogy a most szóban forgó kérdések "különböznek azoktól, amelyeket a bizottság ez év elején már sikeresen felvetett a magyar hatóságoknál".

Más forrásból az MTI úgy értesült, hogy a Magyarországhoz intézett levélben a származási ország elvével és az audiovizuális szolgáltatásokat érintő joghatósági kérdésekkel, az audiovizuális kereskedelmi kommunikációval, a kiskorúak védelmével, az európai alkotások népszerűsítésével, továbbá a kiemelten jelentős események közvetítésével kapcsolatos kérdések szerepelnek.

Közleményében a végrehajtó testület emlékeztetett arra: "az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv célja, hogy egységes piacot és jogbiztonságot teremtsen Európa televíziós és audiovizuális ágazata számára azáltal, hogy egyenlő versenyfeltételeket biztosít a határokon átnyúló sugárzott, valamint lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatások számára, egyúttal előmozdítja a kulturális sokszínűséget, védelmet biztosít a kiskorúaknak és a fogyasztóknak, védi a tömegtájékoztatás sokszínűségét, és küzd a faji és vallási alapú gyűlöletkeltés ellen". Az EU tagállamai megállapodtak abban is, hogy a jogszabály rendelkezéseit 2009 végéig átültetik saját jogukba - emlékeztetett a bizottság.
Az Európai Bizottság a most megkeresett országoktól 10 héten belül várja a választ.
 

Kulcsszavak: média EU

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Ünnepel a Samsung Galaxy Team európai sportolói csapata

Már csak 100 nap, és elkezdődnek a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpia játékok. Ez alkalomból a Samsung, az esemény nemzetközi partnereként bejelenti eddigi legnagyobb létszámú sportolói csapatát. A vállalat idén összesen 57, köztük 44 európai Team Galaxy versenyzőt támogat – olyan sportolókat, akik a játékok során országukat képviselik –, hogy az olimpián is kihozhassák magukból a bennük rejlő lehetőségeket. 

2024. április 19. 15:11

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09