A világ legmodernebb mobil térképészeti rendszere Budapesten

forrás Prim Online, 2011. szeptember 4. 07:50

Egymillió eurós beruházással a világ legmodernebb mobil térképészeti berendezését vásárolta meg a Geodézia Zrt. A társaság a múlt héten nyert 88 millió forintos uniós támogatást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől a projekthez, így az építészeti tervezéshez is használható pontosságú 3D-s térképet készítő autó a társaság 60. születésnapjára Budapestre érkezett.

Utak, utcák, közterek vagy akár vasúti pályák, folyók és árvízvédelmi rendszerek építészeti szempontból is pontos 3D-s térképeinek elkészítésre alkalmas mobil térképészeti rendszert vásárolt egymillió eurós beruházással a Geodézia Zrt. – jelentette be Biró Gyula, a társaság vezérigazgatója. Az osztrák Riegl GmbH által szállított berendezés a világ jelenlegi legjobb ilyen készüléke, így a Geodézia jelentős versenyelőnybe kerül nemcsak magyar, hanem külföldi versenytársaival szemben is, hiszen az eszköz segítségével a tervezők és kivitelezők óriási költségektől és jelentős időveszteségtől szabadulhatnak meg.

A gépjárműbe szerelt berendezés 20–60 km/óra sebesség mellett rögzíti környezetét 360 fokos szögben. Az adatok feldolgozása után sem a földmérőknek, sem a tervezőknek nem kell többet a helyszínre menniük, a konkrét beruházáshoz szükséges összes adat leolvashatóvá válik a 3D-s térképészeti modellről.

A RIEGL VMX-450 mobil térképező rendszer két centiméteres pontossággal tapogatja le a környezetét, miközben az autó 20–60 kilométeres sebességgel halad, de több kiegészítő méréssel a pontosság még jelentősen fokozható – avatta be az érdeklődőket a rendszer technikai részleteibe Gross Miklós, a Geodézia termelési vezérigazgató-helyettese. A mobil térképező rendszer segítségével a kiválasztott helyszín összes tereptárgya – legyen az belógatott jelzőlámpa, út szélén álló tábla vagy akár egy kátyú – pontos térbeli koordinátákkal jelenik meg a térképen, azaz a tervezők és döntéshozók számítógépein. Így a feldolgozás után sem a földmérőnek, sem a tervezőnek nem kell többé kimennie a terepre, munkájuk nem akadályozza a közlekedést, függetleníthető az időjárási viszonyoktól.

A rendszer nemcsak autóra, hanem vasúti kocsira, vagy vízi közlekedési eszközre is felszerelhető, így a Mobil Térképező Rendszer az utak, autópályák, települések közterületeinek felmérésére mellett ideális megoldás a közműalaptérképek készítésére és változásvezetésére, valamint elektromos légvezetékek vagy folyók és árvízvédelmi létesítmények térképezésére is.

 


 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05