Egy új magyar fejlesztés, a Webee funkcióit modellezi a Facebook Timeline

forrás Prim Online, 2011. szeptember 29. 07:52

A múlt héten indult el egy új magyar webfejlesztés, a Webee meghívásos bétatesztje, amely célja, hogy összefogja, és kereshetővé tegye a közösségi médiában megjelenő tartalmakat. A hazai ötlet progresszivitását mutatja, hogy a legnagyobb közösségi oldal, a Facebook is a múlt héten jelentett be egy, a Webee megoldására sok szempontból hasonlító új funkcionalitást.

Az alapítók, Kozma Gergely és Bencsik András 2011. Szeptember 20-án mutatták be először a nyilvánosságnak szolgáltatásukat. A prezentáció megtartására a Valley Connect inkubátor program által szervezett Demo Day-en került sor, mely inkubátor egyben a Webee projekt első hivatalos partnere és finanszírozója.

A prezentáció keretében az alapítók a közösségi tartalmak átláthatóságának problémáját vetették fel és oldották meg is egyben az általuk készített webes alkalmazással. Az előadásból kiderült, hogy a Webee igazi ereje három pilléren alapul, melyek a következők:
·    Közösségi napló: Ez a pillér az információk rendelkezésére állását biztosítja. Az alkalmazás a felhasználók közösségi aktivitásait egységes formába önti, kronológiai sorrendbe rendezi, és követhetővé teszi (Timeline). Jelenleg négy felületet támogat a rendszer: Facebook, Youtube, Twitter és a Wordpress.com tartozik az elérhető alkalmazások közé.
·    Keresőeszköz: A Webee számos formában teszi lehetővé az előbb említett napló böngészését. A felhasználónak módja van szöveg, eredet, tartalomtípus és megjelenési idő szerint keresni, illetve szűrni. Ez a funkció az információ gyors elérést biztosítja, időt takarít meg.
·    Közösségi névjegy: Az üzleti szempontból is előnyös újítás látványos és dinamikus formába csomagolja a közösségi aktivitásokat, melyek mellé névjegykártya funkciókat is rendel. Rendezvények, konferenciák követésére, személyes - és cégprofil bemutatására is egyaránt alkalmas ez a Social Card.

Az alapítók jelezték, hogy kockázati tőkét szeretnének bevonni a szolgáltatás piaci bevezetéséhez, illetve várják a béta felhasználók jelentkezését a rendszer teszteléséhez.

Az előadással szinte egy időben került beharangozásra a Facebook hamarosan induló új szolgáltatása, a Timeline. Gyors áttekintést követően a felhasználókban felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e a Webee és a Facebook Timeline között párhuzamot vonni. A válasz: sok a lényegi eltérés, de mindenképpen jelzi, hogy a legnagyobb közösségi oldal megítélése szerint is modern és szükségszerű egy, a Webee-hez hasonló alkalmazás.

Talán érdemes a legfontosabb hasonlósággal kezdeni: mindkét rendszer egy újfajta felhasználói profilt készít (FB mottó: „Tell your life story with a new kind of profile“), melyet a Webee vonatkozásában Social Card, míg a Facebook esetében ‚badge‘ formájában bármely oldalra be lehet illeszteni. Ugyancsak fontos kiemelni, hogy a mindkét megoldás nagy figyelmet fordít az információk nyilvánosságát korlátozó lehetőségek biztosítására.

Alapvető különbség ugyanakkor, hogy a Facebook Timeline csak saját rendszerből dolgozik, a felhasználó posztjaiból táplálkozik rangsorolási lehetőséggel. Ez a tulajdonság sűrített, véletlenszerű információfolyamot eredményez, mely a nosztalgia vízében mártózik. A felhasználóknak lehetőségük van múltbeli események, információk utólagos megjelenítésére, ezáltal apróbb történeteket vagy éppen egy élettörténetet kreálva. A keresési képesség egyelőre gyengének tűnik, jórészt a tartalom és az idő szerinti szűrésre koncentrálódik. A Facebook Timeline rejtett üzenete, hogy a felhasználó minél több időt töltsön és minél több információt osszon meg az oldalon, ezáltal táptalajt képezve a célzott hirdetéseknek.

Mindezzel szemben a Webee univerzális és sokoldalúan kereshető naplózást biztosít,  mely elsődleges célja az összes információ azonnali rendelkezésre állása, átláthatósága és esetleges megosztása. A Webee rendszere nemcsak a tartalmak egymással párhuzamos megtekintését teszi lehetővé, hanem mások Timeline-jának egyidejű követését, csoportosítását is, illetve hangsúlyt helyez azok üzleti célból való felhasználhatóságára.

Összességében elmondható, hogy fundamentális különbség van a két megközelítés között, mely szakadékot a későbbi evolúciós fejlesztések tovább mélyíthetik. A Facebook Timeline inkább egy nosztalgia-alkalmazás, míg a Webee az információk gyors elérhetőségét és felhasználását tűzi ki célul.
 

Kulcsszavak: Facebook fejlesztés

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50