Folytatódik a "trójai" szoftverháború Németországban

MTI Sajtóadatbank, 2011. október 11. 13:37

Legkevesebb négy németországi tartományban került alkalmazásra az a kémprogram, amellyel egy civil szervezet állításai szerint a hatóságok túllépték az alkotmánybíróság által biztosított jogköreiket.

Keddi értesülések szerint elsőként Bajorország, utána pedig Baden-Württemberg, Alsó-Szászország, továbbá Brandenburg tartomány belügyminisztériuma is elismerte, hogy az illetékes bűnügyi hivatalok - megfelelő bírói felhatalmazással élve - korábban büntető eljárások során alkalmazták a sok vitát kiváltó szoftvert. Az említett trójaiként viselkedő kémprogram lehetővé teszi, hogy a hatóságok bűnüldözési célokból a felhasználó tudta nélkül kifürkésszék gyanúsnak tartott személyek számítógépeinek egyes adatait.
 
Az ügy hatalmas felzúdulást okozott, politikusok - pártállástól függetlenül - vizsgálatot sürgettek. Megszólalt Angela Merkel kancellár is, aki aggodalmának adott hangot, és ugyancsak az állítások kivizsgálása mellett foglalt állást. Hans-Peter Friedrich belügyminiszter kijelentette, hogy a minisztériuma által felügyelt három hivatal - a szövetségi bűnügyi hivatal, az alkotmányvédelmi hivatal, valamint a szövetségi rendőrség - nem alkalmazta a programot. A négy érintett tartomány belügyminisztériuma ugyanakkor az alkalmazást elismerte, de azt hangoztatta, hogy az érvényben lévő törvényi rendelkezéseket, illetve az alkotmánybíróság határozatát nem szegték meg.
 
A rendőrség szakszervezete egy kedden nyilvánosságra hozott állásfoglalásban azt hangoztatta, hogy a szoftverre szükség van a bűnözők elleni harc érdekében. A szakszervezet szerint ugyanakkor elengedhetetlennek nevezte annak biztosítását, hogy az állampolgárok ne kételkedjenek a hatóságok szavahihetőségében.
 
Az elmúlt hét végén egy civil szervezet, az úgynevezett Chaos Computer Club (CCC) állt elő azzal a váddal, amely szerint a hatóságok az elmúlt időszakban rendszeresen visszaéltek jogköreikkel, és a szóban forgó programot a számítógépek, illetve tulajdonosaik szinte korlátlan kikémlelésére használták fel. 
 
A számítógépek távoli ellenőrzését bűnüldözési célokból lehetővé tévő szoftvert évekkel ezelőtt a szövetségi bűnügyi hivatal fejlesztette ki, annak alkalmazását azonban az alkotmánybíróság 2008-ba erősen korlátozta, szinte kizárólag csak az adatforgalom rögzítést engedélyezve. Ezzel szemben a CCC most azt hangoztatta, hogy a programot az illetékesek a számítógépek széles körű ellenőrzésére, illetve "kikémlelésére" használták fel, a számítógépen tárolt adatokat is átvizsgálhatták.
Kulcsszavak: hacker

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05