NMHH-elnöki rendelet a távközlési előfizetők védelmében

MTI Sajtóadatbank, 2011. október 21. 13:56

A távközlési előfizetők védelmében hozott rendeletet az elektronikus hírközlési előfizetői szerződésekkel kapcsolatban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, amely szerint például december 1. után a szolgáltatók automatikusan nem, csak az előfizetők kifejezett kérésére aktiválhatnak internet-hozzáférést.

Az NMHH pénteken az MTI-vel közölte: az elektronikus hírközlés területén alkalmazott előfizetői szerződések részletes szabályairól szóló rendelet módosítását a közösségi szabályozás, a 2004 óta eltelt időszakban kialakult hatósági jogalkalmazói, valamint szolgáltatói üzleti gyakorlat változásai indokolták.

 
Az új szabályozás jelentős többletgaranciákat tartalmaz az előfizetői és felhasználói jogok fokozottabb védelme érdekében. A rendelet pontosítja a szolgáltatók általi egyoldalú szerződésmódosítások lehetőségeit. A szerződés teljesítésével, és ezen belül a szolgáltatás minőségével kapcsolatos követelmények megsértése esetén bővülnek az előfizetőket megillető jogosultságok, és ezentúl a kis- és középvállalkozások  számára is lehetővé válik, hogy az előfizetőket megillető védelemben részesüljenek.
 
Az NMHH közölte: a rendelet tételesen előírja a szolgáltatók által elkészítendő általános szerződési feltételek formai, így a tartalomjegyzék követelményeit, kötelező fejezetcímeit és azok sorrendjét, biztosítva ezzel az áttekinthetőség követelményét. Ennek révén az előfizetők, felhasználók könnyebben tudják összehasonlítani az egyes szolgáltatók által előírt szerződési feltételeket, illetve saját szolgáltatójuk általános szerződési feltételei között is könnyebben eligazodhatnak.
 
A rendelet az előfizetők védelmében újraszabályozza a szerződés megkötésének és megszűnésének követelményeit, pontosítja a szerződés teljesítéséért való felelősség kérdéseit, a szolgáltatás korlátozásának és a szüneteltetésének eseteit, illetve a szerződés módosításának feltételeit is.
 
A közlemény szerint 2011. december 1. után a szolgáltatók már csak az előfizetők kifejezetten erre irányuló kérésére aktiválhatnak internet-hozzáférést, amivel a jövőben elkerülhetők a meglepetésszerűen érkező nagy összegű számlák. 
 
Az új szabályozás az egyedi előfizetői szerződésekkel kapcsolatban is számos új, garanciális elemet tartalmaz. Bővült például azon esetek köre, amikor a szolgáltató szerződésszegés esetén kötbért köteles fizetni, s a hatóság pontosította a szolgáltatás minőségével összefüggő szerződéses rendelkezéseket is. Emellett átláthatóbbá váltak az előfizető által gyakorolható elállás és felmondás szabályai - tartalmazza a közlemény.
Kulcsszavak: NHH

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50