Elkészült a magyar Q-Works program az amerikai CMMI modellhez

Magyarok dolgozták ki a szoftverfejlesztés minőségbiztosítási rendszerének informatikai támogatását

forrás Prim Online, 2011. október 24. 12:30

Elkészült a Budapesti Műszaki Egyetem és a Polygon Informatikai Kft. nemzetközi szinten várt, a szoftverfejlesztések minőségbiztosítását szabályozó rendszere, a Q-Works. Az elméleti alapokat az amerikai védelmi minisztérium megrendelésére a Carnegie Mellon Egyetem dolgozta ki CMMI modell néven (Capability Maturity Model Integration), melyet világszerte több száz ipari és kormányzati szereplő alkalmaz. A CMMI informatikai támogatására létrehozott, 197 millió forintos költségvetésű, két évig tartó fejlesztés 120 millió forintos európai uniós támogatással valósult meg.

Amerikában és a nemzetközi együttműködésekben ma már elvárás a CMMI előírások szerinti minőségbiztosítás. Fontos ágazatokban, mint amilyen például az autóipar, a repülőgépgyártás, a gyógyszeripar, stb. egy cég CMMI nélkül nem lehet beszállítója ezeknek a gyártóknak – mondta el a Polygon Informatikai Kft. ügyvezetője. Gál György hozzátette, a CMMI egyfajta amerikai ISO rendszernek tekinthető és a szoftverfejlesztés esetében is nemcsak azt írja elő, hogyan kell felállítani a folyamatok minőségbiztosítását, hanem azt is elvárja, hogy meghatározzák és vizsgálják a küszöbértékeket. Ennek az aprólékos, minden részletre kiterjedő szabályzatnak a bevezetése rendkívül összetett, ennek ellenére eddig ezt még semmiféle informatikai megoldás nem támogatta. Ennek hiányát felismerve kötött szövetséget a Q-Works névre keresztelt program kifejlesztésére a Polygon és a téma hazai szakértőjének számító Budapesti Műszaki Egyetem Irányítástechnika és Informatika Tanszéke, valamint a Carnegie Mellon Egyetem Software Engineering Institute hivatalos magyarországi partnere, az SQI Kft.

A magyar szoftverrendszer a világon mindenhol támogatást jelenthet majd a vállalatoknak a CMMI bevezetéséhez, a megfelelés ellenőrzéséhez és a folyamatos támogatásához – nyilatkozta a BME tanszéki docense. Sógorné dr. Balla Katalin hozzátette, ez azt is jelenti, hogy jobb minőségű szoftverek készülhetnek majd a jövőben, hiszen 25 év tapasztalata igazolja, hogy a rendezetten végrehajtott, megfelelően kézben tartott fejlesztési folyamatok pozitívan befolyásolják a szoftvertermékek minőségét. A CMMI szerint működő ipari megrendelők is biztosak lehetnek majd abban, hogy a Q-Works-ot használó beszállítótól megvásárolt rendszerek a követelmények szempontjából kifogástalan eljárások szerint készültek.

A szakemberek nem a nulláról kezdték a fejlesztést. A Q-Works programot a világszerte jól ismert, bár Magyarországon még kevéssé elterjedt IBM Maximo alapjain kezdték el felépíteni. A Maximo-t az IBM eredetileg átfogó eszköz- és szolgáltatásmenedzsment rendszerként fejlesztette ki, és modernizálja a mai napig. Elsősorban hatalmas eszközkészlettel dolgozó vállalatok használják a gazdaság olyan területein, mint az ingatlanpiac, közintézmények üzemeltetése, autóipar, bányászat, textil- és vegyipar, hadászat, vasúti közlekedés és közösségi személyszállítás vagy útfenntartás. Jellegzetesen olyan vállalatok tehát, amelyek előszeretettel vezetik be, illetve követelik meg a CMMI rendszer alkalmazását. A Polygon szakemberei a lehető legteljesebb mértékben felhasználták a Maximoban lévő lehetőségeket a munkafolyamatok automatikus generálására, amelynek révén lehetővé vált a rendszer fokozatos megfeleltetése a minőségbiztosítási követelményeknek – részletezte Gál György.

A vezető kiemelte, a munka itt nem ért véget, mert a megoldást a kutatók a vállalatok egyéb gyártási és szolgáltatási folyamataira, valamint például környezeti szenzoros vizsgálatok minőségbiztosítására is kiterjesztik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50