Több, mint félezer terabyte különleges biztonságban

Új helyre költöztek a Telekom Adatparkjának szerverei

forrás Prim Online, 2011. november 8. 10:32

Véget ért Magyarország legnagyobb szerverköltöztetése. A közel másfél évig tartó projekt során 1300 gépet szállítottak át a Magyar Telekom Petőfi Sándor utcai telephelyéről a Dataplex központba. A szolgáltató tulajdonában lévő Dataplex a régió legnagyobb adatközpontja, 14400 négyzetméteren tárolják a legbiztonságosabb körülmények között a szervereket.

A belváros szívében található Adatpark szervereit az elmúlt másfél év során költöztették át a Dataplex központba, miután a Petőfi Sándor utcai telephely túl szűkössé vált. A Magyar Telekom által üzemeltetett V. kerületi gépterem kapui 2001-ben nyitottak meg, az összesen több száz terabyte-nyi adat tárolására alkalmas eszközöket 2011 júliusában kezdték el a lehető legbiztonságosabb körülmények között átszállítani a Dataplex központba. A nemegyszer rendőri kísérettel zajló folyamat során 1300 szervert mozgattak meg.

Az új helyszín Közép-Kelet Európa legnagyobb adatközpontja; a közel másfél hektáros alapterületű létesítmény építésekor a legkorszerűbb technikákat vetették be. A Dataplex egész épületre jellemző az ún. N+1 filozófia, miszerint a szükséges (N) rendszeren felül mindig rendelkezésre áll egy tartalék, azaz minden lehetséges forgatókönyvre fel van készítve az objektum. Az extrém biztonságot jól demonstrálja, hogy az érkező autók csak egy alváz-átvilágítás után állhatnak be az elektromos tankcsapdákkal őrzött parkolóba. Természetesen a kerítések is úgy vannak kialakítva, hogy azokon egy kamion sem tudna áttörni.

Az illetéktelen behatolók kiszűrése mellett az itt tárolt szerverek biztonságos működtetése is kiemelten fontos szempont. A levegő hőmérsékletének és páratartalmának folyamatos egyensúlyban tartásáról precíziós légkondicionálók gondoskodnak, tűz esetén pedig a legkorszerűbb – sem az emberre, sem a gépekre nem veszélyes –gázalapú technika segítségével kevesebb, mint 1 perc alatt meg tudják fékezni a lángok terjedését. Emellett áramkimaradás esetén egy olyan, folyamatosan előfűtött körülmények között tartott generátorrendszer biztosítja az elektromosságot, ami egy Székesfehérvár méretű város igényeit 3 napon keresztül ki tudná elégíteni.

Miután lezárult a projekt, több mint 25000 szerver üzemel a Dataplexben, amely otthont ad a Telekom hosting szolgáltatásának is. Az új helyszínen a kis- és nagyvállalatok adatainak biztonságos tárolása mellett a 0-24 órás rendszergazda-felügyelet garantálja a zökkenőmentes működést. A most beköltöztetett gépek 40-50 százalékát KKV-k, míg 50-60 százalékát nagyvállalatok üzemeltetik.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09