Az üzleti intelligencia új generációja

forrás: Prím Online, 2011. november 9. 13:16

A vállalatok elemzési és döntéstámogatási tevékenységét segítő külföldi és hazai fejlesztésű megoldásokat mutat be egy új szakmai fórum, a november 22-én megrendezésre kerülő Innovatív BI konferencia.

A BI területe drasztikus változásokon ment keresztül az elmúlt években. 2007 környékén még arról szóltak a szalagcímek, hogy a piac vezető szállítóit – Business Objects, Hyperion, Cognos – felvásárolták az IT szektor óriásvállalatai, nevezetesen az SAP, az Oracle és az IBM.  Az azóta eltelt időben a nagyok szorgalmasan dolgoztak is a megszerzett portékák integrálásán és továbbfejlesztésén, de ez általában egy sok időt és igénylő, lassú folyamat.  Jellemző erre, hogy a 2007 óta eltelt közel 5 év alatt mindhárom nagy szállító csak egy-egy fontos új verzióval tudott a piacra lépni (SAP Business Objects 4.0, Cognos 10, Oracle BI Suite 11).

 

 

 

Mindeközben a BI eszközök kínálata rohamtempóban fejlődött és a változások motorjai sok esetben a még független, kisebb méretű és innovatívabb szoftvercégek voltak. Az újdonságok egy része technológiai hátterű, ilyen például a memóriaalapú adatbázisok terjedése, amelyek az egyre több RAM-mal felszerelt számítógépek képességeit kiaknázva a lassú diszkek kihagyásával villámgyorsan képesek a lekérdezéseket lefuttatni.

 

Más esetekben nem a technológiai fejlődés, hanem az emberek életmódjának és viselkedésének változásai hoznak létre új elemzési területeket. A vezető online közösségi oldalakon található vélemények és egyéb aktivitások valóságos kincsesbányaként szolgálnak a megfelelő eszközökkel – szövegbányászati és érzelemdetektáló szoftverek – felszerelt elemzők számára. Különösen nagy potenciált tartogaz ez a terület a Facebook és a Twitter esetében, amelyek már Magyarországon is jelentős felhasználói bázissal rendelkeznek.

 

Arra is könnyen lehet példát találni, amikor a két tényező egyszerre érvényesül. A mobil BI szoftverek népszerűségének hátterében egyszerre áll a kiváló felhasználói élményt nyújtó táblagépek és okostelefonok terjedése és a modern vállalati működésnek köszönhetően az információt bárhol és bármikor elérni kívánó felhasználók megjelenése.

 

Szintén az aktuális információk iránti igény kielégítésére szolgáknak a valós idejű döntéstámogató rendszerek, amelyek az általában szokásos napi 1-2 alkalomnál jóval gyakrabban, akár percenként frissített adatokat szolgáltatnak.  Az ilyen rendszerek többet között a logisztikai, a műszaki és a gyártási területen hajthatnak nagy hasznot.

 

A hazai IT piac és kutatás-fejlesztés szempontjából örvendetes, hogy számos területen a magyar vállalkozások is fontos szerepet játszanak az innovációban. A konferencia programjában több hazai fejlesztésű alkalmazást bemutató előadás is szerepel, amelyek az ajánlórendszerek, a hálózatkutatás, a hangbányászat és az ügyfélanalízis területével foglalkoznak.

 

Innovatív BI konferencia


2011. november 22.
Budapest Novotel Centrum
www.innovativbi.hu

Kulcsszavak: Oracle Cognos SAP konferencia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05