Magyar Telekom: a harmadik negyedévben 13,3 milliárd volt a nettó profit

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 10. 11:22

A harmadik negyedévben a Magyar Telekom konszolidált bevételei az egy évvel korábbihoz képest 1,7 százalékkal 152 milliárd forintra mérséklődtek, a nettó nyereség 13,3 milliárd forint volt, 45,6 százalékkal csökkent; az első kilenc havi, 438,2 milliárdos bevétel 3,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a nettó profit pedig 42,2 százalékkal 32,9 milliárdra esett.

    A konszolidált, nem auditált, nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) szerinti gyorsjelentését a társaság csütörtökön közölte a BÉT honlapján.
    A profit egyebek között a telekommunikációs különadó miatt esett. Emlékeztettek rá: mivel a különadót 2010 negyedik negyedévében vezették be, ezért a bázisidőszakban ez a csoport eredményeit nem érintette, így az eredmények kevésbé hasonlíthatók össze.
    Az idén az első kilenc hónapban a telekomadó 19 milliárd forintot tett ki, ezen belül a harmadik negyedévben 6,3 milliárd forintot.
    A portfolio.hu által megkérdezett elemzők a harmadik negyedévben magasabb, 4 százalékos bevételcsökkenést vártak, a nettó nyereség visszaesését azonban alacsonyabbra, 31,4 százalékra prognosztizálták.
    Az év első kilenc hónapjában a adózás, kamatterhek és értékvesztés előtti nyereség, az EBITDA 20,1 százalékkal 149,4 milliárd forintra esett. A működéshez kapcsolódó, a költségek, céltartalékok és különadó nélküli EBITDA azonban csak 2 százalékkal 187,3 milliárd forintra csökkent.
    Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató a gyorsjelentésben hangsúlyozta, hogy a harmadik negyedévi eredmények számos kedvező tendenciát mutatnak, és pozitívumként értékelte, hogy a bevételek visszaesését 1,7 százalékra tudta lassítani a társaság. Az év egészében a továbbra is óvatos várakozása szerint a bevételek 3-5 százalékkal nőhetnek.
    A társaság a működésével, pénzügyi helyzetével kapcsolatos kockázatok között megemlítette, hogy jelentős állami szabályozási hatás alatt áll, s erősebb versenynek van kitéve. Kockázat az is, hogy tudja-e tartani bevételi célját, ami részben függ attól is, mennyire képes a csökkenő vezetékes hang alapú bevételeket például az adat, a tv és az internet bevételekkel kompenzálni. Ezen túlmenően a folyamatban lévő hatósági, a montenegrói, illetve a macedón, összesen több mint 31 millió euró értékű szerződésekkel kapcsolatos vizsgálatok bírságokkal és szankciókkal járhatnak.
    A gyorsjelentésben a Magyar Telekom közölte, hogy az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) hivatalával a vizsgálatok lezárásáról kötött korábbi egyezség alapján, illetve az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumával (DOJ) szintén e tárgyban folytatódó tárgyalásokra tekintettel, a vállalat a 2011 második negyedévében képzett 11,5 milliárd forint céltartalék után a harmadik negyedévben további 8,2 milliárd forint céltartalékot képzett.
    A társaság szerint a bevételcsökkenés oka elsősorban az, hogy a hangalapú vezetékes és mobil bevételek mindhárom országban, Magyarországon, Macedóniában és Montenegróban is visszaestek. Ezt csak részben ellensúlyozta a rendszerintegrációs és információtechnológiai szolgáltatásokból, valamint a tv- és a mobil internet szolgáltatásokból származó bevételek növekedése. Mindemellett kismértékben a forint erősödése is kedvezőtlen hatással volt a két nemzetközi leányvállalat forintban számolt bevételeire.
    Az első kilenc hónapban a vezetékes bevételek 5 százalékkal, 176,8 milliárd forintra estek, míg a mobil bevételek 2,5 százalékkal 228,2 milliárd forintra csökkentek.
    A mobil üzletágon belül a T-Mobile Magyarország fajlagos forgalma növekedett, a 2010. első három negyedévi 167 percről 2011 azonos időszakára 172 percre. Az egy előfizetőre jutó havi átlagos árbevétel eközben 1,7 százalékkal csökkent: 2010 első kilenc hónapjában 3.726 forint volt, míg 2011 azonos időszakában 3.662 forintot tett ki. Az alacsonyabb átlagos tarifák hatását jelentősen ellensúlyozta a forgalom növekedése, valamint a szerződéses ügyfelek magasabb aránya.
    Magyarországon a 100 lakosra jutó mobil előfizetőszám az időszak végén 117,1 volt, ezen belül a T-Mobile Magyarországnak a SIM kártyák száma alapján 44,8 százalékot ért el a piaci részesedése szeptember 30-án.
    A T-Mobile Magyarország előfizetői száma egy év alatt 1,6 százalékkal nőtt. A szerződéses előfizetők aránya 2011.
szeptember 30-ára az előző évi 47,2 százalékról 50 százalékra emelkedett.
    A T-Mobile Magyarország szélessávú mobil előfizetőinek száma 844.528 volt augusztus végén, ami 47,1 százalékos részesedést jelent a teljes előfizetői számot alapul véve a mobil szélessávú piacon.
    A Magyar Telekom az idén az első kilenc hónapban beruházásokra (CAPEX) a tavalyinál 10,4 milliárd forinttal kevesebbet, összesen 43,9 milliárd forintot költött. A CAPEX teljes összegéből a Telekom
Magyarország szegmensre 35,7 milliárd forint, a T-Systems Magyarország szegmensre 2 milliárd forint jutott, míg
Macedóniában 4,3 milliárd forintot, Montenegróban pedig 1,9 milliárd forintot költöttek hasonló célokra.
    A Magyar Telekom részvénye a Budapesti Értéktőzsde egyik vezető papírja: szerdai záró ára 500 forint volt, míg az elmúlt egy évben 465 és 619 forint között mozgott.

Kulcsszavak: +céginfo Magyar Telekom

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09