A felhőalapú it-szolgáltatás ad új piaci lehetőséget

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 15. 09:58

Költséges beruházások kiváltására alkalmas, kis- és közepes cégeknek (kkv) nyújtandó úgynevezett felhőalapú informatikai szolgáltatásokban (cloud computing) lát üzleti lehetőséget a NAVIGATOR, amely 2012 végéig 1.000 új felhasználót szeretne kiszolgálni. Az első egy évben mintegy 100 millió forintos plusz bevételre számít, miközben az igazi áttörés a cég szerint ebben a szegmensben 1-2 év múlva várható.

    A NAVIGATOR Informatikai Zrt. az új szolgáltatástól azt is várja, hogy az idén meghétszerzi a cloud computingból (interneten elérhető távoli szerverek) származó bevételét, ami így legalább 350 millió forint lesz.
    A NAVIGATOR a tervek szerint az idén 1,237 milliárd forint bevételre és 360 millió forint fölötti adózás, kamatterhek és értékvesztés előtti nyereségre (EBITDA) számít. Tavaly a társaság 1,6 milliárd forint bevételt és 500 millió forint eredményt ért el.
    A NAVIGATOR elemzése szerint azok a kis- és középvállalkozások (kkv), amelyek  következő egy évben havidíjas informatikai szolgáltatásokra fordítják forrásaikat, az ilyen típusú kiadásaik több mint 30 százalékát takaríthatják meg. Nem kell gépet vásárolniuk, licencdíjakat fizetniük és az üzemeltetésre külön szakembert foglalkoztatniuk, miközben a szolgáltatás bármikor, bárhonnan és bármilyen eszközről elérhető.
    Juhász Lajos, a cég vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, egyértelműen a felhőalapú megoldások jelentik a jövőt, és nem az a kérdés, hogy mindenki - beleértve a vállalatokat is - ezeket a megoldásokat használja-e a jövőben, hanem az, hogy mikor.
    Hozzátette, a felhőalapú megoldások terjedése ma már a magyar piacon is meghatározó trend, ám a kkv-szektorban az igazi áttörés csak egy-két év múlva, a szélessávú mobilinternet további elterjedésével következik majd be. Ma ugyanis a magyar vállalatoknak és intézményeknek csak a töredéke él a felhőszolgáltatások nyújtotta lehetőséggel, miközben a nyugat-európai országokban már viszonylag gyorsan terjed ez a megoldás.
    Részben alátámasztja ezt a világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete, az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) közelmúltban nyilvánosságra hozott kutatása is, amely szerint az európai kkv-k még nem használják ki a digitális világ előnyeit. Az ACCA szerint ez azért is van, mert a cloud computing előnyei és lehetőségei továbbra sem világosak a kis- és közepes méretű vállalkozások számára. A válaszadók csaknem fele (48 százalék) még csak nem is hallott a fogalomról.
    A cloud computing jelentőségét mutatja, hogy az idei Cebit számítástechnikai és informatikai kiállítás- és vásár egyik fő témája volt. Szakértők szerint ugyanis a számítógépes felhőbe telepített informatikai szolgáltatások alapjaiban alakítják át a szakmát, s ma már egyetlen más téma nem vetekedhet a cloud computing horderejével, legyen szó akár alkalmazás-fejlesztőkről, akár szakmai vagy lakossági felhasználókról.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05