Jövőre indul a nemzeti egységes kártyarendszer

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 16. 08:51

Jövő év elején elindul a nemzeti egységes kártyarendszer, amelynek keretében először a kormánytisztviselői és az oktatási kártyacsaládot vezetik be - erősítette meg Vetési Iván, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke a parlament gazdasági és informatikai bizottsága informatikai és távközlési albizottságának keddi ülésén.

    Vetési Iván közölte: 2012 végétől lesz minden állampolgár számára elérhető az a személyazonosításra alkalmas okmány, amelyeket már ebben a rendszerben adnak ki, de a teljes csere 8-10 évet vehet majd igénybe.
    A hivatalról általánosságban szólva kiemelte, ez a legnagyobb állami okmánykibocsátó szervezet. Jelezte, hogy a hivatal komoly átalakuláson ment keresztül: visszaszervezték az előző kormány alatt kiszervezett informatikai feladatokat, és elérték, hogy a korábbi évekkel ellentétben, amikor hiányt termeltek, az idén már nullszaldós legyen a költségvetésük.
    Az elnök emlékeztetett, hogy évente 4-6 milliárd forint hiánya volt a szervezetnek, amelyet a kormány pótolt ki mindig év elején; a kormányváltás évében azonban ez elmaradt, a várható hiány 2010-ben 9,5 milliárd forint lett volna, de konszolidációval 6,7 milliárd forintra csökkent a ki nem fizetett számlaállomány.
    Hozzátette: ezt az összeget két részletben konszolidálta a kormányzat, 4 milliárd forintos szerkezetátalakítási alapból juttatott támogatást, illetve 2,7 milliárd forintot csoportosított át a fejezetek között. Kiemelte: a hiány visszapótlásának feltétele volt, hogy többet ilyen helyzetbe nem kerülhetnek, úgy, hogy eközben a költségvetési megszorítások 2,1 milliárd forint értékben a hivatalt is sújtották.
    Vetési Iván a bizottságot tájékoztatva aláhúzta: a hivatal pénzügyi helyzete konszolidálódott a visszaszervezett informatikai feladatok, és a felesleges, túlárazott szerződéseket megszüntetése miatt, így még a zárolások mellett is várhatóan nulla lesz a büdzséjük idei mérlege.
    A hivatal működésében emellett komoly eredmény, hogy létrejött egy önálló informatikai elnökhelyettesi pozíció - tette hozzá azzal, hogy eredmény még a 2.200 végponton lévő anyakönyvi rendszer elektronikus hálózatának megújítása és az is, hogy elindult a kormany.hu összkormányzati portál.
    A feladatok között szólva egyebek mellett beszélt arról, hogy meg kell újítani az okmányirodák több mint 6 éves eszközparkját, elindítják az egységes kormányzati irat- és dokumentum kezelő rendszert.
    Az albizottság előtt beszámolt Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) helyettes államtitkára is. Egyebek mellett arról beszélt, hogy az általánosságban az informatikai piacról elmondható: folyamatosan csökken a megrendelés-állomány és a bevétel is, a piac leginkább az államot teszi felelőssé a mutatói romlásáért. Megjegyezte: a költségvetési egyensúly biztosítása miatt az állami kiadások az informatika területén is csökkennek.
    Az elmúlt másfél évben számos olyan intézkedés született, amely az intézményekkel az informatikai költségvetését igyekeztek stabilizálni; itt sikerült szép eredményeket elérni, az állami szektorban e terület működési kiadásokat 15 milliárd forinttal csökkentették, miközben a szolgáltatások színvonala nem csökkent - mondta.
    Még idén elkészülhet egy új informatikai és hálózatbiztonsági törvény tervezetének koncepciója, a jogszabály célja, hogy átlátható, pontos feltételrendszer jöjjön létre az informatikai biztonság emelése miatt - húzta alá a helyettes államtitkár. Jelezte: a jogszabálytervezet a jövő év elején a parlament elé kerülhet.
    Vályi-Nagy Vilmos szólt arról is, hogy közel féléves, minden tárcát bevonó előkészítő munka után elkészült egy koncepció, amely a következő 3 évre kijelöli azokat a pontokat, amelyeken keresztül hatékonyabb lehet az informatikai üzemeltetés, szabályozás, fejlesztés, irányítás a közigazgatásban.

Kulcsszavak: e-government

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

AGV-k: a vezeték nélküli evolúció

Ismerje meg, hogyan emelték a HMS Networks a vezeték nélküli technológiákban szerzett szakértelme és az Anybus termékei a Mercedes-Benz vezető nélküli szállítórendszer (AGV) flottáját egy magasabb szintre.

2024. április 22. 09:55

A Thermaltake bemutatja első Bumblebee (dongó) színű termékét

A Thermaltake, a prémium toronyházak, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bejelentette a The Tower 200 Bumblebee Mini toronyházat, egy új színű változatot a közkedvelt The Tower sorozatban. A Tower 200 egy mini-ITX toronyház függőleges kialakítással és kivételes hűtési hatékonysággal. Bár ez a ház kompakt méretű, egy 4090-es grafikus kártya és egy 280 mm-es radiátor is elfér benne. Az új élénk sárga árnyalat hozzáadásával a The Tower 200 sorozat már hat színben kapható: fekete, Snow, Turquoise, Racing Green, Matcha Green és Bumblebee, így könnyedén kiválaszthatod a stílusodhoz illő The Tower 200-at.

2024. január 2. 12:10

Magyarországon is elkezdték blokkolni az AI robotok hozzáférését a weboldalak

Felmérésünk szerint az 1000 legolvasottabb magyar weboldal nagyjából 1%-a blokkolja a mesterséges intelligencia robotok hozzáférését tartalmaikhoz. Világszinten ez az arány már 20% felett jár, de Magyarországon is növekedés várható.

2023. október 12. 16:11

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50