Megjelent az openSUSE 12.1

forrás Prim Online, 2011. november 17. 13:02

Letölthető  az openSUSE 12.1. Az új disztribúció olyan platformfejlesztéseket és könnyen használható eszközöket tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára a legújabb ingyenes és nyílt forrású technológiák használatát fizikai, virtuális és felhő-környezetben egyaránt.

„Az openSUSE 12.1, az iparág egyik legjobb Linux-disztribúciója, egy nyolc hónapos, világméretű projekt eredménye. A disztribúción és a vele együtt forgalomba került sok ezer nyílt forráskódú alkalmazáson egyéni tesztelők, fordítók, használhatósági szakértők, művészek, és fejlesztők dolgoztak együtt” –  mondta Hargitai Zsolt, a Novell Magyarország üzletfejlesztési vezetője.
Az openSUSE 12.1 változat a következő fejlesztéseket tartalmazza:
 
Felhő fejlesztések
 
Az Linux kernel 3.1 változatára épülő openSUSE 12.1 minden eddiginél sokoldalúbb módon támogatja a vegyes informatikai környezeteket, beleértve a privát és a nyilvános felhőt. A SUSE Studio segítségével a felhasználók az openSUSE 12.1 egyedi, teste szabott verzióit hozhatják létre és telepíthetik. A saját csomagelemeket, dizájnelemeket és scripteket tartalmazó megoldás közvetlenül az Amazon EC2 környezetre vagy számos más nyilvános felhőplatformra is telepíthető.
 
Az openSUSE a Linux diszrtibúciók között elsőként támogatja az ownCloud-ot az egyedülálló Mirall desktop integráció révén. Ezen felül az openSUSE virtualizációs és felhő gyűjteménye az Eucalyptus, az OpenNebula és az OpenStack legfrissebb változatait kínálja. A legújabb virtualizációs technológiák, köztük a Xen 4.1, a KVM és a VirtualBox a legfrissebb virt-manager és open-vm-tools megoldások segítségével kezelhetők az openSUSE 12.1-ben.
 
Disztribúciós fejlesztések
 
A legújabb változatban engedélyezhető a Tumbleweed működése is, ami a teljes szoftverállomány és a frissítések folyamatos követésére szolgál, szavatolva azt, hogy minden programból a legutolsó stabil változat álljon rendelkezésre. A Tumbleweed folyamatosan aktualizálja a rendszert, és ezzel nagyban mérsékli a nagyobb verzióváltások kedvezőtlen hatásait.  
 
Az openSUSE 12.1 emellett tartalmazza a Firefox legfrissebb változatát, illetve a Google új programnyelvét, a Go-t. A Go egy gyors, könnyen használható nyelv, amely segíti a programozókat több magos, hálózatba kapcsolat gépek kezelésében, segítséget nyújtva a garbage collection és a run-time reflection kezeléshez.
 
Az openSUSE legújabb változatában mutatkozik be a Snapper, amellyel pillanatkép készíthető a fájlrendszerről, illetve a korábbi állapotok is visszaállíthatók. Segítségével bármikor összevethetők a különbségek a jelenlegi és egy korábbi állapot között, és visszavonhatóak a változtatások.
 
Az openSUSE új inicializáló eszköze, a Fedora csapattal közösen fejlesztett systemd segít a bootolási folyamat ellenőrzésében és gyorsításában. Ez a megoldás rendszergazdák számára különösen fontos lehet a párhuzamosítást és az erőforrások felhasználását javító szolgáltatási rendszerének köszönhetően.
 
Desktop fejlesztések
 
Az openSUSE 12.1 változatában négyféle desktop található meg, amelyek mind magas szintű fejlesztéseken mentek keresztül. A Gnome Shell 3.2 révén az openSUSE integráltabban kezeli az együttműködést támogató eszközöket, mint például a naptárértesítések és a csevegés támogatását, illetve a központosított online felhasználói fiókok beállítását. A felhasználói felület és a munkafolyamatok kedvezőek az érintőképernyős alkalmazások számára, támogatják a kisebb és a multiképernyős megoldásokat, illetve a rotációk automatikus kezelését.
 
Emellett az openSUSE az első nagyobb disztribúció, amely színkezelést is tartalmaz a GNOME és a KDE felületekhez. A KDE egy további jellemzőjeként megjelenik az Apper szoftverkezelő modul, amely egyszerűbbé teszi programok telepítését. Az Open Build Service keretein belül az openSUSE tartalmazza az innovatív „Plasma Active” teblet kezelőfelületet is. A KWin a jelentős teljesítmény-javulás mellett OpenGL ES 2 támogatást is kapott, amely a mobilos élmény
kiteljesítésében segít. Az XFCE és LXDE megoldások kisebb fejlesztéseket tartalmaznak, beleértve a jobb témakezelést és desktop integrációt. 
 
„A hazai openSUSE közösség a korábbiakhoz hasonlóan, folyamatosan lépést tartott a fejlesztésekkel, és így az openSUSE 12.1 már a megjelenés napján elérhető teljes mértékben honosított, magyar nyelvű változatban is. A közösség és a Novell szakértői emellett a későbbiekben is támogatást nyújtanak a termékhez a magyar openSUSE levelezési listán keresztül. Bízunk benne, hogy a hazai felhasználók is elégedettek lesznek a legfrissebb változat nyújtotta előnyökkel" – tette hozzá Hargitai Zsolt.
 
Kulcsszavak: Novell Linux

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09